Uitgelichte afbeelding

Duurzaam menstrueren (challenge #5)

Duurzaam-menstrueren

Als je dan toch elke maand ongesteld moet worden, waarom pak je het dan niet duurzaam aan?

Het (on)geluk van iedereen met een baarmoeder; ongesteld worden. De meeste mensen worden tussen hun 10e en 17e  voor de eerste keer ongesteld. Het Britse bedrijf DAME heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar ongesteldheid en hieruit blijkt dat je gemiddeld 3500 dagen in je leven ongesteld bent. Omgerekend is dat zo’n 10 jaar. De ene persoon is drie dagen per periode ongesteld, de andere 10. Het verschilt allemaal van elkaar, maar hetgeen wat we allemaal gemeen hebben is dat we hygiënische maandproducten gebruiken om enigszins schoon door deze periode heen te komen. Tampons, maandverband, inlegkruisjes, periode-ondergoed en menstruatiecups; er is zoveel! Daarom staat deze challenge in het teken van: Duurzaam menstrueren.

Aan alle mensen die niet menstrueren en die dit nu lezen… De challenge van deze week is gericht op mensen die menstrueren, maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden om je iemand in jouw omgeving die wel menstrueert te inspireren met deze duurzame optie voor de bekende tijd van de maand! 

Aan alle mensen die menstrueren die dit nu lezen… ik wil jullie uitnodigen in deze challenge om je eens te verdiepen in de menstruatiecup. Een duurzame keuze voor de tijd van de maand. Doe je mee met Duurzaam menstrueren?

Waarom Duurzaam menstrueren?

Ieder persoon heeft een eigen voorkeur voor het soort menstruatie product dat wordt gebruikt. Zelf ben ik lang geleden begonnen met maandverband, probeerde ik na een tijdje toch maar eens een tampon en sinds 3 maanden ben ik overgestapt op de menstruatiecup. Mijn voornaamste reden om dit eens te proberen waren de ‘ingrediënten’ van bijvoorbeelde maandverband en tampons. Zo bevatten veel producten (micro)plastic, dioxine, pesticiden en viscose (welke wettelijk niet vermeld hoeven worden op de verpakking!). Dat kan niet alleen ongezond zijn, maar is ook zeker schadelijk voor het milieu. Alle gebruikte producten gooien we namelijk weg. Dat kan duurzamer!

Er zijn verschillende merken in Nederland (online of in de winkel) te koop. Voor ieder is er wat wils. De keuze is reuze, haha. Hieronder een paar voorbeelden:

Een handige tip hierbij is om eerst reviews van andere vrouwen te lezen. Op deze manier kan je een keuze maken voor een cup die bij je past. Ook op Youtube zijn vele handige video’s te vinden over het eerste gebruik, makkelijke methodes en de voordelen van de menstruatiecup. Het eerste gebruik is altijd even wennen, maar wie de techniek eenmaal doorheeft, wil niet meer terug! 

Facts to impress 

Het gebruik van een menstruatiecup heeft vele voordelen

  • Een menstruatiecup gaat tot 12 uur mee. Dit is veel langer dan een tampon of maandverband.
  • Een cup vervangt gemiddeld 3 tampons, je hoeft een cup minder vaak te verschonen.
  • Een menstruatiecup gaat tot wel 10 jaar mee.
  • Een cup bevat geen schadelijke stoffen.
  • Het is een milieuvriendelijk optie.
  • Het is een budgetvriendelijke optie. Een cup kost gemiddeld €25,- en 10 jaar tampons of maandverband kosten je zo’n €450,-.
  • Door de ‘seal’ komt er minder geur vrij. Er is dus minder kans op ongewenste geurtjes.
  • Sommige menstruatiecups zijn ontwikkelt om ook tijdens je menstruatie probleemloos seks te kunnen hebben. Wel even goed de verpakking lezen, want niet elke cup is hier geschikt voor.
  • Het risico op TSS (Toxic Shock Syndroom) is vele malen kleiner dan bij het dragen van een tampon.

Duurzaam menstrueren, nu jij!

Ben je al fan of ga je de menstruatiecup proberen? Laat het weten met de hashtags #happytimesduurzamechallenges #menstruatiecup. Wil je wel je ervaringen delen maar minder ‘en public’; mail happytimes@lifeofmaart.nl! Heb je nog vragen? We horen het graag! Veel plezier met nieuwe ontdekkingen.

Winkelwagen
Scroll naar boven