Uitgelichte afbeelding

2x een recept met brandnetel!

Mijn vorige blog ging over de gezondheidsvoordelen van de brandnetel. Nu is het natuurlijk nog leuker om zelf recepten te kunnen maken met de brandnetel om ook van de voordelen gebruik te kunnen maken. Ik ben daarom opzoek gegaan naar de lekkerste receptjes met dit mysterieus gezonde kruid!

recept met brandnetel: Wilde brandnetelsoep

Receptje via De Hippe Vegetarier, linkje staat onderin deze blog

Soep is naar mijn mening altijd lekker. Als lunch of als avondeten of even tussendoor. Het kan allemaal. Hieronder een recept voor een makkelijke brandnetelsoep; weer eens wat anders dan tomatensoep.

Benodigdheden

  • 400 gram jonge brandnetelbladeren (topje van de brandnetel is het beste!)
  • 2 aardappelen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • Olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 deciliter room
  • Peper en zout
  • Handschoenen / een plastic zakje om je handen te beschermen

Bereiding

  1. Pluk wilde brandnetels bij je in de buurt. Vaak staan ze wel aan de rand van de weg, in de achtertuin of bij een bos. PLUK MET HANDSCHOENEN en alleen de bovenste blaadjes.
  2. Was de brandnetelbladeren schoon onder de kraan. Hiervoor kan je het beste handschoenen of een plastic zakje gebruiken om je handen te beschermen. Vervolgens laat je ze even uitlekken.
  3. Snij de aardappelen in stukjes en pers de knoflookteen. Snij ook ui en de brandnetelbladeren fijn. Doe vervolgens de ui en de knoflook in een pan met olijfolie.
  4. Fruit de ui en knoflook en voeg vervolgens de brandnetelbladeren, de aardappelen en de bouillon toe. Laat dit ongeveer 15 minuten koken totdat de aardappelen gaar zijn.
  5. Mix vervolgens de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met room, zout en peper.
  6. De laatste stap is het makkelijkst: Genieten maar!

>> lees ook: Dit is de reden dat ook jij planten op je kamer zetten

recept met brandnetel: Brandnetelthee

Er zijn 2 manieren waarop je brandnetelthee kan maken. Met gedroogde bladeren of met verse bladeren. Ik zal beide beschrijven. Die met verse bladeren kost meer tijd dan met gedroogd bladeren, maar is oh zo lekker!

Benodigdheden:

  • Brandnetels
  • Gekookt water

Bereiding voor verse brandnetelthee met verse bladeren

  1. Pluk wilde brandnetels bij je in de buurt. Vaak staan ze wel aan de rand van de weg, in de achtertuin of bij een bos. PLUK MET HANDSCHOENEN en de bovenste blaadjes.
  2. Was de brandnetelbladeren schoon onder de kraan. Hiervoor kan je het beste handschoenen of een plastic zakje gebruiken om je handen te beschermen. Doe de brandnetels in gekookt water en laat deze een aantal uur intrekken (hoe lang verschilt per brandnetel en per voorkeur van de persoon).

Bereiding voor de brandnetelthee met gedroogde bladeren

  1. Pluk wilde brandnetels bij je in de buurt. Vaak staan ze wel aan de rand van de weg, in de achtertuin of bij een bos. PLUK MET HANDSCHOENEN en de bovenste blaadjes.
  2. Was de balderen schoon en dep ze droog met een theedoek. Wees voorzichtig en gebruik handschoenen of een plastic zakje om je handen te beschermen.
  3. De bladeren kan je vervolgens in de oven doen op een lage temperatuur (op internet staat 60 graden). Hou ze goed in de gaten en haal ze als ze gedroogd zijn uit de oven; ze moeten nog lichtelijk groen zijn. Vervolgens kan je er thee van maken en de restanten bewaren in een pot of bakje.

Liefs,
Roos

Bronnen

Scroll naar boven