duurzame menstruatie

Duurzamere menstruatie bespaart bijna driemaal het totale jaarlijkse watergebruik van heel Nederland

Duurzame menstruatie door hergebruik van materialen is een plezier voor de aardbol en voor jezelf. Moodies Undies presenteert een bamboe-lijn die duurzamer is dan wegwerpproducten zoals maandverband. Per jaar wordt een reusachtige hoeveelheid, zo’n 903 m3, minder water verbruikt dan bij het wegwerpproduct maandverband. Het totale jaarverbruik aan water in Nederland is 1.200 miljard m3. Stel dat alle menstruerende personen tussen 13 en 47 jaar zouden switchen van maandverband naar een bamboe-product, dan bespaart dat circa 3.400 miljard m3 water. En dan hebben we het nog niet eens over de afvalophoping van de wegwerpproducten.

Waar een maandverband van bamboe voor zorgt

De CO2-uitstoot van het ondergoed ligt tot 80% lager dan bij de wegwerpproducten. In termen van afvalophoping staat één ondergoed gelijk aan 150 wegwerpproducten in een jaar, terwijl je de eerste zeker drie jaar kunt gebruiken. Het gebruik van een grote hoeveelheid bamboe en gerecyclede nylon zorgt ervoor dat het watergebruik veel lager ligt. Het meeste water wordt verbruikt met het wassen door de consument zelf. In de praktijk gaat het mee met de rest van het wasgoed, waardoor ook deze belasting relatief laag blijft.

Voor de CO2-uitstoot is het ook veel lager, simpelweg omdat er veel minder geproduceerd hoeft te worden dan met wegwerpproducten. De 150 maandverband wegwerpproducten tellen op tot 6,65kg CO2-uitstoot, terwijl die van duurzaam materiaal op 1,35kg uitkomt. En schadelijkheid voor menstruerende personen is tot 65% lager dan bijvoorbeeld bij maandverband. Het feit dat veel wegwerpproducten nog PFAS of kleine hoeveelheden chemische stoffen kunnen bevatten is een steeds belangrijker inzicht voor de meest intieme zone van een vrouw.

3.png

Nieuwe generatie, nieuwe routine

Waar veel vrouwen nog twijfelen, stappen jonge meiden massaal over. De grootste winst zit hem juist bij die groep die voor het eerst een menstruatie routine ontwikkelt. Deze meiden zijn nog niet gewend aan het gebruik van wegwerpproducten en kiezen daardoor gemakkelijker voor menstruatieondergoed. Ze geven het de voorkeur vanwege comfort en deze meiden zijn zeer betrokken bij een leefbare planeet.

Meer lezen over duurzame mode? Lees dan het artikel: Wat is Fast Fashion en hoe komen we er vanaf?

De toekomst van menstruatieondergoed

De cijfers laten zien dat menstruatieondergoed de toekomst heeft. Het is, naast menstruatiecups of andere wasbare producten, een belangrijke oplossing tegen de berg menstruatieafval. Daarnaast tonen meer en meer onderzoeken aan dat, op zo goed als alle factoren, beter wordt gescoord dan het wegwerp alternatief. Van ecotoxiciteit tot CO2-uitstoot en van watergebruik tot landgebruik.

Winkelwagen
Scroll naar boven