Uitgelichte afbeelding

Duurzame goede voornemens: 12 ideeën

Helaas… De kerstdagen zijn weer voorbij. Hopelijk heb je kunnen genieten van alles en iedereen om je heen. Kerstmis is de tijd van samenzijn, warmte en lekker eten. Wellicht heb je (net zoals ik) de afgelopen dagen je stappendoel niet behaald, zoveel suiker gegeten dat je glazuur bijna van je tanden springt, de hele dag op de bank gehangen, noem het maar op. Ook wel eens lekker! Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht, is het wel fijn om alvast vooruit te kijken met goede voornemens voor een fantastisch jaar. En uiteraard zijn er ook goede voornemens die zowel goed zijn voor jou, als voor de planeet. Duurzame goede voornemens dus!

Meer bewegen

Na het bingen van kerstfilms, terwijl je jezelf vol propt met de heerlijkste lekkernijen (of ben ik de enige die dat doet?), is het tijd om wat meer te gaan bewegen in het nieuwe jaar. Hieronder een paar tips voor duurzame goede voornemens omtrent meer bewegen:

 • Neem in plaats van de auto, de (elektrische) fiets naar het werk. Of ga wandelend. Niet alleen goed voor je lichaam, maar het werkt ook nog eens ontspannend voor je geest.
 • Vervang de vliegvakantie met een fietsvakantie. Is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee en de planeet. En nee, dit hoeft heus niet alleen in Nederland. Er zijn verhalen van mensen die op de fiets naar bijvoorbeeld Tsjechië of nog verder zijn gereisd. Toch een verre reis maken? Pak eens de trein.
 • Ga vaker wandelen. Maak bijvoorbeeld eens een mindfulness wandeling.
 • Neem vaker de trap in plaats van de lift.
 • Wil je meer gaan sporten? De meest duurzame sporten zijn wandelen, fietsen en hardlopen. Lekker de natuur in!

Gezond eten/koken/boodschappen doen

Op veel lijstjes met goede voornemens vind je iets m.b.t. eten. Niet zo gek natuurlijk, want gezond en gevarieërd eten is belangrijk. Dat kun je in het nieuwe jaar op deze manier duurzaam en verantwoord doen:

 • Eet minder (of het liefst zelfs geen) vlees en dierlijke producten. Het eten van dierlijke producten is slecht voor het milieu. Probeer daarom zoveel mogelijk plantaardig te eten. Mijn motto voor meer variatie op je boord: Eet de regenboog. Ik probeer zoveel mogelijk kleuren te verwerken in mijn maaltijden. Iedere kleur heeft namelijk andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je lichaam.
 • Koop zo min mogelijk diepvriesproducten. In deze producten zit vaak veel zout, maar ook is het gebruiken van een vriezer niet erg duurzaam. Sterker nog: een diepvries kan een energievreter zijn, zeker als je een ouder model in huis hebt! Probeer dus om helemaal geen vriezer nodig te hebben, maar koop bijvoorbeeld groenten in blik of pot. Of verbouw je eigen groenten en fruit in de tuin.
 • Ga elektrisch koken. Koken op gas is ZOOOO 2022! Zeker nu het gas zo duur is, is elektrisch koken DE manier om geld te besparen.
 • Mijd tijdens het boodschappen doen zoveel mogelijk verpakkingen. Voornamelijk plastic verpakkingen zijn niet duurzaam. Koop liever producten die verpakt zijn in blik, glas, papier of karton. Dit is makkelijker te recyclen. Maar tegenwoordig kun je ook steeds meer verpakkingsvrij boodschappen doen.

Duurzaam wonen

Niks is zo belangrijk als een goed dak boven je hoofd. Maar hoe fijn is het als jouw woning ook nog eens duurzaam is…

 • Zet de verwarming een graad lager. Trek in plaats daarvan een warme trui aan of ga lekker onder een dekentje zitten met een dampende kop thee. Of kruip lekker dicht tegen elkaar aan. Gezellig!
 • Laat je woning goed isoleren. Dit kan door een expert hiernaar te laten kijken. Bij oude woningen kan vaak nog winst behaald worden op isolatie.
 • Ga voor duurzame energie. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen of schaf een zonneboiler aan.

Nou dat zijn mijn tips voor duurzame goede voornemens, hopelijk zit er iets tussen wat bij je past. Probeer vooral te doen waar jij je goed bij voelt en niet te veel tegelijkertijd. Dan is het volhouden van dit voornemen een stuk makkelijker.

Alvast een hele fijne jaarwisseling!

Winkelwagen
Scroll naar boven