Uitgelichte afbeelding

Love your Clothes, Love (y)our planet – Dutch Sustainable Fashion Week

Deze maand is het thema van Happy Times Magzine: Kleding! En dat is natuurlijk niet voor niets, het seizoen is aan het veranderen, dus we denken dat we een nieuwe garderobe nodig hebben én het is van 9 t/m 12 oktober Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW)! Daar wil ik natuurlijk even aandacht aan besteden, dus in deze blog. De boodschap van DSFW is om bewuster kleding te kopen, te gebruiken en uiteindelijk af te danken. Of nog beter: te upcyclen!

Lees ook: Zo organiseer je een kledingruil

Wat is Dutch Sustainable Fashion Week?

DSFW deelt unieke en actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzame mode (sustainable fashion). Deze week draait het niet om het laten zien van de nieuwste collecties (zoals je gewend bent van fashion weeks), maar om het maken van duurzamere keuzes als het gaat om kleding. Het is een creatieve communitie die tips deelt om langer met je kleding te doen of het zelfs zelf te maken!

Het initiatief wordt geleidt door ambitieuze modeliefhebbers zonder winstoogmerk. Het draait allemaal om samenwerken en het delen van kennis en kunde. Alles om de mode-industrie te hervormen. Het gaat over onze relatie met mode en hoe we die kunnen verduurzamen, daarom organiseren ze de hele week lang allemaal toffe activiteiten waaraan je zelf mee kunt doen!

“Laat op dinsdag 11 oktober (Fixing Fashion Day) zien dat je een kledingstuk niet weggegooid hebt, maar hebt laten repareren. 🙌🏼”

Dutch Sustainable Fashion Week

Wat kan je doen tijdens Dutch Sustainable Fashion Week?

Deze week staat in het teken van duurzaam omgaan met je kleding. De eerste stap als het om duurzame kleding gaat is natuurlijk: koop het niet, je hebt het niet nodig! Geloof mij, dit werkt in 80% van de gevallen! Echter, de overig 20% van de tijd heb je wel écht iets nodig, dan zijn er een paar duurzame opties. Tijdens deze week kan je eens extra stil staan bij het recyclen of upcyclen van kleding. Misschien wel een oud kledingstuk repareren of je kleding eens echt goed verzorgen waardoor het langer mee gaat.

DSFW 2022thema focus
Do 6 oktober OpeningsdagRecycle & Upcycle
Vr 7 oktober Preloved Fashion Day Tweedehands kleding
Za 8 oktober Love your Clothes, Love (y)our Planet campagnebewuster kopen, betere garderobesamenstelling, gaan voor kwaliteit en duurzaamheid, zorgvuldig gebruik
Zo 9 oktober Love your Clothes, Love (y)our Planet campagnebewuster kopen, betere garderobesamenstelling, gaan voor kwaliteit en duurzaamheid, zorgvuldig gebruik
Ma 10 oktober Impact Business Day B-to-B programma ism Modint/Inretail/Euretco | bewustwording | kennis over duurzaamheid en impact van huidige industrie
Di 11 oktober Fixing Fashion Day Repair
Wo 12 oktober Future Fashion Day Kids/jongeren & innovatie

Meedoen aan een van de vele evenementen die wordt georganiseerd voor de Dutch Sustainable Fashion Week? Klik hier.

Van een tote-bag een jacket maken!

Om dit jaar stil te staan bij DSFW ga ik mezelf uitdagen, ik zag namelijk dit filmpje op Instagram voorbijkomen en toen dacht ik: “OMG JA IK OOK!”. Het is een filmpje van een meisje die van al haar tote bags een jacket heeft gemaakt! Ge-ni-aal. Serieus geniaal. Moeilijk? Absoluut! Maar ik ben niet bang voor een uitdaging, dus ik ben gaan googlen. Ik vond een youtube video met uitleg en ben aan de slag gegaan.

Het is nog een work in progress, maar zodra het op iets begint te lijken zal ik er een video van delen op Instagram! Ik zou zeggen, laat je uitdagen deze week om ook iets te gaan maken van oude reststoffen. Op deze manier sta je stil bij hoe ingewikkeld en veel tijd het maken van een kledingstuk kost en ga je het dus nog meer waarderen! Bonuspunten: heel erg mindfull om te gaan naaien, haha!

Dit is een naaipatroon van een bucket-hat en hierbij de uitleg video. Mocht je zelf ook aan de slag willen, kan je dat eens proberen! Ook is @theessentialsclub een heel tof account om te volgen om zelf aan de slag te gaan met naaipatronen!

Laat mij vooral weten in de reacties of via instagram wat jij gaat doen tijdens Dutch Sustainable Fashion Week! Ik ben benieuwd!

Winkelwagen
Scroll naar boven