Uitgelichte afbeelding

Stroom besparen, duurzaam in huis (challenge #2)

Deze week focussen we op Stroom besparen! En dan door concrete acties, namelijk het besparen van stroom. Elektrische apparaten zijn zo vanzelfsprekend geworden in ons leven dat we er niet veel meer bij nadenken dat we door kleine acties veel stroom kunnen besparen. Goed voor het milieu en voor je portemonnee! Op welke acties gaan we focussen deze maand? 1) Stekkers uit het stopcontact 2) Lampen uit als je de kamer uitgaat. 2 acties, groot resultaat. 

Tips & tricks om Stroom te besparen

 • Doe eens onderzoek naar duurzame lampen! (en nog beter; schaf ze aan!) De ene lamp is namelijk een stuk zuiniger dan de ander. 
 • Hang voor een week een briefje op elke deur / lamp knop om je eraan te herinneren dat je hem uitdoet zodra je de kamer verlaat. 
 • Nadat je een apparaat heb gebruikt, trek dan meteen de stekker uit het stopcontact, zodat het geen sluipverbruiker wordt. 
 • Heb je een verlengsnoer met meerdere stekkers? Druk dan aan het einde van de dag op het rode knopje, waardoor meteen alle apparaten die erop zijn aangesloten uitgaan. 
 • Ben je heel enthousiast voor deze uitdaging? Koop dan een tijdklok voor de apparaten die je ‘s nachts niet gebruikt. Zo hoef je er niet actief aan te denken om de stekkers uit het stopcontact te halen of de apparaten uit te zetten en is de kans kleiner dat je het vergeet.  

Facts to impress

 • Je kan geld besparen met het uitzetten van de sluipverbruikers. Het lijken misschien kleine bedragen, maar als je dit over een heel leven berekend, dan kom je al wel op aanzienlijke bedragen uit. Kosten van de top 5 sluipverbruikers (via Essent) 
  • computer met randapparatuur – 33 euro per jaar 
  • TV plus video of dvd speler – 15 euro per jaar 
  • Koffiezetapparaat – 6 euro per jaar 
  • Tuner, versterker en cd speler – 6 euro per jaar 
  • Magnetron – 4 euro per jaar 
 • Wist je dat verlichting je tot wel 120 euro per jaar kan kosten? Dat is een aardig bedrag en daarmee kan verlichting ook een grote energieslurper zijn. Door lampen uit te zetten in ruimtes waar niemand is, kan je dus flink op de energie besparen. 
 • Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, omdat ze wel tot 90% minder elektriciteit gebruiken! Het meest energiezuinig zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.  

Waarom Stroom besparen?

Energieverbruik is een onderwerp waar we al snel niet meer te diep over nadenken. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik de lampen onnodig aan laat staan als ik het huis verlaat, dat ik stekkers van mijn opladers in het stopcontact laat zitten, apparaten die ik niet gebruik, altijd ingeplugd zitten en de tv of laptop al snel op stand by springt zonder dat ik er echt op let. Toen ik me ging verdiepen in duurzaamheid, kwam ik als vanzelf ook in aanraking met stroomverbruik en de impact daarvan op het milieu. Energieverbruik staat namelijk gelijk aan CO2 uitstoot. En hoe meer energie we verbruiken, hoe meer uitstoot van CO2 en dus schade voor het milieu. 

Deze challenge ‘Stroom besparen’ bevat 2 laagdrempelige acties die gemakkelijk toe te passen zijn om je stroomverbruik te verminderen. Hiermee hoop ik dat deze kleine acties een soort domino-effect in gang zetten. Ik geloof namelijk sterk in het principe dat elke kleine actie die je doet ook weer nieuwe in gang kan zetten. Als we meteen veel en groots doen, is de kans groot dat je ook weer af zal haken.

Samen Stroom besparen!

Door nu een week enkel te letten op stekkers uit het stopcontact halen en de lampen uitdoen als we de kamer uitlopen, zal dat er hopelijk vanzelf inslijten en misschien dat daarna wel weer nieuwe acties in je opkomen en deze ook makkelijker en meer vanzelfsprekend gaan! Alle kleine beetjes helpen. En al helemaal deze 2 acties. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar zoals ik al zei zitten bij mij de stekkers regelmatig onnodig in het stopcontact en branden de lampen onnodig overuren. Dus laten we deze week samen een klein verschil maken in ons energieverbruik. Als we dit met z’n allen doen, de hele Happy Times community (en meer!) dan maken we samen dus in één week wel weer een groot verschil! Teamwork makes the dream work <3 

Doe mee met Stroom besparen!

Gebruik de hashtag #happytimesduurzamechallenges #htdc of tag mij (@lifeofmaart.nl) en laat weten hoe jij het ervaart en gaat aanpakken! Je mag ook jouw foto’s of ervaringen delen via de mail (happytimes@lifeofmaart.nl). Heel veel plezier met de challenge en als je nog vragen hebt, hit me up! 

Liefs,

Roos & Maartje

Bronnen

Vorige challenge

Winkelwagen
Scroll naar boven