Uitgelichte afbeelding

Schrijven op een uitwisbaar notitieblok tegen klimaatverandering

Papier probleem

“Nederland staat in de top 5 van europese landen die bijdragen aan ontbossing”

NOS (14-04-2021)

Ontbossing is niet alleen ‘zielig voor de diertjes’, het verminderd de biodiversiteit in een gebied waardoor hele ecosystemen uit balans raken en het is, na de energiesector, de grootste bron van broeikasgasemissies. Dat betekent dat de uitstoot a.g.v. ontbossing groter is dan die van alle auto’s, vliegtuigen en schepen ter wereld samen! Oke, we’ve got ourself a problem. Maar, zodra we weten wat het probleem is, zijn er altijd wel een paar knappe-koppen die samen hebben gebrainstormt over een opslossing. En het fantastische nieuws is: oplossingen genoeg! 

Maar helaas gebeurt er precies het tegenovergestelde, de afgelopen jaren is de ontbossing toégenomen! Waarom? Er zijn drie belangrijkse oorzaken om bos te kappen:

  1. Het wordt omgezet in akkerland
  2. Er wordt plaats gemaakt voor infrastructuur 
  3. En mijnbouwactiviteiten

Het akkerland is nodig voor vier belangrijke grondstoffen: rundvlees, palmolie, soja en houtvezels. En in deze blog wil ik het hebben over dat laatste: houtvezels.

Papier scheiden is volgensmij al zo’n beetje de normaalste zaak hier in Nederland, maar voor de meeste dingen wordt ‘nieuw’ papier gebruikt! Toen ik mijn boek schreef wilde ik per se 100% gerecycelde vezels, dat papier was nauwelijks te krijgen én een stuk duurder. Ik heb toen de keuze gemaakt om het formaat van mijn boek iets aan te passen zodat ik wel dat papier kon gebruiken en ik was bereid om er meer voor te betalen, maar als het zo moeilijk wordt gemaakt zullen er genoeg mensen zijn die niet voor de duurzame optie kiezen. 

Bambook notitieboek tegen ontbossing

Waarom schrijven zo fijn is

Ik vind schrijven heerlijk. Het liefst gewoon een pen en papier. Typen is echt andere koek als je het mij vraagt ;-). Mijn boodschappenlijsjes, to-do’s, aantekeningen en zelfs mijn samenvattingen voor mijn studie zijn allemaal op papier! Ik ben ook sinds januari 2021 elke avond en ochtend in een journal aan het schrijven en zeker vlak voor het slapen en als ik net wakker word moet ik er niet aan denken om op een scherm te typen in plaats van te schrijven. 

Ik probeer wel vaak achterkantjes van facturen, persberichten of ander verpakkingsmateriaal te gebruiken om op te schrijven, maar er moet een betere oplossing zijn voor mijn liefde voor schrijven én duurzaamheid.

Bambook notitieboek tegen ontbossing

Toen Bambook mij een berichtje stuurde met hun concept over uitwisbare notitieblokken was ik meteen super nieuwsgierig. Ik ben altijd heel sceptisch als ik mails krijgen van merken die zich als duurzaam profileren, er zijn namelijk ontzettend veel bedrijven die dan één duurzaam product hebben of doen alsof ze heel duurzaam zijn terwijl de core business helemaal niet duurzaam of juist mega vervuilend is. Maar na flink wat research te hebben gedaan was ik wel zeker enthousiast over dit concept! 

Bambook is een herbruikbaar notitieboek. Er zitten pennen bij en een soort gummetjes (op de pen) waarmee je wat je geschreven hebt weer kan uitvegen. Hierdoor kan je één boekje voor wel honderd verschillende dingen gebruiken! Naast dat dit natuurlijk ontzettend papier-besparend is, is het ook heel fijn tegen rommel in huis, haha! 

Over Bambook

“Wij dromen van een wereld zonder verspilling zodat ecosystemen en het klimaat herstellen.

“Bambook wil papierverspilling en ontbossing tegengaan door jou slimmer te laten schrijven”.

Je hoeft geen fanatieke milieuactivist te zijn om een verschil te maken. Het zit in de kleine stapjes die samen een grote beweging vormen, zodat we klimaatverandering tegen gaan. 

Om deze stapjes te kunnen zetten innoveert Bambook verspillende, papieren schrijfwaren naar slimmere, zero-waste producten zodat je efficiënter en milieuvriendelijk kan werken. 

Dankzij het gebruik van deze producten en ons herbebossingsproject wordt de strijd tegen ontbossing met de dag meer impactvol. Het doel is om per 2025 1 miljoen bomen te hebben geplant.”

Bij Bambook dromen we dus van een wereld zonder verspilling zodat ecosystemen en het klimaat kunnen herstellen. Dit doen we doormiddel van het besparen van papier en het actief tegengaan van papierverspilling. We streven ernaar om producten te maken die je simpelweg niet hoeft weg te gooien en die makkelijk te gebruiken zijn in je dagelijks leven. Dat is voor iedereen beter. Voor de natuur omdat we minder van haar nodig hebben, maar net zo goed voor jou. Jij hoeft minder weg te gooien én het helpt om efficiënter te werk te gaan. Je kiest namelijk bewust welke informatie je bewaart en welke niet.

Bambook notitieboek tegen ontbossing

We zetten ons dus op verschillende manieren in voor het klimaat. Zo planten we als Bambook per verkocht product een boom. Hiermee willen we ontbossing tegengaan en hopen we een positieve impact te hebben op mensen en dier. Dit boomplant-project bevindt zich op Madagascar waar we ook zorgen voor meer werkgelegenheid voor de mensen daar. Ook in Nederland creëren we werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen we in onze sociale werkplaats, waar elke Bambook zorgvuldig en met liefde in elkaar wordt gezet. 

Tot slot is er ook nog de optie om jouw nieuw gekochte Bambook producten te laten bezorgen door een Fietskoerier. Zo kunnen we ook op die manier CO2 uitstoot tegengaan!

Meer lezen over bambook? Check even deze website: https://www.bambook.org

Win een Bambook notitieboek + pennenset

En nu heb jij de kans om zo’n bambook uit te proberen! Je kan een notitieblok ter grootte van A4 en een set met 4 kleuren pennen winnen! Ik heb een Reels gemaakt op instagram waar je mee kan doen. Like de reels en laat in een reactie weten wat jij als eerste gaat schrijven in je Bambook! Check de Reel via deze link: of ga naar www.instagram.com/lifeofmaart.nl

Oh en het zou heel leuk zijn als je Bambook ook even volgt op instagram! Check it out: @bambook !

Liefs,
Maartje

Bambook notitieboek tegen ontbossing

Bronnen:

Zhang, Q., Khan, M. U., Lin, X., Yi, W., & Lei, H. (2020). Green-composites produced from waste residue in pulp and paper industry: A sustainable way to manage industrial wastes. Journal of Cleaner Production, 262, 121251. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.121251

Panwar, R., Pinkse, J., Cashore, B., Husted, B. W., & Koh, L. P. (2020). Deforestation, global value chains, and corporate sustainability. Business Strategy and the Environment, 29(8), 3720-3722. https://doi.org/10.1002/bse.2639

Disclaimer: deze blog is in samenwerking met Bambook geschreven, dit verandert echter niks aan mijn mening en ik sta 100% achter alle geschreven tekst. 

Foto bos: Photo by kazuend on Unsplash

http://lifeofmaart.nl/winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven