Uitgelichte afbeelding
Klara Vernarcova - Unsplash

Cadeautjes inpakken? Zo doe je dat op een duurzame manier!

Duurzaam cadeaus inpakken – misschien doe je het al, maar misschien weet je ook niet waar je moet beginnen. Want al dat pakpapier uit de winkels is toch veels te leuk? Dat dacht ik eerst ook. Tot ik me ging verdiepen in de wonderlijke wereld van duurzaam cadeaus inpakken. En ik kan je vertellen. Dan gaan er weer nieuwe deuren van creativiteit voor je open! Lees je mee?

Kranten of folders

Eigenlijk heel simpel, maar wist je dat kranten en folders een hele leuke optie zijn om je duurzaam cadeaus mee in te pakken? Vaak kies ik een leuk uitziende pagina uit en pak ik daarmee mijn cadeau in. Als je het dan ook nog een beetje netjes doet, ziet het er meteen ook heel verzorgd en vrolijk uit. Dit was ook de manier waarmee ik mijn reis naar duurzaam inpakken ben begonnen. Dus wie weet jij ook wel?

Duurzaam cadeaus inpakken met hergebruik van dozen

Jaja. Of het nou de doos in waarin je misschien je cadeau hebt besteld of een doos van de muesli, schoenen of wat dan ook. Hergebruik dozen om je cadeaus in te pakken. Soms geef ik ze nog een likje verf of doe ik er wat grappigs mee. Maar op deze manier hergebruik je op een creatieve manier verpakkingsmateriaal dat toch al aanwezig was. Op de een of andere manier denken we hier naar mijn idee alleen aan als we ook echt helemaal zwoegen voor een coole surprise bij sinterklaas. Maar zeg vanaf nu maar doei tegen het telkens nieuw kopen van inpakpapier en verwelkom de wonderlijke wereld van steeds maar weer dozen hergebruiken. Echt één van mijn favoriete manieren om cadeaus in te pakken tegenwoordig.

Sjaal of doek

Een andere leuke manier is om je cadeau in te pakken in een sjaal of doek die je niet echt meer gebruikt. Dan heb je meteen een soort dubbel cadeau dat je kan geven. Ook een leuk idee dat ik een keer hoorde, is dat de sjaal / doek dan steeds wordt doorgegeven. Dus de volgende persoon gebruikt hem ook weer om cadeaus mee in te pakken en aan iemand te geven. Zo hou je het helemaal in de recycling modus 🙂 Ook kan je het in een eigen sjaal of doek wikkelen die je weer terug wil krijgen achteraf. Communiceer dit dan goed, haha, maar het is ook zeker een goede duurzame optie.

Duurzaam cadeaus inpakken met een zakje of tas

Hou het lekker simpel en upcycle een leuk zakje of een tas die je in winkels weleens krijgt. Een strikje erop, een beetje leuk vouwen en voila – je hebt een prachtig ingepakt cadeautje. Het is eigenlijk zo gemakkelijk. Als we er maar aan (durven te) denken!

Keurmerken / gerecycled inpakpapier

Als je dan toch echt teveel gehecht bent aan cadeaupapier, dan kan ik je aanraden om te letten op keurmerken als je cadeaupapier koopt. Let erop dat het in ieder geval een FSC* keurmerk heeft. Ook kan je bijvoorbeeld gerecycled cadeaupapier kopen of kijken naar andere duurzame keurmerken of organisaties/winkels die duurzame initiatieven supporten. Hierin is ook weer zoveel mogelijk als we er enkel even op willen (en durven) te letten 🙂

Je cadeau als inpakmateriaal

Huh? Je cadeau als inpakmateriaal? Hoe doe je dat? Het klinkt misschien vaag, maar is eigenlijk super simpel. Deze optie linkt eigenlijk ook een klein beetje aan de optie van een sjaal of doek. Verpak je cadeau namelijk in een onderdeel van je cadeau! Denk aan een pot/jar, glas, washandjes, handdoeken, lakens, pyjama, handschoenen, muts, sok of wat je ook maar kan verzinnen. Wederom een simpele oplossing als we er maar aan denken!

Hierbij dus een aantal tips hoe je duurzaam cadeaus inpakken kunt. Ik hoop dat je er wat aan hebt en geïnspireerd bent geraakt. Heb jij nog leuke tips? Deel ze dan in de comments 🙂

Liefs,

Roos

*Forest Stewardship Council – internationaal keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer

Winkelwagen
Scroll naar boven