Uitgelichte afbeelding

Plant een boom voor een groenere wereld (challenge #3)

Deze week gaan we de wereld eens even letterlijk vergroenen: Plant een boom! Bomen zijn de longen van de aarde en daarom moeten we er zuinig op zijn. Op dit moment lijkt de aarde een beetje een COPD patiënt, tijd om de behandeling in te zetten! Er is geen magic pill, wat we nodig hebben is een hele grote zuurstof pomp! En drie keer raden wat de meest efficiënte en grootste zuurstof pomp is die er maar bestaat? Precies, de boom! Tijd om er een paar te planten! Doe je mee?

Facts to impress

  • Een boom kan tot 15.000 L water per jaar absorberen
  • Bossen zijn het huis van 80% van alle dier- en plantensoorten op aarde
  • Bomen kunnen de luchtkwaliteit tot 24% verbeteren t.o.v. van de vervuilde lucht boven/in de stad
  • 1.6 biljoen mensen zijn direct of indirect afhankelijk van bossen
  • Door het verbeteren van mentale gezondheid en de schone lucht is berekend dat bossen €7 biljoen per jaar aan gezondheidskosten besparen
  • Een boom kan tot 40 kg CO2 opnemen per jaar (gemiddeld zo’n 25 kg CO2 per jaar)
  • Om één kubieke meter te groeien, zuivert een boom haast één miljoen kubieke meter lucht van CO2 (verondersteld dat 0,03 tot 0,04% van lucht CO2 is).

Waarom ‘plant een boom’-challenge?

Bomen hebben zoals je kan lezen mega veel voordelen, voor zowel de gezondheid van de aarde als de gezondheid van de mens! 

In de Verenigde Staten verwijderen stedelijke bomen elk jaar naar schatting 711.000 ton luchtvervuiling. Dit is belangrijk omdat luchtverontreiniging in de vorm van deeltjes (zoals ozon, koolmonoxide, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, stikstofdioxide en zwaveldioxide) verband houdt met een reeks gezondheidsproblemen bij de mens, waaronder bronchitische symptomen, een verhoogd risico op glaucoom, hartaanvallen, veranderingen in de vaatfunctie, autisme, hoge bloeddruk, cognitieve ontwikkelingsproblemen bij kinderen, hartfalen en verhoogde mortaliteit.

Een analyse van 94 stedelijke gebieden over de hele wereld toont aan dat bomen een significante invloed hebben op de temperatuur en verantwoordelijk zijn voor gemiddeld 1,9°C verkoeling in een stad. Ze kunnen de temperatuur in een stad zelfs met 9°C verlagen, wat noodzakelijk kan zijn in gebieden waar de temperatuur al boven de 38 graden celsius stijgt.

Wil je meer leren over ‘Plant een boom’? Deze filmpjes van een paar minuten zijn super verhelderend!

What is Reforestation? | One Tree Planted

What is Deforestation? | One Tree Planted 

What is Climate Change? | One Tree Planted

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Wat gaan we doen?

Plant een boom!

Dat kan op heel veel verschillende manieren:

Kies een project en go for it! Laat vooral even weten als het is gelukt, vinden we leuk! !

Doe mee & Plant een boom!

Gebruik de hashtag #happytimesduurzamechallenges #htdc of tag mij (@lifeofmaart.nl) en laat weten hoe jij het ervaart en gaat aanpakken! Je mag ook jouw foto’s of ervaringen delen via de mail (happytimes@lifeofmaart.nl). Heel veel plezier met de challenge en als je nog vragen hebt, hit us up! 

Liefs,

Maartje

Bronnen

Winkelwagen
Scroll naar boven