Uitgelichte afbeelding

Week zonder vlees en zuivel (challenge #10)

Morgen begint officieel de ‘Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel’! Ik hoor je bijna denken ; ‘Huh – Het is toch de nationale week zonder vlees?’ Vanaf dit jaar heeft de organisatie zuivel er ook aan toegevoegd! Dit om de impact van deze week nog groter te maken. 

Ik (Roos), eet al sinds mijn geboorte geen vlees. Mijn ouders hebben mij vegetarisch opgevoed en ik weet niet beter dan dat er een vleesvervanger, peulvruchten of een ei op mijn bord ligt in plaats van een stuk vlees. Voor velen is dat ook anders. En ik kan me goed voorstellen dat het dan best lastig is om de motivatie op te blijven brengen om het stukje vlees, waarvan je weet hoe het smaakt, te laten staan. Ik had dit met zuivel. Dat duurde bij mij best lang voordat ik in een ritme kwam zonder dat ik nog zin had in kaas, kwark of eieren.

Inmiddels ben ik er zo aan gewend dat ik het allemaal niet meer eet, dat ik niet beter weet. Maar wanneer begin je ermee? Die stap is soms lastig te maken. Al helemaal als vlees en zuivel eten in je dagelijks patroon zit. Daarom moedig ik je aan om deze week te gebruiken om eens te experimenteren hoe het bevalt. Om het deze week misschien langer dan een week vol te houden. En te zien of het je lukt. 

De week zonder vlees en zuivel

Persoonlijk vind ik het heel fijn om geen vlees en zuivel te eten. Op deze manier weet ik dat ik niet bijdraag aan onnodig dierenleed en ik weet ook dat het beter is voor het klimaat. Daarnaast is het ook nog eens goed voor mijn gezondheid. Een win-win-win situatie dus eigenlijk. Een gewoonte slijt erin als je hem maar vaak genoeg herhaalt. Dus… Ga jij deze week met de Happy Times Community én de Nederlandse Community de uitdaging aan om een week het vlees en zuivel te laten staan? 

Je kan op de website van weekzondervlees.nl veel informatie vinden en je kan je aanmelden. Op het moment doen er 6.737 mensen mee (die zich hebben aangemeld)! Sluit je aan en maak met een grote community impact deze week. Je kan er een magazine vinden vol recepten en inspiratie om de week zonder vlees en zuivel gemakkelijker vol te houden. Alles is voor je geregeld. Waar wacht je nog op?! 

Tips voor de week zonder vlees en zuivel

  • Laat vlees niet zomaar weg zonder het door iets anders te vervangen. Vervangen is namelijk wel belangrijk om aan je behoefte voor voedingsstoffen te komen! Als je geen vervanging aanbiedt aan je lichaam, zal het de week ook lastiger vinden. 
  • Zoek van tevoren uit wat voor vervangers er zijn voor vlees en zuivel! Dit scheelt je stress als je plotseling boodschappen moet doen of een craving hebt naar een bepaald stuk vlees of zuivel. Als je meteen weet waardoor je het kan vervangen, is de stap kleiner om dat ook daadwerkelijk te doen. 
  • Doe het samen! Vraag je ouders, vriend(in), broer, zus, klasgenoten, collega’s etc. om samen een week de uitdaging aan te gaan. Samen sta je namelijk echt sterker. 
  • Schrijf je in voor de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en download de magazine! Op deze manier maak je ook de stap voor jezelf weer gemakkelijker door allerlei recepten, tips & tricks. 
  • Van velen hoor ik dat ze het lastig vinden om broodbeleg te vervangen door vegetarische of veganistische opties. Neem een kijkje op deze website https://vegetus.nl/vegan-broodbeleg-een-complete-lijst/ om te zien wat je op brood kan doen zonder dat plakje kipfilet te hoeven gebruiken. 

Facts to impress

Plantaardige producten hebben over het algemeen een 10 tot 50 maal lagere broeikasgasemissie dan producten gemaakt en afkomstig van dieren. Een veganistisch dieet kan gemiddeld tot zo’n 60% minder broeikasgassen zorgen. (veganisme.org). Wanneer je het volhoudt om een week als volwassene geen vlees en zuivel te eten, bespaar je:

  • 150 liter water;
  • 12 kilometer autorijden;
  • 770 gram dierenvlees;
  • 2.4 kilo zuivel! 

Als je een jaar een veganistisch dieet zou aanhangen, dan spaar je direct het leven van ongeveer 25 gewervelde dieren. Indirect spaar je zelfs het leven van 396 gewervelde dieren en 619 ongewervelde dieren vergeleken met een gemiddelde Nederlander. (Proveg)

Wordt je enthousiast van deze challenge? Aan het begin van het jaar hadden we de challenge ‘Veganuary’. Check de video daarvan hier voor nog meer informatie en inspiratie! 

Doe mee met de week zonder vlees en zuivel

Gebruik de hashtag #happytimesduurzamechallenges #weekzondervleesenzuivel of tag mij (@lifeofmaart.nl) en laat weten hoe jij het ervaart en gaat aanpakken! Je mag ook jouw foto’s of ervaringen delen via de mail (happytimes@lifeofmaart.nl). Heel veel plezier met de challenge en als je nog vragen hebt, hit me up! 

Liefs,

Roos & Maartje

Bronnen

Scroll naar boven