Uitgelichte afbeelding

Droger eruit wasrek erin! (challenge #14)

Het is tijd voor ‘Droger eruit wasrek erin’! Want, eindelijk – het zonnetje schijnt weer wat vaker hier in Nederland en het wordt wat warmer. Krijg jij ook zoveel energie van de zonnestralen op je huid? 🙂 Niet alleen wij worden blij van de warmte, maar ook onze energierekening én onze kleding. Hoezo? Dat leg ik je graag eventjes uit in de duurzame challenge van deze week: droger eruit, droogrek erin! 

Een wasdroger is een flinke belasting voor het milieu. Hieronder krijg je net zoals elke week de facts to impress over energieverbruik en uitstoot. Maar dat is nog niet alles! Ook wil ik een product introduceren waardoor je deze facts to impress inzichtelijk kunt maken voor jouw huishouden! Naast de flinke belasting voor het milieu doet de droger nog iets wat niet heel duurzaam is, het slijt namelijk je kleding sneller als je ‘m na het wassen ook nog in de droger stopt! Door warmte en extra veel wrijving kunnen je kleren krimpen, er kunnen gaatjes ontstaan en de stof wordt – zonder dat je het gelijk ziet – dunner. Kans is dus dat je de kleding sneller zal weggooien, wat weer een extra belasting is voor het milieu. Zonde!

Facts to impress

 • Een gemiddeld huishouden (waar de droger 2-3 keer per week aan staat) is elk jaar zo’n 400 kWh elektriciteit kwijt aan de droger. Dat komt neer op bijna 100€!
 • Een droogbeurt kost ongeveer 4x zoveel stroom als de voorafgaande wasbeurt in de wasmachine. 
 • In de meeste gevallen zouden we zeggen: gebruik iets zo lang mogelijk, dat is beter voor het milieu. Bij de wasdroger is het tegenovergestelde het geval! Het milieuvoordeel, door de energie die je spaart met een zuinige wasdroger, is groter dan de milieubelasting van het maken van een nieuwe wasdroger.

Zoals je ziet is het een goed idee om wat vaker voor het droogrek te gaan. Gun je droger een pauze en hang je kleding lekker op. Duurt wat langer, maar het heeft zoveel voordelen. Hier vind je nog een aantal handige tips!

Tips 

 • Haal het juiste droogrek in huis wat bij jou past. Waar wil je de was ophangen? Ik heb laatst een hoge droogtoren gekocht: super veel ruimte voor kleding, maar staat nooit in de weg omdat ‘ie zo smal is. Ideaal! 
 • Scoor een EnergyFlip om jouw verbruik in kaart te brengen en zie hoeveel je kunt besparen!
 • Als de kleding binnen droogt, zorg altijd voor voldoende ventilatie zodat er geen vochtige plekjes of schimmel ontstaat. 
 • Witte kleding of wit beddengoed? Hang het lekker buiten in de zon! De UV-straling werkt als een soort natuurlijk bleekmiddel. (Je favoriete kleurtjes kun je dus beter niet in de zon ophangen.)
 • Gebruik je toch de droger?
  • Maak regelmatig alle filters schoon! Met een vieze filter heeft je droger nóg meer energie nodig.
  • Heb je een oude, energievretende droger thuis staan? Kijk of je voor een nieuw model kunt gaan met automatische programma’s. Je betaalt wat meer voor een efficiënte, energiezuinige (lees: duurzamere) droger, maar uiteindelijk kom je er goedkoper uit doordat je energieverbruik flink omlaag gaat.
  • Ga nooit voor ‘kastdroog’ of ‘extra droog’ – dat laatste beetje kost de droger bijzonder veel energie.
  • Om te voorkomen dat je handdoeken in stijve planken veranderen: gooi ze na het wassen heel even (10 minuutjes is genoeg!) in de droger en hang ze dan op. Werkt perfect!

Lees ook: deze vitamines zijn essentieel voor jouw als vrouw

EnergyFlip x challenge #14 ‘Droger eruit wasrek erin’

Voor deze challenge wil ik graag een product uitlichten dat je kan helpen bij het besparen van energie. De EnergyFlip koppel je aan jouw meterkast en middels een app krijg je inzicht in jouw energie (en gas) verbruik. Een super handig apparaat om te kijken waar bij jou in huis nog winst te behalen valt dus! Ik heb het meteen thuis geïnstalleerd om te kijken waar ik nog verder op kan besparen. Het is een handige en makkelijke tool die individueel jouw impact in kaart kan brengen zodat je er daadwerkelijk mee aan de slag kan.

Doe mee met droger eruit wasrek erin!

Laat jij de droger vanaf nu wat vaker uit staan? Deel je ervaring met ons – en deel vooral de challenge van deze week met de mensen om je heen. Wil je een Energy Flip scoren? Gebruik dan de code: HAPPYTIMES10 voor 10% korting! Ga hier naar de website en lees meer over dit energiebesparende product!

Bronnen:

Disclaimer: deze blog is geschreven in samenwerking met Energy Flip, echter is alles wat er geschreven staat volledig de waarheid en naar mijn eigen perspectief geschreven. Dit is een betaald artikel. Het product is iets waar ik volledig achter sta en er zijn geen dingen mooier gemaakt dan ze zijn. Ik vind het een top product en sta 100% achter dit artikel.

Winkelwagen
Scroll naar boven