Uitgelichte afbeelding

Delen en huren is het nieuwe kopen (challenge #19)

Delen en huren is het nieuwe kopen

Delen en huren is het nieuwe kopen, als het aan ons ligt! Een paar weken geleden hebben we het al gehad over de positieve impact van tweedehands i.p.v. nieuw kopen (kijk hier voor de challenge!). Maar kopen is echt niet altijd de enige optie. Als je iets maar tijdelijk nodig hebt, of misschien een paar keer per jaar, dan is delen of lenen een fijne optie: je bespaart geld, grondstoffen (omdat iets niet nieuw geproduceerd hoeft te worden) en bovendien heb je minder rommel in huis. Dat klinkt toch fantastisch? 

Facts to impress

  • Heel simpel: vaker delen betekent minder spullen, minder grondstoffen, minder energieverbruik, minder afval. 
  • Een boormachine wordt in zijn hele ‘boormachine-leven’ maar 13 minuten gebruikt.
  • Bijna 1 miljoen Nederlanders maken al gebruik van de ruim 90.000 deelauto’s en besparen daarmee op alle vlakken! Uiteraard zijn er minder auto’s nodig (dus minder grondstoffen en energie voor productie), maar autodelers maken ook zo’n 20% minder kilometers, en zorgen voor 13% minder CO2 uitstoot en luchtvervuiling.
  • minder spullen in huis, zorgt voor een fijner en rustiger hoofd

De deeleconomie is de afgelopen jaren hard gegroeid (veel mensen gaan bewuster om met spullen, joepie!), maar delen is natuurlijk geen nieuw concept. In vrijwel elke stad vind je een bibliotheek (of schattige mini-bieb op straat) waar je boeken kan lenen. Er bestaan professionele verhuurbedrijven en leenwinkels. In de grotere steden heb je steeds meer car-sharing mogelijkheden. Allemaal top, want hoe meer we met z’n allen delen, hoe minder we kopen. 

En terwijl al die bedrijven bijdragen aan een duurzamere leefstijl, zijn ze eigenlijk ook niet altijd nodig. Klop een keertje aan bij je familie, vrienden of buren als je iets nodig hebt. En andersom, maak er een gewoonte van om zelf jouw spullen aan te bieden. Wees het goede voorbeeld, dan doen mensen vanzelf wel mee 🙂 

Delen en huren is het nieuwe kopen – Tips!

  • Als je iets nodig hebt, vraag je dan altijd eerst eventjes af of je het per se (nieuw) moet kopen. Heb je iets maar één keer nodig? Kijk of je het van iemand kan lenen! 
  • Online platforms en apps zoals Peerby maken het super makkelijk om spullen van je buren te lenen of huren. Er woont altijd wel iemand om de hoek die een boormachine of partytent voor je heeft – én je leert gelijk de buren beter kennen. Gezellig! 
  • Doe eens een kledingruil met vrienden of vraag of je dat ene mooie jurkje mag lenen voor een feestje. Je hebt echt niet elke keer weer een nieuwe outfit nodig hoor. 
  • Niets gevonden bij je vriendinnen? Kijk eens bij LENA, de eerste fashion library!

As always: het hoeft allemaal niet perfect! Wees creatief en kijk wat voor jou werkt. Als je wat vaker bewust erbij stil staat wat je hebt (en doet), en hoe je misschien een klein stapje kan zetten naar een milieubewuster leven, dan doe je het al ontzettend goed! 💗

Ik ben benieuwd: wat voor spullen deel jij met andere mensen? Haal je boeken uit de bieb of leen je wel eens kleding? Of doe je nog iets heel anders? Deel vooral al je gouden tips en inspireer elkaar! 

Winkelwagen
Scroll naar boven