Uitgelichte afbeelding

DIY: Zero waste kerstslinger van sinaasappels

December, het is alweer december! De maand van de lekkernijen, lampjes en samenzijn. Maar deze maand gaat ook gepaard met overconsumptie, voedselverspilling en de duurzame/gezonde lifestyle ‘even laten gaan’. Bij Happy Times proberen we altijd te focussen op ‘hoe dan wel’ en houden we het lekker realistisch en laagdrempelig. Dus toen ik deze zero waste kerstslinger voorbij zag komen op Pinterest was ik meteen verkocht, dat moest ik proberen dit jaar! Het is feestelijk, het is een leuk project die je samen kan doen en het is zero waste versiering, gewoon van de lokale (super)markt! In deze blog ga ik je stap voor stap meenemen in hoe je deze toffe Do It Yourself Zero Waste kerstslinger kunt maken! Lees je mee?

Snijd de sinaasappels

Voor een slinger van ongeveer 1,5 meter heb je zo’n 8 sinaasappels nodig. Bedenk zelf even hoe lang je wilt dat jouw slinger wordt en haal op basis daarvan de juiste hoeveelheid sinaasappels. Heb je toch wat te veel? Maak er een smoothie van of drink verse sinaasappelsap!

Voorbereiding voor zo: verwarm de oven voor op 120 graden.

Snijd de sinaasappels in plakken van ongeveer 0,5 cm breed. Hoe breed ze precies zijn maakt niet uit, maar probeer wel of je alle plakken ongeveer even dik kunt maken ivm het bakken zometeen.

Dep het eerste vocht eruit

Heb je alle sinaasappels gesneden? Dan is het tijd om vast het eerste vocht er een beetje af te deppen. Pak hiervoor een theedoek en leg de plakken erop. Pak vervolgens een andere theedoek en leg die erbovenop. Dep nu voorzichtig met je handen de sinaasappels wat droger, maar let op dat je de mooie structuur niet verplettert! Het gaat erom dat het eerste beetje vocht er uit is, je hoeft niet te verwachten dat ze helemaal droog zullen worden.

In de oven

Tijd om te bakken! Leg de sinaasappel plakken op een dichte plaat die je in de oven zet. Gebruik (herbruikbaar)bakpapier en schuif het in de voorverwarmde oven. Zet de timer op een uur. Na dat uur mag je alle plakken omdraaien zodat de andere kant boven ligt. Vervolgens zet je de sinaasappels nog een uur in de oven.

Geniet! Geniet van de geur van gebakken sinaasappel! De geur van kerst en gezondheid, enjoy it!

Voor een echt mooi droog effect laat je de sinaasappel plakken nog 36-48 uur drogen aan de lucht. Dit kan gewoon op het aanrecht bijvoorbeeld.

Rijg jouw zero waste kerstslinger

Dan is het tijd om de slinger te rijgen. Pak de naald en knoop die aan de draad vast. Rijd nu de sinaasappels aan de draad, zie onderstaande afbeelding hoe ik het heb gedaan, maar voel vooral je creatieve vrijheid om een zelfgekozen manier van rijgen te gebruiken! Knoop aan beide kanten de laatste sinaasappel vast zodat ze er niet vanaf vallen.

Hang & enjoy

Ga opzoek naar een mooie plek in huis of hang de slinger in de kerstboom en genieten maar! Deze zero waste kerstslinger is een herinnering aan dat duurzaam leven leuk en lekker kan zijn en dat je deze maand geen consessies hoeft te doen!

Laat vooral weten in de reacties waar jij jouw slinger gaat hangen en mocht je het leuk vinden mag je mij altijd een foto sturen van hoe die is gelukt via Instagram @lifeofmaart!

Winkelwagen
Scroll naar boven