Uitgelichte afbeelding

We noemden het al in onze nieuwsbrief: aanstaande zaterdag 22 april is het de Dag van de Aarde. Op deze dag vieren we de Aarde en worden er veel leuke en duurzame activiteiten georganiseerd.

Daarnaast is het ook Nationale Zaaidag en zaaien mensen in heel Nederland en Vlaanderen bloemen voor een betere biodiversiteit.
Dit artikel zit bomvol inspiratie om de Dag van de Aarde te vieren. Van stoepkrijten tot festival, wij praten je bij.

Dag van de Aarde

De Dag van de Aarde wordt sinds 2002 in Nederland georganiseerd door de stichting Dag van de Aarde. De Dag van de Aarde wordt onder de noemer Earth Day al sinds 1970 gevierd in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Inmiddels worden er op Earth Day over heel de wereld activiteiten georganiseerd en doen mensen mee aan acties voor het opruimen van zwerfvuil en planten van bomen.

Activiteiten

Op de Dag van de Aarde worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo voert Treesforall actie om in het kader van Dag van de Aarde 5.000 bomen te planten. Er worden door heel het land bloemen gezaaid voor de bijen en zwerfvuil opgeruimd. Er wordt zelfs in Eindhoven een heus (kleinschalig) festival gevierd in het kader van Dag van de Aarde.

Een compleet overzicht van de activiteiten die in het kader van de Dag van de Aarde georganiseerd worden kun je hier vinden. Staat jouw buurt er niet tussen? Kijk dan eens op lokale websites of er iets bij jou in de buurt georganiseerd wordt.

Vier de Aarde

Wordt er niets in jouw buurt georganiseerd dan kun je ook zelf een activiteit verzinnen om de Dag van de Aarde te vieren. Ga bijvoorbeeld zelf met vrienden of buren afval rapen, breng tijd door in de natuur, ga wildplukken en maak een heerlijk gerecht met je vondsten, bezoek een natuuractiviteitencentrum, ga op excursie met Staatsbosbeheer, eet een dagje vegan, vergroen je tuin of balkon of maak een mooie tekening met stoepkrijt om aandacht te vragen voor de natuur.

Idee├źn genoeg denk ik zo. ­čÖé Ikzelf ga verder met het vergroenen van mijn tuin en het zaaien van bloemen voor de bijen.

Walking & chalking by Sir Manuel on Unsplash

Nationale Zaaidag

De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met bloemzaden uitdelen in mijn buurt. Zaterdag is het namelijk ook Nationale Zaaidag. Dit concept is in het leven geroepen door de Bijenstichting om het uitsterven van de bijen tegen te gaan. Want naast dat ieder dier telt, betekent geen bijen, geen voedsel.

Als Voedselbank voor Bijen namens de actiegroep The Pollinators mocht ik gratis bloemzaadjes uitdelen aan mijn buren die aanstaande zaterdag ook bloemen gaan zaaien. Wil je meer lezen over deze actie? Lees dan hier mijn blog over de Voer de Bij bij actie. Zaai je ook wat bloemen voor de bijen? Je hebt vast nog wel een strookje vrij in je tuin!

(Let erop dat je biologische bloemen of zaden koopt, niet-biologische planten en zaden zijn behandeld met chemische middelen waar de bijen juist door sterven!)

Hoe vier jij Dag van de Aarde? Laat het ons weten via Instagram. Vinden we leuk!

Ook lid worden van onze nieuwsbrief vol positief nieuws? Klik hier om je aan te melden.

Winkelwagen
Scroll naar boven