Uitgelichte afbeelding

30 keer dragen! Dit is alles wat je wilt weten over Dutch Sustainable Fashion Week 2023

Afgelopen week was ik bij de aftrap van de 10e editie van Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW). Dit jaar is het thema: na 30 keer dragen nog steeds stijlvol. Het was een dag die in het teken stond van wat is jouw stijl, hoe kan je er voor zorgen dat je items draagt die jou ‘upliften’ en waardoor je kan stoppen met het volgen van trends door te dragen waar je blij van wordt. Het was een hele inspirerende middag waar ik (als niet-zo-fashionista) heel veel heb geleerd!

Toen ik binnenliep in het gebouw waar die dag zou plaats vinden werd ik gelijk onder gedompeld in de wereld van fashion. Een wereld waar ik totaal niet bekend mee ben, maar waar ongelofelijk veel impact wordt gemaakt waar ik mij zeker bewust van ben. Een wereld die heel pionierend bezig is om te verduurzamen maar ook een wereld die nog steeds een van de vervuilendste industrieƫn van de wereld is.

Waarom 30 keer dragen?

Dit thema is in het leven geroepen om individuen (ik noem ons bewust geen consumenten, want we zijn zoveel meer dan alleen ‘kopers’) aan te moedigen hun eigen kleding vaker, langer en met meer plezier te dragen. Toen ik hier een post over deelde op LinkedIn kreeg ik hier heel terecht vragen over. Want is 30 keer niet nog steeds heel weinig? Wil je niet juist nog ambitieuzer gaan?

In de ideale wereld hebben we allemaal een paar setjes kleding die we blijven rouleren en af en toe huren en ruilen maar verder gewoon bijna niks nieuws kopen. De realiteit is dat we steeds meer kleding kopen, die steeds minder vaak dragen en zelfs kleding al weer verkopen of weg doen na 6 keer dragen. Deze consumptie maatschappij is in de wereld van kleding en fashion bi-zar. En wat ik er het meest bizarre aan vindt is dat we dit blijven stimuleren. Simpelweg door iemand een compliment te geven over een nieuwe outfit kan je al iemand stimuleren om steeds maar weer met nieuwe items aan te komen. Een gevaarlijke trend waar we gelukkig al steeds meer vanaf stappen.

Across nearly every apparel category, consumers keep clothing items about half as long as they did 15 years ago. Some estimates suggest that consumers treat the lowest-priced garments as nearly disposable, discarding them after just seven or eight wears.

Nathalie Remy

Aan de slag met mijn eigen stijl!

Samen met een stijlcoach ging ik opzoek naar mijn stijl. Door zelf te begrijpen wat wel of niet goed staat koop je minder vaak iets wat op dat moment even leuk is maar als de trend voorbij is en het toch niet helemaal bij mijn figuur of gezicht past ergens achterin de kast beland. Een paar dingen waar je naar kan kijken: ronde hals, V-hals of misschien zelfs een ‘blok’-hals. Je kan kijken naar de lengte van je benen ten opzichte van je bovenlichaam en de belangrijkste les die ik leerde tijdens deze sessie: kies je breekpunten bewust.

Breekpunten? Blijkbaar ‘breek’ je jezelf als het waren op bij elke lijn die je ziet. Een shirt op een broek, breekpunt. Je laarsjes over je panty, breekpunt. Maar ook: een riem of een puntje van je blouse in je broek. Afhankelijk van je figuur kan je met bepaalde breekpunten de aandacht verschuiven waardoor je accenten kan leren die jou laten shinen in je kleding. Uiteindelijk is iedereen anders en maakt dat het ook juist heel belangrijk dat je dat blijft benadrukken, maar is het wel fijn dat je je lekker voelt in de kleding die je draagt. En welke kleding je draagt kan echt een wereld van verschil maken in hoe je je voelt en je uitstraling.

Het fijne aan deze stijl sessie vond ik dat werd gefocust op wat ik zelf had mee genomen en wat er al in mijn eigen kast ligt. Hierdoor hoef je niet na zo’n stijlsessie opeens allemaal nieuwe dingen aan te schaffen, dat zou namelijk helemaal niet duurzaam zijn! Maar je leert juist net even anders combineren en kijken naar je kledingkast!

So far, sales increases suggest that most shoppers either overlook or tolerate the social and environmental costs of fast fashion. But some companies arenā€™t waiting for a consumer backlash. They have begun to remedy the largely unseen impact of the fast-fashion business.

Nathalie Remy

Dragen we onze kleding negen maanden langer, dan kunnen we de CO2-voetafdruk, water en afval met maar liefst 20 tot 30 procent verminderen.

WRAP report Valuing our clothes: The cost of UK fashion, 2017

Tijd voor een duurzame aanpak voor het dragen van kleding

Aan alle kanten wordt verduurzaamd op dit gebied, zowel mensen kopen vaker tweedehands of niet en veel modemerken zetten zich in om te werken met duurzame materialen en betere arbeidsomstandigheden. Echter zijn de grote merken die het hardst roepen, bezig met de grootste Greenwashingscampagnes. Wees alert, niet elke mooie leus of kreet is echt een duurzaam statement maar juist een manier om jouw te lokken toch nog te blijven kopen.

De echte duurzame aanpak, wat mij betreft, is dus: draag wat je hebt! Duik nog eens je kledingkast in, doe een kledingruil met vrienden en geef je items nieuw leven. Ondanks dat ik dus geen fashionista ben, vond ik dit thema van Dutch Sustainable Fashion Week: ’30 keer dragen’ zo passend bij mijn visie op het onderwerp dat ik het een eer vind dat ik onderdeel mocht zijn van deze campagne.

Hoe het nu verder gaat met mijn eigen stijlingsadvies en wat ik ervan heb geleerd? Dat deel ik over drie weken met je via mijn instagram. Dan heb ik alle adviezen kunnen laten bezinken en het een en ander kunnen proberen!

Winkelwagen
Scroll naar boven