Uitgelichte afbeelding

Duurzaam bankieren, zet je geld in voor groen (challenge #13)

Waar geld heen gaat, vind ontwikkeling en innovatie plaats. Duurzaam bankieren is iets wat soms nogal eens over het hoofd wordt gezien. “Ach, dat shirtje van een fast-fashion-keten, dat kan toch geen kwaad?”. Maar wanneer jij iets koopt, kost het jou niet alleen geld, je geeft iemand anders jouw geld om er iets mee te gaan doen. Geef je jouw geld aan iemand die ook veel bezig is met duurzaamheid, dan zal dat geld waarschijnlijk weer worden besteed aan een duurzaam initiatief. Maar wanneer dit bij mensen in handen komt die er niet duurzame dingen mee doen, tsja, dat is zonde! 

Stemmen met geld gaat verder dan je boodschappen doen en een nieuwe outfit scoren. Want waar het echte grote geld zit, zit ook echt grote impact. En wie hebben er het meeste geld op de wereld? Juist, de banken! En zij stoppen het niet in een oude sok, zij investeren. Hoe goed jouw groene acties ook zijn thuis, zo lang jij een bank hebt die investeert in fossiele energie, vlees en/of wapens, is jouw impact verwaarloosbaar. Maar gelukkig zijn er banken die wél kiezen voor een duurzame en groene planeet. 

Er zijn twee banken in Nederland die het meest duurzaam zijn, de ASN bank en TRIODOS bank. Daarna volgt BUNK en de rest is eigenlijk niet meer duurzaam te noemen. Check het hele lijstje via de Eerlijke Geldwijzer.

Ik moet eerlijk zeggen dat dit voor mij lang een blinde vlek is geweest. Ik zat bij ABNA en RABO en ik wist dat dit niet de meest duurzame banken waren, maar hoe erg kan het zijn? Erg! Zie Facts to Impress. Dus ik besloot te kijken of ik kon overstappen. Ik dacht dat het heel lastig zou zijn, maar ze hebben het vet goed geregeld! Er is zelfs een overstapservice! Binnen 24 uur had ik een nieuwe pas, een nieuwe bank en worden al mijn automatische incasso’s verplaatst en doorgestuurd naar mijn nieuwe bank. Geniaal!

Overstappen, zo werkt het!

  1. Meld je aan bij je nieuwe bank
  2. Vraag gratis een overstapservice aan 
  3. Je ontvangt een nieuw rekeningnummer van je nieuwe bank
  4. Je hebt 13 maanden deze overstapservice waardoor alle bij- en afschrijvingen naar je nieuwe rekening gaan.

Lees ook: de gezonde effecten van brandnetels

Facts to impress over duurzaam bankieren

  • Ongelijkheid tussen man en vrouw worden niet aangepakt bij de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd
  • ABN en ING financieren de klimaatcrisis (bron)
  • Maar liefst 88% van beleggingen in en 69% van leningen aan de energiesector zat eind 2020 in kolen, olie en gas (bron)
  • Grote banken zoals Rabobank en ABN Amro voeren geen beleid om al hun leningen en beleggingen in lijn te brengen met het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. (bron)
  • De Volksbank (o.a. ASN), Triodos en bunq bewijzen dat goed klimaatbeleid door financiële instellingen prima mogelijk is. (bron)
  • Rabobank en ING investeren nog altijd miljarden euro’s in alle schakels van de keten van vlees- en zuivelindustrie. Het gaat om bedrijven die bijdragen aan ontbossing van de Amazone en aan grootschalig dierenleed (bron)
  • Triodos heeft als enige een concrete strategie om over te schakelen naar meer plantaardig voedsel, en investeert amper in de productie van vlees en zuivel (bron)
  • ING, Rabobank en ABN Amro zijn de grootste investeerders in hoog-risicobedrijven in de keten van rundvlees- en sojaproductie, betrokken bij de ontbossing van deze natuurgebieden (bron)
  • Bij De Volksbank zijn geen financiële relaties gevonden met ontbossing voor veevoer (bron)

De challenge ‘Duurzaam bankieren’ is om te gaan onderzoeken hoe duurzaam jouw bank is. Hier kun je checken hoe duurzaam jouw bank is. Via deze link kun je een een compliment of een klacht sturen naar jouw bank mbt duurzaamheid. En als laatste is het natuurlijk deze week de week om, indien je vindt dat jouw bank niet genoeg doet voor duurzaamheid, over te stappen!

Winkelwagen
Scroll naar boven