zero waste in de badkamer is iets waar ik niet zo vaak iets over deel, maar waar ik zelf wel hele bewust mee bezig ben! Het feit dat ik er nog nooit heel veel over heb gedeeld is omdat ik zelf ook nog zoekende was naar de juiste producten en het testen van de verschillende producten die op de markt zijn gebracht. Ondertussen ben ik best wel een beetje pro worden in dit onderwerp vind ik zelf, dus ik besloot een vragen-sticker op mijn Instagram te zetten. Jullie kwamen met mega veel interessante vragen, de meest gestelde zal ik in deze blog beantwoorden.
Welke deodorant is nu echt duurzaam?
Ik ben al heel lang fan van een solid deodorant. Geen zooi, geen rare luchtjes. De regulieren spuit-deo’s bevatten veel chemicalien die ervoor zorgen dat porien in de oksels verstopt raken. Dit is een plek voor bacterien en zo ontstaan er vervelende geurtjes. Kleine side note: dit geldt voor het gros van de mensen, mocht jij last hebben van overmatig transpireren dan kan het zijn dat er andere oplossingen beter werken.
Hoe kan je zero waste scheren? Die mesjes moet je toch vervangen?
Ik ben sinds kort over op de savety razor, het stalen en herbruikbare scheermesje. Een woord: GE-WEL-DIG! Een must voor als je zero waste in de badkamer gaat! Dit ding is echt zo handig. Ik gebruikte zelf altijd van die plastic mesjes, dan deed ik daar een half jaar mee tot ze ontzettend bot waren. Het was gewoon echt een beetje armoedig als ik er nu zo aan terug denk, haha! De savety razor is echt een geweldig initiatief. Het is dus een stalen scheermes met een mesje die je kan vervangen. In plaats van een heel nieuw apparaat te kopen hoef je nu dus alleen maar het mesje te vervangen. En bovendien is het mesje van veel betere kwaliteit dan die plastic dingen die ik altijd gebruikte. Niet helemaal zero waste, maar wel het dichtste in de buurt en ik kan het echt iedereen aanraden.
Kan je ook duurzaam elektrisch poetsen?
We kennen allemaal de bamboe tandenborstels wel, hier zitten echter wat haken en ogen aan vind ik persoonlijk. Begrijp me niet verkeerd, het is een verbeterde oplossing ten opzichte van de plastic wegwerp tandenborstels. Kwalitatief gezien is het alleen niet zo goed als een elektrische tandenborstel en uiteindelijk ik ook de bamboe tandenborstel toe aan vervanging. Er moet een betere oplossing zijn dacht ik. Ik speurde het internet af en toen, ergens verborgen in een hoekje kwam ik BE. tegen. Een duurzame, elektrische tandenborstel. Hoe dan? Punt 1: hij heeft geen stroom nodig, door middel van omwentelingen wordt kinetische energie omgezet in elektrische energie. Geen stroomverbruik en dus ook ideaal om mee te nemen onderweg. Punt twee: de body is volledig gemaakt van gerecyclede materialen. Ik gebruik trouwens wel gewoon de bamboe tandenborstels, maar zodra deze leverbaar is in Nederland staat deze in mijn kamer!
Welke haarstyling en -was producten gebruik jij?
Ik heb een tijdje de shampoo bars van Bumi gebruikt, ik vind vooral hun visie heel erg goed. De website is duidelijk, de producten zijn tot in detail beschreven en ze zijn super transparant. Ook is de geur ontzettend fijn van deze bars. Ik heb alleen zelf wat sneller vettig haar en deze shampoo’s bevatten vaak shea butter waardoor mijn haar vettig blijft. Ik vind ook Etique heel fijn, ‘st clements solid shampoo’ is een speciale bar tegen vettig haar! En op het moment gebruik ik een shampoo van Lush, een soort gel. Verder vind ik FLOW cosmetics een heel fijn merkje. Ik was mijn haar hooguit 2 keer in de week, dat was eerst even wennen en veel met knotten en staarten lopen. Maar ondertussen is mijn haar schoner, sterker en gezonder dan ooit. Een combinatie van minder wassen en natuurlijke producten, i love it! Een shampoo bar is een echte must als je zero waste in de badkamer gaat!
