Uitgelichte afbeelding

Duurzaam wassen met Energy Flip (challenge #17)

Voordat ik het ga hebben over ‘Duurzaam wassen met Energy Flip’, wil ik eerst een kleien anekdote met je delen. Lang, lang geleden in de jaren ‘90 en begin ‘00 had ik een abonnement op de Break-Out! Het magazine voor ‘ons jeugd’ om op de hoogte te blijven van alle popsterren. In een van de issues was een interview met de boyband 5ive. De schrijfster schreef dat aan het begin van het interview toen iedereen was gaan zitten haar knie tegen die van Scott viel. Later in het interview vertelde Scott dat hij zijn spijkerbroeken soms maar eens per 3 weken waste, en de schrijfster haalde toen snel haar knie van die van Scott. Nu denk ik; misschien was Scott er gewoon vroeg bij met duurzaam wassen?

Want waarom zou je kleren wassen die je een keer hebt gedragen en niet per sé vies zijn? Je kan ze ook even ophangen in de frisse wind. Maar daarover straks meer.

Natuurlijk moet je kleding wassen, daar kom je niet onderuit. Maar als je gaat wassen zijn er veel dingen waar je op kan letten. In deze challenge een lijst met tips waar jij op kan letten als je gaat wassen waardoor je ‘groen’ kan blijven. Ga jij deze week ook extra letten op wat je wanneer in de wasmachine stopt?

Waar kan je op letten als je duurzaam wilt wassen?

Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten als je duurzaam gaat wassen. Zo kan je koud wassen op 30 graden. Is op koude temperatuur wassen het waard? Absoluut! Je kleding op koud water wassen is goed voor je kleding! Kouder water zorgt ervoor dat kleuren niet verbleken, is zacht genoeg voor delicate stoffen, kan je geld besparen op jouw energierekening en helpt je jouw steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet. Hoe kouder je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Het is dus beter om ‘koud’ te wassen, op 30 graden in plaats van 40. Gemiddeld verbruikt een wasmachine dan de helft minder energie. Op een lagere temperatuur worden er minder bacteriën gedood, dus kies ik er wel voor om beddengoed en handdoeken op een hogere temperatuur te wassen.

Ook kan je letten op welk wasmiddel je gebruikt. Mijn favoriet is de Vanille en Katoen geur van Marcel’s Green Soap, (#nospon, maar een oprechte fan hier!) een frisse maar niet overheersende geur wat ik heerlijk vind. Maar nog beter is dat de producten vegan zijn en palmolie vrij.

Spaar je was op! Natuurlijk zou je elke dag kunnen wassen, en uit ervaring weet ik dat je met kinderen daar niet altijd omheen kan, maar dan nog kan je voorzichtig zijn met het aantal wasjes dat je wekelijks draait. Ik probeer elke week 3 volle machines te draaien met kleding; een witte, lichte bonte en donker bonte was.

Als je een nieuwe wasmachine aanschaft kan je ook extra letten op het energielabel, A++ is het meest zuinig. Maar kijk ook naar de functionaliteiten om koud te wassen.

Last but not least; hang je was op om te drogen in plaats van in de droger te doen. Het is weer heerlijk weer dus als je de mogelijkheid hebt op je was buiten op te hangen of op een wasrek, doe dat zeker! Ook je blouse die je een halve dag aan hebt gehad heeft baat bij een uurtje in de frisse lucht. Bekijk ook de eerdere challenge Zoals mijn oma altijd zei; wat je krijgt hoef je niet te kopen. En dat geldt ook voor een zonnetje die jouw kleding droogt.

Waarom zou je duurzaam wassen met Energy Flip?

  • Het wassen van kleding op 40 in plaats van 60 graden scheelt ongeveer een derde aan energie. Van 40 naar 30 graden scheelt het nog eens 40 procent. Door kouder te wassen kan je op jaarbasis flink wat geld besparen. Zo kost een wasbeurt op 90 graden zo’n 40 cent per keer, en een op 30 graden 8 cent. (Bron: De correspondent)
  • Wassen tijdens daluren. Heb je een energiecontract voor dubbeltarief, dan betaal je in de daluren (‘s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren. (Bron: De consumentenbond)
  • Goed centrifugeren. Om te besparen op energie van de wasdroger, haal je het wasgoed zo droog mogelijk uit de wasmachine.
  • Sla het voorwasprogramma over. Dat is meestal niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld een vlekkenmiddel gebruiken om lastige vlekken voor te behandelen.
  • Kies het katoenprogramma en niet het synthetische programma als je zuinig wilt wassen.
  • Zet de wasmachine helemaal uit, in plaats van hem op standby te laten staan. De lampjes zorgen voor wat sluipverbruik.

Toelichting: 1) wassen op 30 graden. 2) wassen op 95 graden. Op de App van EnergyFlip kun je gemakkelijk je verbruik inzien gedurende de dag. In bovenstaande afbeelding is het verbruik van de wasmachine te zien in de tijd. Er is goed te zien dat het wassen op 95 graden een drie keer zo grote impact heeft als het wassen op 30 graden. In de app kun je het live verbruik zien en zo kan je dus direct inspelen op grote energieverbruikers en effectief besparen. Goed voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu!

Duurzaam wassen met Energy Flip

Voor deze challenge wil ik graag een product uitlichten dat je kan helpen bij het besparen van energie. De EnergyFlip koppel je aan jouw meterkast en middels een app krijg je inzicht in jouw energie (en gas) verbruik. Een super handig apparaat om te kijken waar bij jou in huis nog winst te behalen valt dus! Ik heb het meteen thuis geïnstalleerd om te kijken waar ik nog verder op kan besparen. Het is een handige en makkelijke tool die individueel jouw impact in kaart kan brengen zodat je er daadwerkelijk mee aan de slag kan.

Doe mee

Ga jij deze week duurzaam wassen met Energy Flip? Deel je ervaring met ons – en deel vooral de challenge van deze week met de mensen om je heen. Wil je een Energy Flip scoren? Gebruik dan de code: HAPPYTIMES10 voor 10% korting! Ga hier naar de website en lees meer over dit energiebesparende product!

Disclaimer: deze blog is geschreven in samenwerking met Energy Flip, echter is alles wat er geschreven staat volledig de waarheid en naar mijn eigen perspectief geschreven. Dit is een betaald artikel. Het product is iets waar ik volledig achter sta en er zijn geen dingen mooier gemaakt dan ze zijn. Ik vind het een top product en sta 100% achter dit artikel.

Winkelwagen
Scroll naar boven