Uitgelichte afbeelding

Een duurzame Moederdag

Aanstaande zondag 14 mei is het Moederdag. En wij vroegen ons af, kan dat niet wat duurzamer?

Een duurzame Moederdag. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. En hoe fijn is het als Moederdag ook een fijne dag is voor onze Moeder Aarde? In dit blog tips voor duurzame manieren om je moeder (of moederfiguur) te verwennen. En oh ja, het is ook nog eens budgetproof šŸ™‚

Een dag voor moeders of commercieel belang?

Nu ik zelf moeder ben, merk ik dat het stiekem best fijn is wanneer mensen benoemen dat het moederschap best hard werken is. Of dat ze je zeggen dat je het goed doet. Ook besef ik des te meer hoe bewonderenswaardig het is wat mijn eigen moeder heeft gedaan voor mij en mijn broers en zussen. Moeders mogen echt weleens in het zonnetje gezet worden en Moederdag is daarom wat mij betreft geen overbodige feestdag!

Maar net als bij veel andere feestdagen wordt Moederdag ook enorm gecommercialiseerd. Het is natuurlijk een ideale verkooptruc om mensen te overtuigen om te gaan kopen. Maar is dat wel zo duurzaam?

Kan het ook duurzaam?

Het kopen van spullen is NIET duurzaam en zeker niet als je het niet nodig hebt. Zoals Maartje altijd zegt: ‘Het meest duurzame is datgene wat je al hebt.’ Maar om je moeder nu op te zadelen met iets wat je nog had liggen, voelt ook niet zo eerbiedig. Tenzij je natuurlijk iets hebt liggen waarvan je zeker weet dat zij daar erg blij van wordt!

Toch weet ik zeker dat Moederdag ook op een duurzame manier gevierd kan worden. Wat je nodig hebt? Een beetje creativiteit* en heel veel liefde!

*Ben je overtuigd van jezelf dat je niet creatief bent? Geen zorgen, ik help je op weg!

1. Pluk een veldboeket

Deze tijd van het jaar staat de natuur vol met prachtige veldbloemen. Bijvoorbeeld fluitenkruid, vlinderstruiken, meidoorn, vergeet-mij-nietje, boterbloem en nog veel meer. Maak een wandeling en pluk een prachtig boeket bij elkaar. Duurzamer kan niet want de bloemen zijn inheems, lokaal en onbespoten. En je moeder kan ze ook laten drogen, zo gaan ze zelfs jaren mee! P.S. Laat je wel genoeg bloemen staan voor de insecten?

2. Zeg het met… een brief!

Zeg je moeder hoeveel ze voor je betekent met een brief of kaartje. Wat mij betreft kan hier geen cadeau tegenop. Ik denk dat iedere moeder dit zal koesteren. En dit hoeven heus geen lange gedichten te zijn hoor. Een paar woorden kan al genoeg zijn. Of maak een mooi kunstwerkje. Want wie heeft besloten dat dit vanaf een bepaalde leeftijd niet meer kan?

3. Liefde gaat door de maag

Een ontbijt (op bed) voor Moederdag klinkt misschien clichƩ maar je kunt het ook zien als een succesvolle traditie. Want wie wordt er nou niet blij van een heerlijk ontbijt? Tips om het ontbijtje zo duurzaam mogelijk te maken: breng het zelf (je moeder zal je graag zien), gebruik fruit van het seizoen en kijk of het vegan kan. In dit blog vind je een recept voor een vegan ontbijt. Het mag natuurlijk ook een lunch, taartje (bak zelf een heerlijke taart!) of diner zijn. Kies bijvoorbeeld ƩƩn van de vegan taart recepten van ZonderZooi.

4. Wat als?

Heb je kleine kinderen, koop je je eigen cadeau voor Moederdag of ben je als partner op zoek naar een manier om je vrouw te verwennen? Ook dan kun je bovenstaande tips toepassen. Als partner kun je je kinderen helpen met het bakken van een taart of plukken van bloemen. Als je normaal je eigen cadeau koopt, kun je dit keer misschien een uitje organiseren ter ere van jou als moeder. Of vraag een dagje voor jezelf cadeau, dat je eens in je eentje of met vriendinnen op pad kunt.

Hopelijk heb ik je zo genoeg ideeƫn gegeven om Moederdag dit jaar op een duurzame(re) manier te vieren. Zo is het ook een beetje Moederdag voor Moeder Aarde. Wil je ideeƫn hoe je haar kunt verwennen, lees dan ons blog over Dag van de Aarde.

Laat je ons in de reacties weten hoe jij Moederdag viert?

Winkelwagen
Scroll naar boven