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je duurzame shampoo wilt kopen
- Zonder palmolie.
- Zonder verpakking (of een verpakking die je weer kan inleveren in de winkel/ kan recyclen zoals karton).
- Zonder plastic als scrub. Dit wordt vaak gebruik in de wat goedkopere scrubs.
- Van nederlandse bodem of geimporteerd vanuit verweggistan.
Ik kreeg ook een vraag over duurzame haarstyling. Ik gebruik dat dus zelf nooit, ik style mijn haar met een elastiekje, een scrunchi als ik een goede dag heb ;-). Maar natuurlijk wil ik hier wel antwoord op geven, dus ik ben op onderzoek uit gegaan. Er zijn wat duurzame styling producten, maar niet stylen is het duurzaamst. Aan de andere kant, als jij het heel belangrijk vindt om je haar te stylen zou ik me vooral focussen op andere dingen als je wilt verduurzamen. Nu moet je je in allerlei bochten wringen om dit te verduurzamen, als jij aan de rest van dit rijtje gaat werken, ben je veel effectiever aan het verduurzamen.
Is er zero-waste make-up?
Er zijn een aantal duurzame nagellak removers, zonder chemicalien en sterkruikende goedjes ;-). Het werkt vaak net even iets anders, niet boenen maar even geduld hebben. Je laat de lotion op de nagels lopen, laat het even intrekken en daarna kan je de nagellak er zo vanaf vegen. Kijk per merk en verpakking even voor de precieze aanwijzingen! Merken die ik ben tegen gekomen met duurzame nagellak removers: ZAO nagellak remover, OZN nagellak remover, kester black nagellakremover en gitti conscious beauty nail polish remover.
Goede wasbare wattenschijfjes vinden kan nogal een gedoe zijn. Ik gebruik nu zelfgemaakte (DIY staat in het werkboek de kracht van teruggeven), die werken echt prima! Ik maak ze schoon met een beetje zeep of in een waszak en dan in de wasmachine. Verder is nog een andere oplossing om voor een schoonmaak doek te gaan, in plaats van een schijfje. Deze zijn onder andere gewoon te koop bij de Hema. Het is een doek waar je water op doet en eventueel wat natuurlijk reinigingswater. Omdat het een doek is kan je het meerdere malen gebruiken voor het in de wasmachine hoeft!
Welke handzeep is fijn & duurzaam?
Waar vroeger iedereen een zeepblok had thuis zie je tegenwoordig alleen maar plastic pompjes met de meest chemische geuren en kleuren in toiletten staan. Ik heb me hier zelf ook zeker schuldig aangemaakt dus het is geen aanval naar de jou, mocht je dit nog gebruiken. Wel heb ik een hele fijne tip voor je. Mocht je een gevoelige huid hebben, beter voor het milieu willen zorgen, niet onnodig afval willen produceren en goedkoper uit zijn op de lange termijn? Ga voor een blok zeep. Ik hoor je denken, ‘maar welke dan?!’. Het klopt dat er heel veel soorten zepen zijn. Ik kwam een website tegen die alle duurzame zepen op een plek verzameld. Het is ideaal als je nog niet precies weet wat je zoekt maar wel voor de duurzame keuze wilt gaan. Het is een soort verzamelplaats voor de verschillende duurzame merkjes.
Mocht je al wat meer gevorderd zijn als het om zeep gaat, dan ben je vast al tegen het probleem aangelopen dat het laatste deel van de zeep altijd als laatste brok door het afvoer verdwijnd of ik kleine stukken brokkelt. De oplossing is een zeepzakje! Hieronder zal ik linken welke ik gebruik, echt een hele simpele maar zo’n effecteive oplossing!
Mijn favoriete zero waste in de badkamer producten
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en als je nog andere leuke tips hebt, laat ze vooral weten in de comments hieronder!
Liefs,
Maartje
Discalimer: deze blog is geschreven in samenwerking met Zepig. Dit verandert uiteraard niks aan mijn mening en ik sta achter elk woord wat ik heb geschreven. Ik heb de producten die ik aanraad eerst mogen proberen en uittesten. Het zijn geen affiliate linkjes.