Uitgelichte afbeelding

Vet belangrijk – Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum (BOEK review)

Twee weken geleden kreeg ik een heel leuk berichtje van Mariëtte Boon die ik leerde kennen op met Womens Health Sneaker Gala. Net voordat onderstaande foto werd gemaakt raakte ik met ze aan de praat. Liesbeth en Mariette zijn de twee linker vrouwen op de foto. Ze vertelde over het boek ‘Vet belangrijk’ dat ze samen hadden geschreven waarvoor ze deze prijs ook hadden gewonnen, het ging over ‘vet’. Toen vond ik het al super interessant en dus nadat ik twee weken geleden het berichtje van Mariëtte ontving of ik het boek wilde ontvangen was ik reuze enthousiast. De afgelopen twee weken als een boekenwurm gekluisterd aan het boek, heerlijk! Tijd voor een recap, wat vond ik ervan?

Review Vet belangrijk

Het boek leest heerlijk weg, alle ‘moeilijke’ termen zijn duidelijk uitgelegd en je krijgt echt een kijkje in de verschillende verhalen. Er worden persoonlijke verhalen gedeeld, maar ook het echte technische verhaal achter verborgen dikmakers, calorieën en hormonen. Heel leerzaam en eerlijk, alle zin maar ook de onzin over vet. Nadat je dit boek gelezen hebt ben je een expert!

In het kort

Door verschillende persoonlijke (zeldzame) verhalen te delen worden alle kanten van vet en obesitas belicht. Eerst vertellen ze over waarom wij vet hebben en het beeld dat wij nu hebben over vet in de tijd is gelopen. Het is onmisbaar, alle voordelen van vet worden opgehelderd. Daarna beginnen ze voor het eerst voorzichtig over hormonen, een eerste introductie. Ze vertellen over de ziektes die overmatig, maar ook ondermatig vet tot gevolg kunnen hebben. Daarnaast ze gaan in op het feit dat je vet kan worden als gevolg van een ziekte. Ook wordt er ingegaan op het hongergevoel en de hormonen (heb je ze weer) die daarvoor nodig zijn.

Dan zijn we pas halverwege, want ze schrijven rustig verder over: de verbranding van vet (en de werking van bruin vet in ons lichaam), onze biologische klok en de relatie met (overmatig) vet, waarom stress dik kan maken en een stukje over de verborgen dikmakers.

In het laatste deel van het boek wordt de ziekte obesitas veel aangehaald. Ze schrijven ze over de complexiteit van deze ziekte en hoe je het kan voorkomen. Ze sluiten het boek af met een stuk over ‘fatshaming’. Dit vond ik het heftigste om te lezen. Door alle kennis die je hebt over lichaamsvet uit de voorgaande paragrafen snap je pas hoe ingrijpend en heftig het kan zijn voor iemand met overgewicht (waar ze soms niet eens iets aan kunnen doen). Het boek heeft me geraakt, zeker dit laatste hoofdstuk heeft echt indruk gemaakt.

Over de auteurs van Vet belangrijk

Mariëtte Boon is internist in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze promoveerde in 2014 cum laude met haar onderzoek naar bruin vet: ‘goed vet’ dat bijdraagt aan de verbranding. Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Ze is cum laude gepromoveerd en is internationaal expert op het gebied van obesitas en stresshormonen. Zo dat is een hele mond vol. Verder zijn het allebei gewoon hele nuchtere gezellige vrouwen die altijd in zijn voor een gezellige babbel en hebben ze een hele fijne uitstraling. Super om te zien hoe deze business vrouwen zoveel kennis op zo’n fijne manier kunnen overbrengen.

Take home message

We hebben vet nodig, het is VET BELANGRIJK! Maar het kan ook tegen ons werken als we er teveel van hebben. Er zijn talloze ziektes die ons ‘dik’ maken, en het kan talloze ziektes veroorzaken. Vet produceert hormonen en hormonen regelen ontzettend veel in ons lichaam, als zij ontregelt zijn, zijn wij dat ook! Er worden zoveel uitspraken en kreten gedaan op het internet over vet, dit boek relativeert. Wees niet bang voor vet, omarm het en wordt vriendjes met jouw vet, het is namelijk van levensbelang!

Win VET belangrijk

Via mijn instagram kan je meedoen om dit boek te winnen, je leest daar precies hoe je mee kan doen. Ik mag maarliefst 3 (!) exemplaren weggeven, VET leuk! De witactie loopt van 11-05 20.00 t/m 18-05 20.00. Daarna zullen de winnaars via mijn instagram story bekend worden gemaakt en krijgen ze een persoonlijk berichtje!

Liefs,

Maartje

Winkelwagen
Scroll naar boven