Uitgelichte afbeelding

Een vegan receptenboek maken (challenge #24)

Plantaardig, ofwel vegan eten, makkelijk maken… Dat is voor velen één van de grootste uitdagingen. De stap is te groot, de vervangers zijn lastig te vinden, de recepten zitten nog niet in je standaard repertoire en ga zo maar door. Daarom hebben we voor deze week weer een leuke uitdaging opgesteld: Vegan receptenboek maken! Het idee is dat je zelf een mapje / document / boekje gaat maken waarin je voor jezelf een standaardrepertoire van veganistische recepten maakt. Doordat je dit zelf doet, blijft het beter hangen en wordt de drempel om vegan te koken hopelijk steeds iets kleiner. 

Facts to impress 

Heb je de challenge van Veganuary al gezien aan het begin van het jaar (of misschien zelfs meegedaan)? Vegan eten is voor zoveel dingen goed.

  • Je kunt 300 keer douchen van het waterverbruik voor 1 kilo rundvlees (= 15.000L water). Dit zit hem vooral in het water geven van de akkers voor het veevoer.
  • Op het landoppervlak dat nodig is om een vleeseter te voeden kunnen 3-7 vegetariërs en 12-20 veganisten worden gevoed!
  • Een koe kan ruim 20 jaar worden, maar wanneer een koe niet meer optimaal vruchtbaar is na zes jaar gaat deze al naar de slacht
  • Een veganist bespaard 800 kilo CO2 per jaar, dat is ruim 15 kilo CO2 per week (ruim 2 kilo CO2 per dag!).Ter vergelijking, 1 kilo CO2 is ongeveer 5 km autorijden.
  • Voor 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voedsel nodig

Zoals je ziet is plantaardig eten ontzettend belangrijk voor beter dierenwelzijn (minder dieren hoeven op een nare manier tot hun einde te komen) en voor duurzaamheid (o.a. water- en landgebruik)! 

Tips en tricks om een eigen vegan receptenboek samen te stellen

Kijk online. Er zijn zoveel plantaardige recepten te vinden. En natuurlijk kan je ze dan telkens opnieuw zoeken, maar hoe lekker is het om gewoon een (online) mapje waarin je ‘go-to’ recepten staan. Heerlijk toch? Een aantal voorbeelden

Maak er een ontspanningsprojectje van. Wil je ook minder scrollen op Instagram,Tiktok of wat dan ook? Scroll dan eens lekker door vegan recepten heen en schrijf ze over of maak er een moodboard van; wees creatief!

Google eens op ‘recipe notebook ideas’. Je krijgt dan echt de leukste voorbeelden van handgemaakte receptenboeken te zien! 

Kijk in kookboeken voor inspiratie om je eigen vegan receptenboek samen te stellen

Kijk bijvoorbeeld eens in het boek van Maartje – De kracht van het teruggeven (#promotie, haha)! Heb je die thuis liggen? Dan weet je dat er echt hele leuke recepten in staan. Heb je hem nog niet? Dan zeg ik; koop hem! 😉 Je kan hem in de webshop nog steeds verkrijgen. 

Bottom line: wees vooral lekker creatief! Ook op de computer kan je leuke mapjes aanmaken die je per keuken, tijdstip of maaltijdgang sorteert. Het helpt je echt enorm om door de chaos van alle mogelijke recepten en misschien de verleiding tot vleesrecepten heen te kunnen kijken. Voor jezelf heb je het op deze manier namelijk allemaal al gewoon gesorteerd.

Aan de slag met een Vegan receptenboek

Ikzelf vond deze challenge in ieder geval een goede reminder om weer even mijn creativiteit in gang te zetten. Vroeger maakte ik altijd receptenboekjes met foto’s, leuke handschriften en alles erop en eraan. Ik wilde namelijk leren koken. Nu is het voor een meer vegan levensstijl met meer diverse maaltijden ook wel weer leuk om hieraan te beginnen. Dus….. Doe jij ook mee? Handen uit de mouwen en weer even creatief zijn in plaats van netflixen 😉 

Gebruik de hashtag #happytimesduurzamechallenges of tag @lifeofmaart.nl en laat weten hoe jij het ervaart en gaat aanpakken! Je mag ook jouw foto’s of ervaringen delen via de mail (happytimes@lifeofmaart.nl). Heel veel plezier met de challenge en als je nog vragen hebt, hit me up! Ik zie de foto’s en/of ervaringen tegemoet. Wie weet krijg ik er zelf weer inspiratie van. 

Winkelwagen
Scroll naar boven