Betere wasgewoontes

7 van de 10 Nederlanders streven naar betere wasgewoontes, maar missen kennis van wassymbolen en de juiste dosering

7 van de 10 Nederlanders streven naar betere wasgewoontes, maar missen kennis van wassymbolen en de juiste dosering. De was doen een fluitje van een cent? Uit onderzoek* van Ecover blijkt dat onze wasgewoontes een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Hoewel een overduidelijke meerderheid hun impact op het milieu wil beperken door bewuster te wassen, lijken we vaak niet te weten hoe dat dan moet. Minder dan de helft van de Nederlanders kent de meeste symbolen op kledinglabels en 1 op de 3 doet maar wat als het aankomt op dosering.

Betere wasgewoontes? Duurzaam wassen? Ja, maar hoe dan?

Ecover liet een onderzoek* uitvoeren en wat blijkt? Hoewel 7 op de 10 wassende Nederlanders aangeven bereid te zijn om hun wasgewoontes aan te passen om hun impact op het milieu te verminderen, maakt het onderzoek ook duidelijk dat deze gewoontes een flinke opfrisbeurt kunnen gebruiken.

1 op 3 doseert wasmiddel op gevoel… Betere wasgewoontes!

Als het op doseren aankomt is dit bij ruim een derde van de Nederlanders nattevingerwerk en doen ze dit volledig op gevoel. En hoewel de meerderheid aangeeft minder wasmiddel te willen gebruiken omdat dat beter is voor het milieu, overschrijden 2 op de 5 Nederlanders wel eens de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en dan vooral omdat ze denken dat dit nodig is om het wasgoed schoon te krijgen of voor een lekkere geur. Maar te veel wasmiddel gebruiken is geen goed idee. Het kan leiden tot slecht uitgespoelde kleding, het tast de vezels van het wasgoed aan en het kan zorgen voor huidirritatie en vervuiling van je machine. Je wasmachine gaat eerder stuk en het heeft ook nog eens een negatieve impact op het milieu. 

Overdosering is verleden tijd

Een eenvoudige manier om verspilling te voorkomen is door minder vaak te wassen. Maar als je dan toch moet wassen, doe het dan met de juiste hoeveelheid wasmiddel Ć©n op lage temperatuur. De formule in de eerste Ecover wascapsules bestrijdt hardnekkige vlekken al op 20Ā°C. Dat bespaart 62% energie ten opzichte van wassen op 40Ā°C. Deze handzame, makkelijk te gebruiken capsules zijn speciaal ontwikkeld om krachtig schoon te maken voor iedereen die bewuster wil leven. Deze capsules zijn een product met eenĀ CarbonNeutralĀ®-certificatieĀ en bestaan voor maar liefst 75% uit biobased ingrediĆ«nten.

Wil je meer duurzame producten leren kennen? Lees dan het artikel: Een duurzaam verlanglijstje

Betere wasgewoontes

Wassymbolen een handig hulpje, maar dan moet je ze wel kennen

De wassymbolen op kledinglabels geven aan hoe je je kleding moet wassen en op welke temperatuur. Uit het onderzoek blijkt echter dat minder dan de helft van de Nederlanders de meeste van deze symbolen kent en 1 op de 6 geeft zelfs aan er bijna geen te kennen. Slechts 16% blijkt de labels altijd te checken. Als ze worden gecheckt, is het vooral om te kijken naar de aanbevolen temperatuur en het wasprogramma, of als het om dure kleding gaat. 

De wasetiquette: een waslijst aan tips

Minder verspillen tijdens het wassen, we willen dus wel, maar kunnen wat hulp gebruiken. Daarom komt EcoverĀ to the rescueĀ met de allereerste wasetiquette. Met deze ultieme ‘waslijst’ met tips en tricks met uitleg en wijze raad over wassymbolen, temperaturen en natuurlijke huismiddeltjes voor hardnekkige vlekken wordt wassen een koud kunstje. De handige, kleurrijke poster isĀ gratis online te downloadenĀ en kan je geprint in de buurt van je wasmachine hangen. Het is de perfecte manier om kleine stappen te zetten in de richting van een minder verspillende levensstijl thuis!Ā 

Scroll naar boven