Uitgelichte afbeelding

Dit is de reden dat jij NU wilt overstappen naar een shampoo bar

Een shampoo bar is mega trending, maar dat is natuurlijk met een reden. Een shampoo bar is eigenlijk gewoon shampoo in de vorm van een blok zonder verpakking. Het zegt verder dus niks over de ingrediënten. Een shampoobar is duurzaam, dat is denk ik wel door genoeg mensen op het wereldwijde web geroepen. Maar wat maakt een shampoo bar duurzaam? En zijn alle shampoo bars duurzaam? En misschien nog wel het belangrijkste, is een shampoo bar net zo fijn als normale shampoo. Want je kan er veel over zeggen, maar als het functioneel niet goed werkt dan is de kans ontzettend klein dat je het gaat gebruiken. In deze blog vertel ik je dus meer over de shampoo bar en waarom het duurzaam is, waarom het goed voor jouzelf is en waar je op moet letten bij het kopen van een shampoo bar. Spoiler: niet alle shampoo bars zijn duurzaam!

Wat maakt een shampoo bar duurzaam?

  • Het gaat lang mee. Duurzaam betekend letterlijk dat iets lang mee gaat, dus die kunnen we afvinken ;-). Nee alle gekheid op een stokje. Een shampoo bar gaat zo’n 80 wasbeurten mee, dat is drie keer meer dan een shampoo uit de fles! Hoe kan dat? Een shampoo fles bevat water – tot zo’n 80% – om ervoor te zorgen dat het vloeibaar wordt. Dat water komt bij mij ook uit de kraan, dus doe maar zo’n bar die ik zelf moet aanlengen en die extra lang mee gaat graag!
  • Een bar is vaak plastic vrij. En dat is mega fijn! Want ondanks dat plastic een magisch product heeft met echt wel goede kanten (lees: medische wereld en tegen voedselverspilling) is het in het geval van de shampoo bar onnodig. Wereldwijd wordt er jaarlijks zo’n 135 ton (!) plastic weggegooid. En dan staat die alleen over plastic shampoo bars, onze badkamer staat nog vol met andere verzorgingsproducten verhuld in het magische jasje dat we plastic noemen. Zonde! 
  • Een shampoo bar is vaak vegan. En vegan is altijd – maar dan ook echt altijd – de duurzaamste optie. Oh en nog een leuke bonus als de bar ook dierproefvrij is. Dieren blij, wereld blij, jij blij. Win-win-win.
  • De bar bevat geen troep en dat maakt het biologisch afbreekbaar. Mocht je dus – net als je shampoo fles – er genoeg van hebben en hem op straat gooien. Dan zal die shampoo fles daar de komende decenia nog wel blijven liggen, de shampoo bar daarentegen zal na een paar goede regenbuien helemaal verdwenen zijn. Als de bar van natuurlijke producten is gemaakt kan dat geen kwaad, juist alleen maar fijn! Ook het water dat door het putje gaat en uit jou zicht verdwijnt komt ergens terecht, wanneer er troep en chemicaliën inzitten zal dat dus ook in ons riool en grondwater terecht komen. Go Bio!

Zijn alle shampoo bars duurzaam?

Nee! Helaas. Dat het product een trend is geworden heeft een heel groot voordeel en een heel groot nadeel. Ik zal positief beginnen. Het voordeel is dat iedereen laagdrempelig in aanraking is gekomen met het gebruik van een shampoo bar. We zijn nou eenmaal mensen die niet van verandering houden, eerst liever anderen dingen zien uitproberen en maar al te graag geloven dat onze eigen gewoontes en routines de beste zijn. Op het moment dat iedereen het over een shampoo bar heeft wordt het dus veel toegankelijker. Yay voor de shampoo bar!

Het nadeel aan een trend is dat veel bedrijven het snel en goedkoop gaan namaken. Deze bedrijven hebben uitsluitend oog voor geld en willen winst maken. Er zijn dus ook een heel aantal shampoo bars op de markt die palmolie bevatten, chemicaliën, plastic verpakkingen en ga zo maar door. Het is dus belangrijk dat je goed op let wat je koopt. 

Waar moet je op letten als je een shampoo bar wilt aanschaffen?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet/kan houden als je een duurzame shampoo bar wilt aanschaffen. Hieronder een aantal punten:

De shampoo bar:

  • Bevat geen chemicalien
  • Bevat geen plasticverpakking
  • Bevat geen palmolie
  • Is vegan en dierproefvrij
  • Schuimt en is gespecialiseerd op jou haar type
  • Is bij voorkeur gemaakt door een lokale ondernemer – zeker in deze tijd kunnen die jouw steun heel goed gebruiken! 

Ik hoop dat ik je een mooi kijkje heb kunnen geven in de wereld van de shampoo bars, ik ben zelf nu al ruim twee jaar fan. Het is zo’n makkelijke switch met zoveel positieve impact. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om ook over te stappen. Benieuwd naar mijn favoriet? Check de afbeelding hieronder. 
Ps. de afbeelding is clickable dus als je erop tikt wordt je doorverwezen naar de website.

Liefs,
Maartje

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Blokzeep geschreven, dit verandert echter niks aan mijn mening ik sta 100% achter de geschreven tekst.

De prachtige foto bovenaan deze pagina is gemaakt door de getalenteerde Metty (je vind haar hier op instagram)

Winkelwagen
Scroll naar boven