Uitgelichte afbeelding

3x duurzame sportkleding

Een onderwerp waar ik zelf veel mee bezig ben de laatste tijd, maar ook een onderwerp waar ik vaak vragen over krijg. Hoe koop je duurzame sportkleding? En wat ís duurzame sportkleding eigenlijk? En wat houd ‘duurzaam’ nu eigenlijk precies in? Het is een ongelofelijk complex vraagstuk omdat je er vanuit verschillende perspectieven naar kan kijken, maar juist daarom zo’n ongelofelijk interessant onderwerp. In deze blog neem ik je dan ook maar al te graag mee in de wondere wereld van de duurzame sportkleding. Mijn visie.

Koop NIET

Niets kopen is de meest duurzame manier. Vooral in sportkleding worden namelijk vaak synthetische materialen gebruikt, veel blends van verschillende stoffen waardoor de stof rekbaar en vochtafdrijvend is – maar ook niet recyclebaar – en met felle (vaak chemische) kleurstoffen. Hoe gek ik ook ben op nieuwe sportkleding kopen of soms zelfs krijgen wijs ik het nu vaak af. Ik heb al genoeg sportkleding, ik heb zelfs meer sportkleding dan normale kleding. Ik heb niet eens tijd om alles te dragen! Daarnaast ben ik echt een verzamelkont, dus mijn eerste hardlooplegging ligt nog steeds in mijn kast en ook alle shirtjes van wedstrijden die ik heb gelopen vormen een dikke stapel.

De nieuwe ‘mode’ volgen – wat volgensmij in sportwereld echt een marketing stunt is, want het moet gewoon goed zitten en hoeft juist een keertje NIET mooi te zijn – zit er voor mij niet meer bij. Het gaat zo tegen al mijn principes in om elk seizoen weer in een nieuw kleurtje of modelletje te lopen. Maar ik snap ook dat als jij net begint met sporten, of net begint met een nieuwe sport dat je nog helemaal geen kleding hebt. Mijn eerste advies is dan: vraag of je eens wat kan lenen van iemand. Gewoon om uit te proberen of je deze sport wel echt zo leuk vindt als je dacht. Of ruil! Misschien heb jij wel een heel leuk jurkje en een vriendin een hardloop outfit, ruil eens een week of een maand van kleding en kijk wat je ervan vindt!

Koop tweedehands

Dit is echt een uitvinding, tweedehands kopen is nu – gelukkig – steeds populairder aan het worden en het stoffige imago is er vanaf. Voor sportkleding is het misschien in het begin even spannend, omdat dat toch wel iets intensiever gedragen wordt dan ‘normale’ kleding, maar het is echt een geweldige oplossing als je echt nog iets nodig hebt wat je niet in je kast hebt hangen. Ik gebruik zelf Vinted, daar verkoop ik mijn ‘oude’ (sport)kleding aan andere meiden. Dit scheelt ten eerste een HELEBOEL geld en het scheelt ontzettend veel impact op de aarde! Heb jij dus net als ik een grote verzameling aan sportkleding, doe dan eens wat weg en verkoop het online of maak een vriend(in) er blij mee!

Ben jij nog opzoek naar een specifiek item, dan kan je ook op dit soort sites heel gericht zoeken op maat, kleur, merk en model! Er is veel meer aanbod dan vraag op dit moment, dus dat betekend: lage prijzen en veel keuze. Ideaal!

Koop duurzame sportkleding

Heb je iets nodig wat niet tweede hands te krijgen is en je hebt het echt nodig? Koop dan duurzaam. Duurzaam is meer dan een biologisch katoenen shirtje of een ‘sustainable’ tag aan de hanger. Duurzaam is eerlijk. Een eerlijke prijs, eerlijk geproduceerd, zonder chemicaliën en zonder afval (in een circulair systeem). Een product is duurzaam als de hele keten duurzaam is, en om dat te weten is er transparantie nodig. Als jij een hardloop shirt koopt dan moet inzichtelijk zijn welke grondstoffen zijn gebruikt, wie de grondstof hebben verwerkt tot garen en onder welke arbeidsomstandigheden dat gebeurd.

Er moet inzichtelijk zijn hoe het is getransporteerd en hoe de prijs is verdeeld in de keten. Is het 90% marketing en een paar procent voor de arbeiders? Of krijgen de mensen die jouw kleding hebben gemaakt ook daadwerkelijk een eerlijk loon voor wat zij doen? Nogal wat vragen en eisen zoals je ziet.

Daarom probeer ik altijd eerst echt bovengenoemde opties ;-). Toch koop ik ook wel eens nieuw, maar dan zorg ik wel heel goed dat ik weet wat ik koop. Om jullie een klein stapje in de goede richting te helpen deel ik hieronder mijn favoriete sportkleding merkjes waarvan ik weet dat ze duurzaam zijn. Mocht je zelf gaan googlen en twijfelen of een merkje duurzaam of nog-niet-duurzaam is? Gebruik dan de app: Good on You. Zij beoordelen merken op duurzaamheid. Super interessant dus! Ze hebben nog niet alle merken gedaan, maar zeker de grootste wel en je kan altijd een verzoek sturen of ze ‘jouw’ merkje willen beoordelen en met een review op de app zetten.

Oké komt ‘ie:

Weet jij nog andere gave duurzame merkjes of tips om duurzamer sportkleding te ‘shoppen’? Laat het vooral weten in een reactie onder deze post of stuur mij een berichtje zodat ik de blog kan aanvullen!

Liefs,

Maartje

Scroll naar boven