Uitgelichte afbeelding

Consuminderen, wat is het en waarom is het belangrijk? (challenge #9)

Consuminderen betekent letterlijk het verminderen van consumeren. En daar waren we vroeger heel goed in! Het goede oude boodschappenlijstje… Dat klinkt niet heel sexy, hé? Maar wat nou als zo’n lijstje de wereld zou verbeteren én je elk jaar flink wat geld zou besparen? Dan wordt het ineens een heel ander verhaal. 

Zelf ben ik een grote fan van lijstjes! Als echte creatieveling heb ik elke dag 10.000 ideeën die allemaal tegelijk in mijn hoofd rondspoken. Als ik dan ook nog moet onthouden wat voor boodschappen ik moet halen, staat mijn hoofd nog net niet op ontploffen. Daar sta je dan in de supermarkt. Wat hebben we ook alweer nodig? Lag er nou nog een paprika in de koelkast? Ik kan er beter nog eentje meenemen, voor de zekerheid… En voordat je het weet ben je een week verder en ligt die extra paprika zielig (en vergeten) achterin de koelkast. Zonde! 

Maar niet alleen in de supermarkt, ook in andere winkels kopen we vaak dingen die we – als we heel eerlijk zijn – eigenlijk niet echt nodig hebben. Als ik nu mijn eigen kledingkast zou opentrekken, zou ik makkelijk een aantal items vinden die ik ooit (waarschijnlijk in de sale) heb gekocht en toen ben vergeten. Dat kan beter. 

Als je nu denk “Oh joh, die ene paprika”, of “Ach, het is maar één topje wat ik nooit heb gedragen”. Hoe groot kan de impact nou zijn? Is dat consuminderen nu echt nodig?” I’m glad you asked!

Facts to impress

 • In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 items, waarvan zo’n 50 al meer dan een jaar ongebruikt in de kast liggen. 
 • Door elk jaar maar 6 kledingstukken minder te kopen, bespaar je bijna 40 kg CO². Als we dat met z’n allen zouden doen, scheelt het net zoveel CO²-uitstoot in een jaar als 85,000 keer met de auto rond de wereld!
 • De gemiddelde Nederlander gooit elk jaar zo’n 34 kg voedsel weg: vooral brood, zuivel, groente en fruit belanden in de afval.
  • Dat komt neer op €120, gewoon foetsie!
 • Met z’n allen verspillen we in Nederland jaarlijks 2 miljard kg voedsel – dat is een file met vrachtwagens vol voedsel van Amsterdam tot Barcelona. 
 • Hou je je aan je boodschappenlijstje? Dan red je gemiddeld 11 kg voedsel van de afvalbak.
 • Wereldwijd wordt rond 30% van het geproduceerde voedsel verspild – genoeg om meer dan 1,2 miljard mensen één jaar lang te voeden.

Wat kunnen we beter doen?

 • Check altijd even je (koel)kast voordat je boodschappen doet zodat je de juiste spullen in huis haalt. 
 • Maak een boodschappenlijstje, zet er ook gelijk de juiste hoeveelheden bij – en koop echt alleen wat er op je lijstje staat.
 • Doe nooit boodschappen als je honger hebt. De kans is namelijk veel groter dat je opeens allemaal (vaak ongezonde) dingen in je mandje stopt die je niet nodig hebt. 
 • Heb je huisgenoten? Plan vaker samen je maaltijden en maak een gezamenlijke boodschappenlijst. Tip: gebruik een app zoals Bring! om met meerdere mensen op één plek alles te verzamelen wat jullie nodig hebben. Zo bespaar je samen tijd, geld en onnodig afval. En samen eten is altijd gezelliger dan alleen 💕
 • Ook voor kleding en andere dingetjes geldt: hou (op je telefoon) een lijstje bij met wat je nodig hebt zodat je niet verleidt raakt als je eenmaal in de winkel staat.
  • Ben je meer van het online shoppen? Voorkom dat je urenlang zit te scrollen (je tijd is veel te waardevol!) en zoek specifiek naar de items die je nodig hebt. 
  • Koop je weleens iets in de sale gewoon omdat het in de sale is? Vraag jezelf altijd af of je ook de volle prijs zou betalen. Zo niet, koop het niet. 
  • Bonus tip als je kleding wilt kopen: if it’s not a ‘Fuck Yes!‘ it’s a ‘No!’ Sta je in de pashokjes al te twijfelen, dan doe je ‘m thuis nooit meer aan 😉 Lekker laten liggen dus!

Het is duidelijk: door bij te houden wat je nodig hebt (en ook alleen deze dingen te kopen!) zorg je beter voor jezelf én het milieu. Een klein stapje met een grote impact. Ga jij ook aan de slag om te consuminderen deze week?

Ga ook consuminderen!

Maak een lijstje, denk over dit concept na en laat weten wat jij ervan vindt! Laat een reactie achter op youtube, instagram of stuur een mailtje naar info@lifeofmaart.nl, vinden we super leuk om te zien! 

Ga je ermee aan de slag, deel het dan via social media en vergeet mij niet te taggen @lifeofmaart.nl of stuur een mailtje naar happytimes@lifeofmaart.nl om je verhaal te delen!

Heel veel plezier met deze challenge en tot volgende week!

Bronnen:

Winkelwagen
Scroll naar boven