Uitgelichte afbeelding

Meedoen met Plastic Free July (challenge #25)

Elk jaar staan we met Lifeofmaart stil bij Plastic Free July. Het is zo’n ontzettend belangrijke maand. Ik heb het idee dat we met z’n allen af en toe vergeten hoe belangrijk bewustzijn van onze plastic consumptie is. Plastic maakt tegenwoordig namelijk zo’n ontzettend groot onderdeel uit van onze levens. We kunnen bijna niet meer zonder. Het is een wondermiddel en verrijkt het leven ook met alle mogelijkheden die het biedt. Helaas vervuilt het ons leven ook, omdat het zo lastig te recyclen is. Denk bijvoorbeeld aan de plastic soep in de oceaan. Hierdoor raken ecosystemen verstoort, verstikken en sterven er dieren in plastic en zijn microplastics overal te vinden. Enkel opruimen van plastic is helaas niet voldoende.Wij kunnen zelf verschil maken door minder plastic te consumeren en daardoor indirect voorkomen dat er onnodig nog meer plastic in de oceanen verdwijnt. Er is actie nodig. En ELKE kleine actie helpt. Tel dit bij elkaar op en je hebt een grote impact. Dus. Doe jij deze maand mee om je steentje bij te dragen aan plastic free july? 

Waarom is Plastic Free July belangrijk?

  • In totaal is er sinds de jaren 50 (tot 2017) naar schatting 9,2  miljard ton (!) plastic geproduceerd. Daarvan is iets meer dan een kwart nog in gebruik en is slechts 600 miljoen ton gerecycled. 
  • 40% van alle plastic producten wordt binnen een maand al weggegooid. Dit maakt dat we elk jaar opnieuw de aarde opzadelen met zo’n 300 miljoen ton extra plastic afval… Per persoon komt dit neer op dat we ongeveer 33 kilo aan plastic verpakkingen weggooien.
  • De afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20e eeuw… (Laten we daar dus verandering in brengen). 
  • In de Grote Oceaan drijft een plastic massa die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland 🙁 

Er zijn nog meeega veel feitjes over plastic afval en plastic. Daarvoor verwijs ik je graag door naar de websites die ik onderaan deze blog heb gelinkt. 

Wat kan jij doen voor Plastic Free July?

Er zijn zo enorm veel thema’s waar je rekening mee kan houden. Dus hier een paar ideeën. Kies er één of meer en draag je steentje bij aan een betere wereld <3. Samen staan we sterk! 

Plasticvrije hygiëne 

Tegenwoordig zijn er eindeloos veel plasticvrije mogelijkheden als het gaat om persoonlijke hygiëne. Denk aan plasticvrije zeep, douchegel, shampoo, deodorant, wattenstaafjes, watjes, zonnebrand, tandpasta, scheermesjes….. En ga zo maar door! Maar naast het hebben van deze kennis….. Doe je er ook iets mee? Zo niet; dan daag ik je uit om deze maand je hier eens in te verdiepen. Koop eens plasticvrij! Want waarom eigenlijk ook niet? Buiten je comfortzone is immers ‘where the magic happens’ 😉

Plasticvrij eten 

Koop je nog steeds al je groentes in plastic? Gebruik je nog steeds de zakjes in de supermarkt in plaats van de herbruikbare groente/broodzakjes? Koop je nog met grote regelmaat niet-recyclebare flessen? Hierbij dus ook weer de uitnodiging om hier eens bewust op te letten. Reflecteer op je eigen gedrag en probeer dit te veranderen. Small steps add up to BIG results. 

Zwerfafval opruimen

Er ligt zoveel zwerfafval overal. Mijn ouders hebben sinds een aantal maanden thuis gewoon zo’n prikker en vuilniszakhouder gekocht en gaan minstens één keer per week de straat op om zwerfafval op te ruimen. Ik vind dit zo inspirerend. Eigenlijk zo’n kleine moeite. Combineer dit met een wandeling en je hebt 2 vliegen in één klap. Open je ogen en probeer door regelmatig zwerfafval te rapen en door natuurlijk je eigen afval op te ruimen een verschil te maken. Goed voorbeeld doet immers goed volgen 🙂 

Plasticvrij shoppen 

Gedachteloos dingen kopen of bestellen. Zonder echt na te denken wat de impact hiervan is op het milieu of duurzaamheid. Ik ben hier zelf ook schuldig aan. Weer de uitnodiging om hier bewuster mee om te gaan. Koop je zomaar dingen bij een goedkope winkel? Koop je zomaar alles van plastic? Probeer hier meer bij stil te staan. Analyseer je eigen koopgedrag en kijk waar je kleine verbeteringen kan aanbrengen. 

Plasticvrij ‘to go’ leven

Wederom iets waar ik schuldig aan ben. Ik vergeet áltijd mijn herbruikbare beker, waardoor ik dus altijd met pijn in mijn hart met een koffie of thee sta in een beker van de koffiezaak, kiosk of wat dan ook. Probeer het een gewoonte te maken om gewoon altijd een herbruikbare beker mee te hebben, eigen snacks mee te nemen in bakjes en eigen bestek. Op deze manier hoef je niet constant wegwerpdingen te kopen en help je het milieu. 

Teken petities

Last but not least, teken petities. Petities zijn nodig om dingen op de politieke agenda te krijgen. Een voorbeeld is van Greenpeace die al een tijd bezig is met een petitie voor een wereld zonder wegwerpplastic. Dit gaat om verpakkingen en wegwerpplastics die gebruikt worden in levensmiddelenbedrijven. Ze hebben hun doel bijna bereikt. Nog een paar handtekeningen en dan hebben ze voldoende grond om op te staan om het aan te kaarten. Dus zoek eens op petities. Nu je ze online kan ondertekenen, kost het al helemaal geen moeite meer. Met een paar klikken kan jij de wereld al helpen.

Nou; een hele waslijst. En dan heb ik nog niet eens alles benoemd, haha. Maar ik hoop dat je geïnspireerd bent om je steentje bij te dragen aan een plasticvrijere wereld. Soms voelt het alsof de berg te groot is om te overkomen. Maar als we naar dit rijtje hierboven kijken, gaat het vooral om analyseren van eigen gedrag en kijken waar je mogelijkheden hebt om te verbeteren. Het gaat om net even die extra stap zetten, net even buiten je veilige comfortbubbel te stappen en de wereld te verbeteren. Want dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Ik vind deze quote dan ook mooi om deze challenge mee af te sluiten. 

‘Be the change you want to see in the world’

Bronnen

Winkelwagen
Scroll naar boven