Uitgelichte afbeelding

Samen tegen voedselverspilling (challenge #8)

Wist jij al dat we in Nederland ¼ van ons voedsel jaarlijks weggooien? Daarom gaan we in deze challenge samen tegen voedselverspilling! ¼ van ons voedsel, hoeveel is dat eigenlijk? Zo’n 200.000.000 kilo, met de waarde van €5 miljard, goed voedsel! Een ongelofelijk grote hoeveelheid. Dit ligt niet helemaal in jouw handen, als consument. Een deel hiervan komt bij de supermarkten en de horeca vandaan.  

Gelukkig kun je hier nu wel een bijdrage aan leveren! Hoe? Probeer ‘Too Good To Go’ eens! Deze app helpt jou een bijdrage te leveren aan het verminderen van voedselverspilling. In dit artikel lees je meer over dit mooie initiatief en hoe je hieraan meewerkt. 

‘ Wij dromen van een planeet zonder voedselverspilling. Hier elke dag aan werken voelt als een droom die werkelijkheid wordt.’  

Too Good To Go

Dit zijn de inspirerende woorden van Too Good to Go. Je hebt vast weleens gehoord van deze app, die voedselverspilling tegen wil gaan. En dat is wel nodig ook!  

Waarom deze challenge? 

Stel je voor: een file van Utrecht naar Barcelona. Een lange lijn van vrachtwagens gevuld met voedsel. Dit is hoeveel we in Nederland jaarlijks verspillen.  Dit is echt ontzettend veel, terwijl er zoveel mensen op deze wereld honger lijden. Zonde dus. Voedsel wordt op verschillende manieren verspilt; door de consument, de horeca, de supermarkten, de boeren en de producerende sector. In dit artikel gaat het vooral over de horeca en de supermarkten, die samen zorgen voor zo’n 25% van de verspilling. Vaak wordt er door hen al rekening gehouden met eventuele verspilling en kopen ze te veel in. Ze willen natuurlijk geen ‘nee’ verkopen aan de klant. 

Bij supermarkten gaat dit er vrijwel op dezelfde manier aan toe. Ze willen voldoende in de schappen hebben liggen, zodat klanten altijd kunnen kopen wat zij willen. Het gevolg is dat er dagelijks veel overblijft. Too Good To Go biedt een oplossing en werkt samen met verschillende restaurants en supermarkten om voedsel wat zij weggooien te redden. En hier kom jij als consument in beeld. Het enige wat je moet doen is de app downloaden op je telefoon en je kunt ermee aan de slag! Zo gaan we samen tegen voedselverspilling!

Als je dit hebt gedaan kun je zien wat er bij verschillende locaties bij jou in de buurt over is en wanneer je het kan ophalen. Voor maar een paar euro kun je een zogenoemde ‘Magic’ box redden. Je weet van tevoren niet wat erin zit, maar dat maakt het ook juist leuk! Je wordt er creatief van, een echte uitdaging. Af en toe zijn er speciale boxen, maar heb je extra wensen (bijvoorbeeld een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon) kun je de locatie gewoon even bellen en meestal vinden zij wel een oplossing. 

Op de website van Too Good To Go staan veel handige tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan. Ook is de organisatie bezig met educatie en initiatieven richting de politiek, zoals het veranderen van het beleid wat betreft houdbaarheidsdata. Wij zeggen: Goed bezig! Heb jij al ervaring met Too Good To Go? Wat zijn je ervaringen so far? Zo niet, probeer het aankomende week eens uit. Laat je verrassen door de Magic boxen en je zal zien dat je er een goed gevoel aan overhoud! 

Facts to impress

 • 1/3 van de uitstoot van broeikasgassen komt van onze voedselsystemen. Zonde dus als we hier niet zorgvuldig mee omgaan.  
 • 1/3 van het voedsel wereldwijd wordt verspild. 
 • Als we wereldwijd geen voedsel meer zouden verspillen, besparen we: 
  Een groter gebied dan Europa aan land (1,4 miljard HA land).
  50x de inhoud van het IJsselmeer (250 km3 water).
  Voldoende voedsel voor 1,26 miljard mensen in een jaar. 
 • 2857006 Nederlanders redden al magic boxen bij Too Good To Go. 
 • 6754 cafés en restaurants zijn al aangesloten bij Too Good To Go. 
 • 11324012 maaltijden (als ik dit schrijf) zijn er al gered door Too Good To Go!  

Ga met ons samen tegen voedselverspilling!

Ga voedselverspilling tegen! Zorg zelf dat je alle stukken van het eten gebruikt, dat je gaat koken met restjes en dat je bewaard wat overblijft. Ben je al helemaal overtuigd van Too Good To Go? Download dan meteen de app zodat je ook je steentje bij kan dragen tegen voedselverspilling! Deel het ook vooral op social media om anderen te motiveren ook mee te doen en gebruik dan de hastag #happytimesduurzamechallenges #htdc. Je kan ook een email sturen (happytimes@lifeofmaart.nl) om je ervaringen te delen. We zijn benieuwd! 

Scroll naar boven