De feestdagen en de jaarwisseling zijn net weer achter de rug! Ondanks de huidige lockdown, bestaan feestdagen voor mij toch uit gezelligheid en lekker eten. Echter wil ik dit jaar ook een stukje bewustzijn verspreiden rondom voedselverspilling. Van alle voedselverspilling gebeurt namelijk 42% bij ons thuis. Per persoon verspillen we jaarlijks ongeveer 47 kilo aan voedsel. Dit is niet alleen zonde van het voedsel, maar er worden tegelijkertijd ook grondstoffen en water verspild die nodig waren voor de productie en het vervoer van de voedingsmiddelen. Dit kan anders! In deze blog deel ik tips tegen voedselverspilling waardoor voedselverspilling op kleine manieren verminderd kan worden. Ik vond zelfs dat je met minder voedselverspilling in sommige gevallen bijna 145 euro kan besparen!
Tip #1 Er is meer dan alleen de houdbaarheidsdatum; gebruik je zintuigen!
De houdbaarheidsdatum van een product wordt nog steeds veel als leidend genomen om te zien of je een product nog kan eten of toch maar weg moet gooien. Echter is mijn belangrijkste tip om deze niet als harde regel te zien! Voel, proef en ruik goed aan de producten om te zien of je ze nog kan eten. Zo vond ik laatst kokosvlokken van meer dan een half jaar over datum in mijn kast. Het is een droog product en er bleek niks mis mee. Ik heb er goed aan geroken, even geproefd en het kon nog prima! Meteen maar een portie kokosmakronen gebakken, haha. Ook had ik afgelopen week yoghurt die een paar dagen over datum was, waarvan ik hem bijna had weggegooid. Toen besloot ik toch maar even te proeven en bleek dat hij nog heerlijk smaakte!
Belangrijke tips tegen voedselverspilling: verschil TGT en THT
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Hierbij hoef je het product als het over datum is dus niet direct weg te gooien. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze staat vaak op vleeswaren, vis en voorgesneden groenten. Na deze datum is het verstandig om het product weg te gooien, omdat het schadelijke bacteriën kan bevatten die je niet kan zien of ruiken.
Tip #2 Kijk altijd naar wat je nog in huis hebt
Neem altijd een kijkje in je voorraadkast voordat je boodschappen gaat doen; wat heb je nog? Wat moet nog op? Bedenk vervolgens een maaltijd met deze producten of verzin creatieve manieren om ze te gebruiken. Hieronder een paar leuke oplossingen:
Lunch met kliekjes of las elke week een kliekjesdag in waarbij je de restjes in je koelkast sowieso opmaakt.
Type het product dat op moet in op Google. Vaak zijn er leuke en ook makkelijke recepten mee te vinden:
- Oud brood –> wentelteefjes
- Overrijp fruit –> smoothies / invriezen
- Groentes die over zijn –> groentebouillon
Tip #3 Slim gebruik van de koelkast
- Door het eten op de juiste manier te bewaren, kan je de houdbaarheid van producten vaak op een slimme manier verlengen. Hiermee voorkom je ook meteen verspilling. Ik kwam een aantal handige tips tegen, waardoor je nóg slimmer met de koelkast om kan gaan.
- Stel je koelkast altijd in op 4 °C. Bij deze temperatuur kunnen bacteriën en schimmels heel slecht groeien en blijven je eten en drinken dus langer goed!
- Ga hierbij niet enkel af op de temperatuur van de draaiknop; deze heeft het vaak mis. Gebruik een koelkastthermometer om de exacte temperatuur te meten.
- Onderin de koelkast is de temperatuur het laagst. De producten die snel bederven kan je daarom het beste onderin bewaren!
- De groentelade is er niet voor niets! Leg groente in deze la, zodat ze beschermt worden tegen de ergste kou en langer vers blijven.
- Zet het eten met de kortste houdbaarheid / die het snelst op moeten duidelijk in het zicht in de koelkast. Zo vergeet je niet dat je ze moet gebruiken en voorkom je dat je het weg moet gooien.
- Weet wat je in de koelkast legt! Zo hoeven tomaat, komkommer en paprika bijvoorbeeld niet in de koelkast bewaard te worden. Zo drogen ze namelijk eerder uit. Leg ze daarom liever in de kast of op een groenteschaal.
Tip #4 Plan je maaltijden + maak een boodschappenlijstje
Onderzoek laat zien dat mensen die een maaltijdplanning en/of een boodschappenlijstje maken minder voedsel verspillen. Door je maaltijden en boodschappen te plannen koop je minder snel dingen die je niet nodig hebt. Hiermee voorkom je ook dat je eten moet weggooien, omdat je teveel hebt gekocht. Nog een tip is om hoeveelheden in je boodschappenlijstje te verwerken. Door duidelijk af te bakenen hoeveel je van elk product gaat kopen, voorkom je nog eerder dat je per ongeluk overblijft met restjes.
Tip #5 Op maat koken
Bij ons thuis werd vaak teveel pasta, rijst of aardappelen gekookt. Veelal ging dit dan de koelkast in om vervolgens helaas nooit meer gebruikt te worden. Dit is een sterk voorbeeld van hoe belangrijk het kan zijn om op maat te koken. Gebruik weegschalen, meet voor jezelf af hoeveel je nodig hebt en houdt rekening met wie er mee-eten en wees je er bewust van dat bepaalde granen uitzetten tijdens het koken. Pasta, rijst en couscous kunnen wel 2 tot 2,5 keer zo groot worden, waardoor je al snel teveel kookt. Meten is weten (én minder verspillen).
Tip #6 Bewaar je eten op de juiste manier
Als je na het koken eten dan toch restjes over hebt, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Een paar tips zijn het gebruik van afsluitbare bakjes. Sinds ik bijvoorbeeld een open zak worteltjes of sla heb, stop ik dit in een luchtdichte bak. Dit verlengt de houdbaarheid (en lekkerheid) zeker met een aantal dagen! Verder is het verstandig om geopende verpakkingen altijd in de koelkast bewaren; als er eenmaal lucht bij eten is gekomen, kan het sneller bederven. Als laatste kan je ook zelf je groente weer laten herleven. Zet het overgebleven deel van bijvoorbeeld prei of bosui in een laagje water en binnen de kortste keren zijn ze weer een stukje gegroeid en klaar voor hergebruik.
Er is zoveel leuke informatie te vinden om voedselverspilling tegen te gaan dat de blog ongemerkt toch weer langer is geworden dan gepland (oepsie). Ik hoop dat je weer geïnspireerd bent en dat we met z’n allen minder voedsel gaan verspillen komend jaar! Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst.
Liefs,
Roos
Meer tips tegen voedselverspilling?
- Website van de Plus: https://www.plus.nl/info-voor-jou/tips/voedselverspilling-tegengaan-praktische-tips
Artikel met tips tegen voedselverspilling
- https://www.gjesm.net/article_38212_895de186602ff7f864b662610cc09adb.pdf