Uitgelichte afbeelding

Duurzaam op wintersport. Zo pak je dat aan!

Duurzaam op wintersport; het kan als je weet waar je op moet letten. In eerste instantie klinkt het niet als de meest duurzame vakantie, omdat je Nederland toch echt moet verlaten om van de bergen af te kunnen roetsjen. Maar dat betekent niet dat dit niet kan zonder je voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Lees snel verder om te ontdekken hoe je dat aanpakt!

Duurzaam op wintersport

Voor mij is wintersport echt de favoriete week van het jaar. Wie wil er nu niet in de sneeuw genieten van een royaal glas skiwasser terwijl de zon op je bol schijnt!?

Toch is op wintersport gaan ook een hele onderneming. Je kunt overigens niet in het platte Nederland zonder bergen gaan skiën, dus je zult er altijd voor moeten reizen. Bovendien moet je materialen aanschaffen die je niet dagelijks zult gebruiken, denk aan skibril, thermokledinf, skijas, helm..

Tel daarbij op het het eten in resraurants op de piste in Oostenrijk of Frankrijk nogal klassiek is en niet bepaald planet-friendly (lees: grote borden vol schnitzel, goulashsoep en organenvlees)

Toen ik plannen aan het maken was voor het jaarlijkse weekje in de sneeuw, dacht ik: ‘duurzaam op wintersport gaan moet toch ook mogelijk zijn?’ 

Dus ik nam de nodige maatregelen om dit jaar wél te kunnen doen wat ik graag doe, maar toch een zo laag mogelijke voetafdruk achter te laten. Natuurlijk kun je niet alles in één keer perfect doen. En het zou nóg beter zijn om niet te gaan en gewoon in Nederland te blijven. Maar het idee achter het creeëren van echte ‘Happy Times’ is dat we ook plezier behouden. Het gaat om een gezonde balans tussen genieten van het leven en je impact verkleinen waar mogelijk.

Stappenplan

Onderstaand stappenplan gaat jou helpen om duurzaam op wintersport te gaan:

  1. Ga met de trein in plaats van met de auto of het vliegtuig! Skigebieden zijn beter te bereiken met het OV dan je denkt. Vanuit Nederland rijden er treinen via Duitsland naar Oostenrijk (Innsbruck, Salzburg). Met een paar overstaps en nog geen 8 uur later sta je al in de sneeuw! Ook treinen naar Frankrijk en Zwitserland
  2. Kijk waar je spullen kan lenen van vrienden/familie/kennissen. Met een beetje geluk ga je net een andere week dan familie/vrienden en kun je thermo-onderzoek, sokken, een skibril en misschien wel een helm lenen. Door spullen te delen zorg je niet alleen voor minder kosten bij jezelf, je helpt ook het aantal nieuwe spullen op aarde te verminderen.
  3. Kies een skigebied uit op de afstand vanuit je woonplaats. Je hoeft niet altijd tot het zuidelijkste puntje van Frankrijk te reizen. Ook in Duitsland of in het westen van Oostenrijk vind je al super fijne skigebieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Winterberg: iets meer dan 3 uur rijden vanaf Utrecht en je staat onderaan de skipiste!
  4. Breng een bezoek aan de kringloop. Je zult je verbazen over de mooie skischoenen en andere wintersport benodigdheden die je hier terugvindt! 
  5. Zoek de lokale supermarkten op in het skigebied waar je verblijft. Zo hoef je niet altijd te gaan eten in restaurants op de piste. Dit is duurzaam voor je portemonnee, maar door zelf keuzes te maken kun je ook een paar dagen plantaardig eten in plaats van iedere dag vlees. Bonen zijn een ideale en voedzame eiwitbron na een dag volop in beweging!
  6. Nu je toch al die warme kleding bij je hebt….houd je warme kleding lekker aan zodat je ‘s avonds de verwarming een par graden lager kan zetten
  7. Share share share je treinervaring! Door te laten zien dat met de trein op vakantie gaan óók kan, inspireer je weer mensen om hetzelfde te doen! Zo bouwen samen in stappen naar een betere wereld!
Tweedehands skimaterialen van de kringloop
Nieuwe tweedehands skibril gescoord bij de Kringloop voor slechts €5!

Besluit je om toch met de auto te gaan? Check dan altijd van te voren even je bandenspanning om zo min mogelijk brandstof te gebruiken. In deze blog lees je hoe!

Welke duurzame tips ga jij toepassen als je op wintersport gaat?

Winkelwagen
Scroll naar boven