Uitgelichte afbeelding

8x Duurzame spijkerbroeken

Waarom zijn duurzame spijkerbroeken nodig?

Duurzame spijkerbroeken zijn anders dan reguliere spijkerbroeken. Spijkerbroeken worden gemaakt van katoen en deze industrie is een van de grootste ter wereld met zo’n 23 duizend ton per jaar. Katoen is kwetsbaar en moet daardoor beschermd worden, op grote schaal wordt dit gedaan met pesticiden en chemicaliën. Ook is het een plant die veel water nodig heeft, hoe droger de aarde wordt, hoe meer er gesproeid moet worden. Maar om van katoen een spijkerbroek te maken in de typische blauwe (indigo) kleur, moet het worden ingekleurd. Hier komt veel water en veel chemicaliën bij kijken. Daarnaast zijn al die chemicaliën ook slecht voor de boeren en arbeiders die de jeans maken.

Duurzame spijkerbroeken zijn écht nodig! Maar gelukkig zijn er genoeg merken die hen spijkerbroeken hebben verduurzaamd. Bij elk merk zal ik kort uitlichten waarom dit merk duurzamer is dan regulier. Let wel op, het dragen van de spijkerbroek die je al in de kast hebt is de aller duurzaamste spijkerbroek die je gaat vinden ;-). Ben je toch uitgekeken op je eigen spijkerbroeken? Doe eens een kledingruil met anderen (georganiseerd of gewoon met je eigen vriendengroep of collega’s), zo kan je toch een soort van nieuw item dragen, maar dan zonder milieu impact!

Wat maakt een duurzame spijkerbroek duurzaam?

Je kan letten op minder water gebruik, dit kunnen bedrijven doen door het water her te gebruiken. De broeken kunnen gemaakt zijn van biologisch katoen (let op, dit is niet altijd duurzamer!). Tijdens het productie proces kunnen de fabrieken werken op groene stroom of de arbeiders kunnen goed beschermd zijn tegen de chemicaliën. Op elk stukje in het proces kan worden verduurzaamd en verbeterd. Je zal ook zien dat elk bedrijf dit op net een andere manier doet. Er is niet één gouden formule wat perfect is, helaas. Maar wanneer een bedrijf transparant communiceert over wat ze al wel doen en waar ze mee bezig zijn om te verbeteren, vind ik het een duurzame spijkerbroek. Maar doe altijd ook even zelf je research voor je iets koopt :-).

De 8 favoriete duurzame spijkerbroeken van de redactie

Armed Angels

SILVAA | DENIM SHORTS VAN BIOLOGISCH KATOEN

Armed Angels verkoopt ‘Detox Denimn’. Ze gebruiken alleen GOTS-gecertificeerd biologisch katoen, het waterverbruik wordt gereduceerd en ze werken alleen met onschadelijke chemicalien. Kleuren gebeurt middels laser- of ozonbehandeling, óf zonder! Ze hebben ook ‘undyed’ spijker die in de orginiele katoenkleur is (beige-achtig). Lees meer over Armed Angels.

We vervangen gevaarlijke gifstoffen door innovatie en passie. Goodbye schadelijke meststoffen, synthetische pesticiden en giftige bleekmiddelen – Hello future!

Armed Angels

Kings of Indigo

CAROLINE CROPPED | CLEAN RECYCLED ECRU

Bij Kings of Indigo werken ze met 5 ‘pilaren’ van duurzaamheid: minder waterverbruik, afval-bewust (circulair), verantwoorde productie (arbeiders), schoon transport (CO2 en andere emmissies) en planeet-vriendelijke materialen. Als je naar een product in de webshop gaat zie je aan welke van deze pilaren wordt voldaan bij het produceren van dat product. Dit maakt het heel transparant en dat vind ik geweldig! Lees meer over Kings of Indigo.

We at Kings Of Indigo are the pioneers, moving steadily towards a new, brighter future and continuously striving for a worldwide change of the entire fashion industry. Every day we explore and research new technologies to make our Denim even more green, sustainable and environmentally friendly. You can now buy our first 100% recycled jeans online.

