Uitgelichte afbeelding

5x Duurzaam buitenspelen

De zomervakantie gaat bijna van start en misschien zie je er wel een beetje tegenop. Het kan behoorlijk lastig zijn om je kinderen te vermaken op deze lange dagen. Op een duur is je inspiratie voor uitjes en spelletjes wel een beetje op. Om te zorgen dat je zelf ook een beetje vakantie hebt, delen we vandaag vijf tips waarmee je kinderen heerlijk kunnen buitenspelen. Kom maar door met die eindeloze zomerdagen!

Waarom duurzaam buitenspelen?

Het is belangrijk om onze voetafdruk op aarde zo klein mogelijk te maken. Ook als het gaat om speelgoed en spel.
Wat is er dan duurzaam aan deze tips? We hebben gezocht naar spelletjes die de natuur niet extra vervuilen (zoals bijvoorbeeld waterballonnen dat wel doen), waar je geen spullen voor moet kopen en die kinderen verbindt met en leert over de natuur. En duurzaam buitenspelen is daarmee niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

1. Natuur mandala’s en kleurencirkels

Ga samen op pad in de natuur, vooral in de ochtend is dat heerlijk als het nog wat koeler is. Verzamel mooie schatten zoals veren, stenen, dennenappels, nootjes, blaadjes en bloemen. Maak hiermee een mooie mandala of ander patroon. Dit kun je doen in het bos of op het strand of je neemt je schatten mee en plakt ze thuis op een papier.

Wat je ook kunt doen is een kleurencirkel verven. Verf de primaire kleuren op een cirkel van karton en ga op pad met je cirkel en wasknijpers. Bij iedere kleur kun je op zoek naar veren, bloemen, bladeren, mos of gras. Een leuke en leerzame activiteit. Het idee voor de kleurencirkel vond ik op de Instagrampagina van OERRR Natuurmonumenten.

2. DIY: Drinkstation voor vogels en insecten

Bij langdurige droogte is het lastig voor vogels en insecten om water te vinden. Je kunt ze helpen door zelf een drinkstation te bouwen. Als je hier klikt, vind je verschillende voorbeelden van hoe zoiets eruit kan zien. Hier zijn je kinderen wel even zoet mee en kun jij even relaxen. 😉 Ook zijn ze op deze manier lekker bezig met de natuur.

Photo by Yaneth Garzon via Unsplash

3. Bouw een tent

Vroeger vermaakte ik me uren buiten in een zelfgemaakte tent van oude lakens. We mochten dan zelfs eten in onze eigen tent. Het bouwen zelf is al een activiteit op zich en zorgt voor uren speelplezier. En met regen kun je deze activiteit ook prima binnen doen.

4. Speelgoed wassen of bevriezen

Met een teiltje water kun je je kind speelgoed laten wassen. Doe bijvoorbeeld de poppen in bad of maak een autowasserette. Als je geen zeep gebruikt, kun je het water nadien bij de planten gooien.

Wat je ook kunt doen is voordien kleine speeltjes in een kom met water invriezen. Laat je kind daarna de speeltjes los hakken met een hamer of schroevendraaier. Leuk idee voor een warme zomerdag!

5. Waterpret met OERRR

Als je zin hebt om samen op pad te gaan kun je op avontuur met Natuurmonumenten. Met het kinderprogramma OERRR organiseren zij toffe activiteiten voor een kleine prijs of helemaal gratis. Ze organiseren het hele jaar door activiteiten en in de zomer kiezen ze veelal voor activiteiten met en op het water. Je kunt bijvoorbeeld met ze mee op watersafari. Welke activiteiten bij jou in de buurt georganiseerd worden, kun je vinden op hun website.

Heb jij nog tips rondom duurzaam buitenspelen voor andere ouders? Of heb je één van onze tips uitgevoerd? Deel het met ons in de reacties.

Winkelwagen
Scroll naar boven