Uitgelichte afbeelding

Duurzaamheid en minimalisme, het gaat samen!

Sinds ik begonnen ben met de master Circulaire economie zie ik de verbinding tussen minimalisme en duurzaamheid steeds duidelijker. Voor mij is duurzaamheid een manier van leven waarin je kijkt naar wat voor jou, je omgeving en de wereld belangrijk is. Het vraagt om een systeemverandering waarin we grondstoffen als waarden zien en daar naar handelen. Een economie waarin er samengewerkt wordt met de natuur om waarde te creëren in plaats van uitputten. Deze aspecten zie ik ook in het minimalisme terug. In dit artikel leg ik jullie het verband uit. Enjoy 😊

Minimalisme

Het minimalisme wordt door Millburn and Nicodemus gedefinieerd als:

“minimalism gets us past the things, so we can make room for life’s important things — which aren’t things at all.”

Het minimalisme gaat dus volgens hen om het ontdekken van wat voor jou in het leven belangrijk is, wat vaak geen ‘dingen’ zijn. Ik vind dit een hele mooie definitie want het ligt in lijn met wat het voor mij betekent. Voor mij gaat het minimalisme namelijk over de vraag ‘Waar word ik gelukkiger van?’. Dit ligt voor mij persoonlijk in lijn met duurzaamheid, omdat de duurzame keuzes de keuzes zijn die ik wil maken en waar ik gelukkig van wordt. In plaats van dat ik nieuwe kleren of interieuritems koop, wordt ik gelukkiger van een middag spenderen in een koffietentje. Daarnaast zie ik binnen het minimalisme heel duidelijk de vraag ‘Wat is voor mij van waarde?’ terug. Als je iets niet meer gebruikt of van een bepaalde gewoonte niet gelukkig wordt, waarom zou je het dan niet aan iemand anders geven of het patroon doorbreken?

Duurzaamheid en circulariteit

De term duurzaamheid wordt volgens het CBS gedefinieerd als ontwikkelingen die tegemoet komen aan de levensbehoefte van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generatie tekort te doen. Voor mij betekent deze definitie dat we op de lange termijn moeten kijken. Jezelf bij elke handeling afvragen of het geen schade en negatieve impact brengt in de toekomst. In lijn met duurzaamheid ligt de term circulariteit.

Circulariteit wordt door het Groen Brein gedefinieerd als een economie waarin er enkel gesloten kringlopen van grondstoffen zijn, waarmee er dus geen waardeverlies is. Door het creëren van circulaties zal er nauwelijks afval zijn en worden grondstoffen telkens opnieuw gebruikt. Dit is mijn inziens een hele mooie gedachte want hiermee zorg je er voor dat we niet telkens nieuwe grondstoffen van de natuur hoeven te vragen. We maken dan gebruik van wat er al in omloop is. Helaas is dit in het huidige systeem niet zo eenvoudig te veranderen. Hiervoor hebben we de mens nodig.

En jij kan daar vandaag al aan bijdragen! Bedenk je eens hoeveel kledingstukken in je kledingkast je daadwerkelijk draagt? Heb je die nieuwe schattige mok echt nodig? En hoelang ga je het nog uitstellen om die ene kast of doos met rommel op te ruimen? Heb je die spullen echt gemist? Lees dit artikel van Marlinda voor tips over wat je met de spullen kunt doen die je niet meer gebruikt.

Minimalisme gaat over wat jij in het leven belangrijk vindt. Duurzaamheid en circulariteit kan daarvoor een invulling zijn, maar dit kunnen natuurlijk ook hele andere dingen zijn zoals een wereldreis maken of veel geld verdienen. Zolang het jou maar gelukkig maakt 😊

Dus welke verandering ga jij als minimalist maken in het minder kopen en meer genieten van jouw leven? Waar wordt jij écht gelukkig van?

Winkelwagen
Scroll naar boven