Kings of Indigo

MUD jeans

SimpleChique – Stone Indigo

MUD jeans is hét circulaire spijkerbroekenmerk. Dit gaat verder dan alleen duurzame materialen, goede arbeidsomstandigheden en weinig emissies. Dit gaat over het waarderen van je kleding. Zero-waste produceren. We hebben al zo veel mooie items, laten we stoppen met nóg meer willen produceren. Daarnaast werken ze natuurlijk ook met het recyclen van water, het besparen van CO2 en het verminderen van landgebruik. Lees meer over MUD jeans.

Het is onze missie om de vervuilende mode-industrie te veranderen door te beginnen met hét meest populaire kledingstuk: de spijkerbroek. Elke MUD-Jeans wordt namelijk na gebruik gerecycled en zo voorkomen wij dat deze duurzame grondstof op de afvalhoop belandt.

MUD Jeans

Filippa-K

RYLAN DENIM JUMPSUIT | Ivory

Filippa-K is een merk dat zich focust op 5 verschillende punten als het gaat om duurzaamheid. Hier hebben ze doelen voor 2030 van gemaakt. De thema’s zijn: circulariteit, trecebility, impact reduction, fibre use en social responsibility. Als je een kledingstuk bekijkt kan je op ‘duurzaamheid’ klikken en dan zie je waar en door wie de kleding is gemaakt. Dit vind ik echt een heel groot pluspunt! Lees meer over Filippa-K.

In 2014 we established a circular business model which has evolved into the three sustainability pillars that serve as our foundation today: circularity, traceability, impact reduction.

Filippa-K

Unrecorded

Straight Jeans | Style No: 1025546 / 430

Unrecorded is een merk dat inzet op kwaliteit. Hoe langer het product mee gaat hoe duurzamer het is. Daarnaast werken ze met biologisch katoen en fabrieken waar de arbeidsomstandigheden goed zijn. Ze gaan er vaak zelf heen om te checken hoe de omstandigheden zijn. Lees meer over unrecorded.

An Unrecorded purchase is one that you live with. We don’t do sales or discounts because we don’t believe in pushing products into the hands of someone who might not really need them.

Unrecorded

Kuyichi

Nora donkerblauwe mom jeans hennep repaired

Kuyichi is opgericht in 2000 in Peru door de NGO Solidaridad. Ze waren de katoen industrie aan het verkennen en waren geschokt door de armoede en vervuiling die deze industrie met zich mee bracht. Nu focussen ze op eerlijke materialen, eerlijke producten en proberen ze het ‘systeem te fixen’! Lees meer over Kuyichi.

Transparantie is de eerste stap naar een duurzame productieketen. Als je weet waar je producten worden geproduceerd, kun je door de hele productieketen verbeteringen doorvoeren. Wij zijn trots op elke samenwerking die wij aangaan! 

Kuyichi

Boyish

THE BILLY | UNFAITHFULLY YOURS

Boyish is een merk die tot in alle details heeft uitgezocht hoe het zit met denim. Ze maken gebruik van plantaardige kleurtechnieken die niet vervuilend zijn voor het milieu, de stoffen die ze gebruiken zijn gecertificeert en het design is tijdloos. Daarnaast nemen ze de werkomstandigheden van de arbeiders heel serieus en zorgen ze dat deze beter dan goed zijn. Lees meer over Boyish.

We use neutral enzymes made by Dystar in cold water, not pumice stone. This reduces waste and the use of natural resources. Most of our eco-friendly chemicals are all third party certified and approved.

Boyish

Nudie Jeans

Breezy Britt Dry Everblack

Bij Nudie Jeans hebben ze goed nagedacht over de term ‘duurzaam’. Ze geven aan dat het een streven is naar iets wat nog niet bestaat, maar dat ze along the way stappen blijven zetten om zich te verduurzamen. Ik vind het heel mooi en eerlijk van ze dat ze dit zo neerzetten. Het geeft aan dat ze er over na blijven denken en ‘duurzaamheid’ niet iets is wat zomaar wordt afgevinkt. Lees meer over Nudie Jeans.

As an active player in the global textile market, we recognize the importance of a holistic approach to sustainability and the need for long-term economic progress to enable the actions needed to decrease the environmental impact of our business and improve social standards in the supply chain.

Nudie Jeans

Bronnen

Winkelwagen
Scroll naar boven