Uitgelichte afbeelding

7x gezondheidsvoordelen van verse thee (challenge #11)

Deze week een challenge over verse groene thee. En dan heb ik het niet over het smaakje groene thee (die natuurlijk in heel veel varianten te verkrijgen is) maar over de duurzame keuze voor thee; namelijk verse thee.

De supermarkten bieden je een groot assortiment aan thee in zakjes. En hoe makkelijk is dat?! Een zakje in je mok, heet water erbij en dan (zoals mij moeder het noemt) lekker zwabberen 😊 

Vrijwel alle theesoorten zijn afkomstig van de Camellia Sinensis. Dus waarom zit er zoveel verschil in de kwaliteit? Nou dat zal ik je zeggen, dat komt door de manier van plukken. Verse thee wordt met de hand geplukt waarbij alleen de goede (om niet te zeggen de beste) bladeren worden geplukt. Thee in de theezakjes worden machinaal van de plant verwijderd (dit kan je echt geen plukken noemen) waardoor ook oude en rotte blaadjes loskomen en worden verwerkt.

Bij het gebruik van verse theebladeren duurt het wat langer voor de smaak en kleur vrijkomt in je theemok aangezien ze vanuit het midden moeten komen. It takes some time. Thee in theezakjes is verpulvert waardoor je een instant kleur- en smaakexplosie ziet loskomen.

Dus neem deze week tijd voor thee en kies voor een lekkere verse thee! Doe je mee?

De gezondheidsvoordelen van verse thee..

 • Je zou het misschien niet denken maar verse thee is vele malen gezonder dan thee in zakjes en het is bewezen dat verse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen bevatten. In de thee in theezakjes gaan veel van deze voedingsstoffen verloren door de manier waarop ze worden geproduceerd aangezien ze verpulvert worden. 
 • De kwaliteit van losse thee is beter omdat deze dus handmatig van de plant worden gehaald.
 • Losse thee is duurzamer. Waarom? Simpelweg omdat dit niet in een zakje, in een papiertje, in een doosje en een plasticje is verpakt. Need I say more?
 • Het gebruiken van losse thee is voordeliger. Ja een doosje pickwick thee kost je €1,80 voor 20 zakjes van 40 gram. Maar voor het maken van een kop met losse thee heb je een schepje van slecht 2(!) gram nodig en dan kan je er ook nog meerdere kopjes mee voorzien van een heerlijke smaak.
 • De smaak van losse thee is vele malen lekkerder. En met de uitleg hierboven snap je waarschijnlijk al waarom. De zorgvuldig geplukte thee is van hoge kwaliteit en daarmee rijk van smaak
 • Een kopje losse thee geeft minder afval dan thee in zakjes.
 • Uit onderzoek van Evermore blijk dat milieuschade door verzuring, eutrofiëring en bodemtoxiciteit 30 tot 80 procent lager is bij losse thee met een rvs theezeef dan bij een papieren zakje.

Tips for tea 

Om zelf nog bewuster thee te zetten hieronder een aantal tips die opgesomd zijn door Milieu Centraal

 1. Zet thee op maat: kook niet meer water dan je gaat drinken. De klimaatimpact van thee komt voor driekwart door het water koken. Zonde dus als je een halve pot moet weggooien!
 2. Drink je vaak thee? Kies dan voor thee met zo min mogelijk verpakking eromheen. Drink je weinig thee? Dan zorgt verpakking dat je thee langer lekker smaakt.
 3. Als je thee met losse blaadjes zet: doseer op maat en spoel het thee-ei af met koud water.
 4. Kies voor thee met een topkeurmerk. Dit is gewoon te koop bij de supermarkt, biologische winkel of speciaalzaak.
 5. Het gebruikte theezakje hoort bij restafval en losse thee mag bij het GFT.

Last but no least: “investeer” in een theezeefje! Ja investeer staat tussen aanhalingstekens want voor €2,50 heb je er al een.

Winkelwagen
Scroll naar boven