Uitgelichte afbeelding

Veganuary, een maand lang plantaardig eten (challenge #1)

Veganuary, een maand lang plantaardig eten

Veganuary: een week (of maand!) vegan! Bij mij is het ook ooit zo begonnen, en ik ben nooit meer terug gegaan! Deze week wil ik je uitdagen om een week plantaardig te eten! Streef naar minimaal 90% plantaardig, maar zorg ervoor dat je het kan volhouden dus daarom is er een 10% marge ingebouwd! Plantaardig eten is de meest duurzame manier om energie binnen te krijgen en daarom een perfecte start van deze nieuwe challenge reeks. Doe jij mee?

Tips voor Veganuary, een maand lang plantaardig eten

  • Doe het samen met iemand en inspireer en motiveer elkaar
  • Zoek nieuwe recepten op en probeer het uit (google is je beste vriend!)
  • Wees niet te streng voor jezelf als je merkt dat dat je tegenhoudt om niet mee te doen. 
  • Lees de etiketten, er zijn meer producten vegan dan op de verpakking staat

Waarom Veganuary?

Toen ik mij ging verdiepen in een plantaardig voedingspatroon vond ik het rete spannend. Ik was bang dat ik alleen nog maar op sla en wortel kon kauwen, dat mijn vrienden en familie mij raar zouden vinden en dat het veel duurder zou zijn. Dit is nog zacht uitgedrukt, maar ik zag het absoluut niet zitten. Toen kwam de eerste lockdown in Nederland en ik zat alleen op mijn kamer. Nu was precies het goede moment om te gaan experimenteren. Ik vertelde het tegen niemand uit angst om ā€˜raarā€™ gevonden te worden en leerde etiketten lezen. Bleek heel makkelijk, alles wat dierlijk is staat dikgedrukt in de ingrediĆ«ntenlijst. Ik ging opzoek naar vegan recepten, internet staat daar vol mee! Een week lang haalde ik alleen maar vegan boodschappen. Ik hoefde met niemand rekening te houden en niemand hoefde met mij rekening te houden, het was ideaal! 

Na een week experimenteren was ik zo enthousiast! Ik had een week lang heerlijk gegeten, leerde allemaal nieuwe kookkunstjes en smaken kennen. Toen ik er na een week iets over deelde op instagram en kreeg zoveel positieve reacties van anderen die ook vegan aten. Ik werd hartelijk welkom geheten in de vegan community en ik bleef mezelf vertellen dat ik 90% vegan was. Dit gaf me wat lucht om af en toe een uitzondering te maken zodat ik het langer zou volhouden op de lange termijn. En drie keer raden, het werkt fantastisch. En dit is niet alleen mijn succesverhaal. Als ik anderen spreek over het overstappen op een plantaardig voedingspatroon hoor ik bijna identieke verhalen. Eerst is het spannend, dan toch maar proberen, erachter komen dat het echt goed te doen is en nooit meer anders willen! 

Als ik het kan, kan jij het ook!

Ik hoop jou deze week te inspireren en te activeren om het ook gewoon eens uit te proberen. Geef jezelf de tijd om nieuwe recepten uit te proberen, de vegan keuken te leren kennen en het erover te hebben met anderen. Ik eet ondertussen een jaar vegan en maak nog steeds af en toe wel een uitzondering. En dat is oke. We kunnen beter met alle 17 miljoen Nederlanders 90% plantaardig eten, dan dat iedereen 100% probeert, het niet lukt en terug valt in het oude voedingspatroon. Geef jezelf wat ruimte om het te proberen en het te leren kennen. 

Facts over de impact die je maakt met Veganuary!

  • Je kunt 300 keer douchen van het waterverbruik voor 1 kilo rundvlees (= 15.000L water). Dit zit hem vooral in het water geven van de akkers voor het veevoer.
  • Op het landoppervlak dat nodig is om een vleeseter te voeden kunnen 3-7 vegetariĆ«rs en 12-20 veganisten worden gevoed!
  • Een koe kan ruim 20 jaar worden, maar wanneer een koe niet meer optimaal vruchtbaar is na zes jaar gaat deze al naar de slacht
  • Een veganist bespaard 800 kilo CO2 per jaar, dat is ruim 15 kilo CO2 per week (ruim 2 kilo CO2 per dag!).Ter vergelijking, 1 kilo CO2 is ongeveer 5 km autorijden.
  • Voor 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voedsel nodig

Doe mee!

Gebruik de hashtag #happytimesduurzamechallenges #veganuary of tag mij (@lifeofmaart.nl) en laat weten hoe jij het ervaart en gaat aanpakken! Je mag ook jouw fotoā€™s of ervaringen delen via de mail (happytimes@lifeofmaart.nl). Heel veel plezier met de challenge en als je nog vragen hebt, hit me up! 

Liefs,

Roos & Maartje

Winkelwagen
Scroll naar boven