Uitgelichte afbeelding

De duurzame mindset: dé sleutel tot duurzaam succes

Duurzaamheid is een begrip dat steeds meer aandacht krijgt in onze samenleving. Organisaties en individuen worden steeds meer gestimuleerd om duurzaamheidsdoelstellingen te formuleren en na te streven. Echter, het realiseren van deze doelstellingen is vaak geen gemakkelijke opgave. Ervaar jij weerstand, onduidelijkheden of andere obstakels bij het nastreven van duurzaamheid? Dan is het tijd om kennis te maken met de duurzame mindset.

Maar wat is deze duurzame mindset eigenlijk?

De duurzame mindset is de verzameling overtuigingen over duurzaamheid van een individu of collectief. Het is opgebouwd uit vijf vermogens: intellectueel, systemisch, creërend, adaptief en sensitief.

 1. Onbekend maakt onbemind. Het intellectueel vermogen gaat over het in staat zijn om de duurzaamheidsopgaven waar we voor te staan te kunnen begrijpen en bevatten.
 2. Het systemisch vermogen gaat over de shift van lineair denken naar integraal denken. Dit vermogen gaat o.a. over generatie overstijgend en regeneratief denken. 
 3. Het creërend vermogen gaat over het actief creëren en benutten van kansen en mogelijkheden om duurzame transformaties te bewerkstelligen. Dit gaat o.a. over leiderschap, durf tonen, afwijken van de gebaande paden, een voorbeeldrol pakken en innoveren.
 4. Duurzame transformaties zijn onderhevig aan constante onzekerheden, weerstanden en belemmeringen. Dit vraagt om een groot aanpassingsvermogen van individuen en collectieven. Het adaptief vermogen gaat o.a. over zelfbewustzijn, omgevingsbewustzijn en reflectie.
 5. Het sensitief vermogen is de diepste laag van de duurzame mindset. Duurzaamheid gaat namelijk in de kern om het voelen dat er een balans is tussen mens en natuur. Een duurzame samenleving kunnen we alleen realiseren als we diep van binnen in staat zijn om ons te verbinden met onszelf en onze natuurlijke omgeving. Dit vermogen gaat o.a. over onze intuïtie, zingeving en een shift van ego naar ecobewustzijn.

De duurzame mindset biedt individuen en collectieven een waardevolle bril om effectief en veerkrachtig te handelen bij duurzaamheidsvraagstukken. Het opzetten van deze mindset heeft vele voordelen. Ten eerste helpt het bij het versnellen van duurzaamheidsdoelstellingen. Individuen worden intrinsiek gemotiveerd en teams werken beter samen aan deze gedeelde ambitie. Daarnaast zorgt het voor verbeterd draagvlak voor de duurzaamheidstransitie, wat essentieel is voor het creëren van een duurzame samenleving.

Dit levert de duurzame mindset op voor jouw team of organisatie…

 • Versneld duurzaamheidsdoelstellingen bereiken
 • Intrinsiek gemotiveerde individuen en teams
 • Verbeterd draagvlak voor de duurzaamheidstransitie
 • Nieuwe ideeën en versnelde innovaties
 • Een verhoogde teameffectiviteit
 • Veerkrachtig en toekomstbestendig personeel 

De afgelopen vier jaar deed Tiffany Pergens (Transformational Friends) onderzoek naar welke mindset nodig is om succesvolle duurzame transformaties te bewerkstelligen in mensen en organisaties. Zij sprak hiervoor met verschillende change makers in organisaties en interviewde hen naar wat het maakt dat zij met hun organisatie duurzame successen behaalden. Zij ontdekte tijdens het onderzoek patronen in de mindset van individuen en collectieven die zijn samenbracht in het unieke gedachtegoed ‘de duurzame mindset’. Dit unieke gedachtegoed maakt voor het eerst een mindset tastbaar en inzichtelijk op het gebied van duurzaamheid. Ontdek hier meer over het gedachtegoed en de toepassingsmogelijkheden.

Motto: Mindset first. Action second. 

Meer informatie weten over Transformational Friends? www.transformationalfriends.com

Scroll naar boven