Uitgelichte afbeelding

Duurzaam douchen; koud, kort en besparend (challenge #8)

Duurzaam douchen …. Misschien ben je er al bewust mee bezig, misschien dat je deze week weer nieuwe stappen kan gaan zetten. De uitdaging van deze week bestaat weer uit verschillende mogelijkheden en elementen. De uitdaging is namelijk om elke dag KOUD, KORT (maximaal 5 minuten) en waar mogelijk met een DUURZAME DOUCHEKOP te douchen. Deze week dé kans om uit je comfortzone te stappen en samen met de Happy Times community de uitdaging aan te gaan! De voordelen van kouder en korter douchen zijn al lang bewezen; goed voor je gezondheid, voor je portemonnee én allerbelangrijkst; goed voor onze planeet. Daarnaast is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om het probleem bij de kern aan te pakken. Namelijk met een duurzame douchekop! Dus struin het internet eens af en schaf deze week nog een duurzame douchekop aan. Doe je mee? 

Facts to impress

Duurzame douchekop

Als je in plaats van je standaard douchekop een duurzame douchekop aanschaft, kan je wel 52% tot 85% water besparen! Goed voor je energierekening en het milieu. Er zijn verschillende soorten, maten en prijzen te vinden. Misschien denk je nu…De investering heb je er binnen een paar maanden weer uit met de water- en energiebesparing! Als je namelijk kijkt naar de producten die huishoudens van 4 personen, dan kom je op een jaarlijkse besparing van €288 tot €331 euro. Dit betekent dat je de investering in een duurzame douchekop er in ongeveer 4-6 maanden alweer uit hebt! 

Koud douchen

Warm douchen heeft 50 keer zoveel milieu-impact als koud water. Korter en kouder douchen heeft daarmee een grote milieu-impact; en is dus duurzamer! Koud douchen geeft vele mentale en fysieke voordelen. Denk hierbij aan verhoogde alertheid, versterkt immuunsysteem, minder depressieve klachten en sneller herstel na sporten. 

Korter douchen 

Allereerst is de tip om niet in bad gaan, maar gewoon kort douchen. Een bad kost 3x zoveel water en energie als een douche van 5 minuten. Daarnaast is het zo dat een gemiddelde douchetijd 9 minuten is. Als je dit verkort naar 5 minuten, bespaar je op jaarbasis meer dan 15000 liter water en 60 m3 gas per huishouden. Als je dit omrekent naar heel Nederland, dan kan Nederland per jaar meer dan 120 m3 aan water en 450 miljoen m3 aan aardgas besparen. Dit komt neer op een bedrag van 600 miljoen euro! Een gemiddeld huishouden kan anderhalf jaar lang koken op het gas dat het jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten te douchen. Moet je nagaan hoeveel gas en energie je kan besparen (en dus milieu-impact je kan maken) met een simpele actie als korter douchen. 

Tips om duurzaam te douchen

  • Pak het probleem bij de kern aan en koop een duurzame douchekop! In dit overzichtsartikel van milieucentraal kan je zien welke douchekoppen duurzaam zijn. 
  • Douche meteen koud in de ochtend! Op deze manier kan je het ook niet meer uitstellen en begin je je dag goed! 
  • Doe de challenge samen met vrienden. Herinner elkaar eraan en deel je ervaringen met elkaar. 
  • Besef je dat je met elke duurzame douche(kop) niet alleen je gezondheid een boost geeft, maar ook het klimaat.

Waarom duurzaam douchen?

Lange en warme douches zijn een grote hobby van me. Ik weet echt heel goed dat korter beter is voor het milieu in verband met gas- en waterverbruik. Nu ik de feiten dan ook op ging zoeken over geld- en gasbesparing, kwam de schok weer binnen. Korter én kouder douchen is écht goed voor het milieu. En dat zijn kennelijk niet de enige opties! Er ging een wereld voor me open toen ik me ging verdiepen in duurzame douchekoppen. Het aanschaffen van zoiets maakt écht een verschil. De challenge van deze week omvat weer vele invalshoeken. Het gaat om korter douchen. Kouder douchen (of heel koud). En misschien, net als ik nu, gaat verdiepen in de aanschaf van duurzame douchekoppen. De keuze is reuze! Ik hoop dat je hier net als ik bewuster, sterker en fanatieker uitkomt 🙂 

Ik wil dus naast mezelf ook jullie met deze challenge motiveren om uit je comfortzone te stappen en gewoon een keer écht de stap te maken naar duurzaam douchen. En niet alleen lezen over korter en kouder douchen, maar ook gewoon echt actie ondernemen. En mocht je kouder en korter douchen na deze week helemaal zat zijn? Dat is oké, maar dan heb je het wèl gedaan! Dan hebben we het samen gedaan. 

Als laatste hoop ik ook dat je je gaat verdiepen in de aanschaf van een duurzame douchekop. Hiermee kan je het probleem echt bij de kern aanpakken en zelfs met je iets langere douches enorm veel water en energie besparen. Hiermee maak je zowel jezelf (meer geld) als het klimaat weer blij. Dus begin deze week met duurzaam douchen en eindig deze week met een duurzame douchekop op je deurmat. Laten we ons inzetten voor een betere wereld. Één stap tegelijkertijd, maar wel met onze hele Happy Times Community.

Doe mee en ga duurzaam douchen!

Gebruik de hashtag #koudedouche #happytimesduurzamechallenges of tag mij (@lifeofmaart.nl) en laat weten hoe jij het koud douchen ervaart en wat je helpt om het vol te houden! Je kan ook altijd foto’s of ervaringen delen via de mail (happytimes@lifeofmaart.nl). Heel veel plezier met de challenge en als je nog vragen hebt; laat het vooral weten! 

Liefs,

Roos & Maartje

Winkelwagen
Scroll naar boven