Het overkomt je vast wel eens: je hebt een paar left-over sneetjes brood aan het einde van de week. Niet meer helemaal vers, maar weggooien hoeft niet! Naast dat je het brood aan de eendjes kan voeren, kun je van dit left-over brood ook nog een heerlijke saladeverrijker van maken, namelijk knapperige knoflook-croutons. Hiervoor heb je slechts drie ingrediënten nodig: oud brood, knoflook en wat olie. Je kan naar smaak natuurlijk ook nog verschillende soorten kruiden toevoegen, passend bij je gerecht. Denk bijvoorbeeld aan basilicum- of tijm-croutons!
Deze zelfgemaakte croutons bevatten een stuk minder zout dan die je in de supermarkt kan kopen en het bespaart je ook in je portemonnee. Croutons bieden naast een lekkere smaak ook een bron van vezels en jodium, waarmee ze je maaltijd écht verrijken.
Hieronder vind je het recept:
Ingrediënten voor croutons van left-over brood
- 4 left-over sneetjes brood
- 35 ml olijfolie, extra vierge
- 2 teentjes verse knoflook, geperst
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: 1 el gedroogde basilicum of tijm
Apparatuur
- Oven
Instructies
- Meng in een kommetje de olijfolie met geperste knoflook en peper en zout naar smaak en voeg eventueel Italiaanse kruiden toe
- Snijd het brood in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm
- Meng het brood met de mariande en zorg dat alle stukjes brood voldoende bedekt zijn met olie
- Plaats de croutons op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven gedurende 20 minuten op 200 graden Celcius.
- De croutons zijn klaar als deze knapperig zijn geworden
Let wel op: iedere oven is anders! Hussel de croutons op de helft even om en kijk of ze niet te hard gaan
Croutons over? Je kunt ze in een luchtdikke trommel tot wel 3-4 dagen bewaren. Lekker om toe te voegen in maaltijdsalades of door de soep.
Deze knapperige knoflookcroutons zijn heerlijk te combineren met een salade zoals deze heerlijke pastasalade met pesto.