Uitgelichte afbeelding

Wat is de duurzaamste telefoon? + tips om rekening mee te houden bij aanschaf van een nieuwe smartphone

Een smartphone gebruiken is zo ongeveer het normaalste tegenwoordig wat je maar kan bedenken. Als je nagaat dat dit 20 jaar geleden nog helemaal geen ‘ding’ was, is dat echt heel bijzonder! En waar eerst de nieuwste, beste, snelste en grootste telefoon het beste was, zie je nu dat steeds meer mensen opzoek zijn naar een duurzame telefoon. Duurzaamheid is een ongelofelijk groot thema en gaat verder dan alleen kijken naar CO2 uitstoot. Het gaat om arbeidsomstandigheden, levensduur van een product, transport, waterverbruik, schadelijke stoffen die vrijkomen en nog veel meer. Een complex thema, zeker als we het over digitale gadgets hebben. Daarom zijn wij deze week voor jou opzoek gegaan naar de duurzaamste telefoon + tips om rekening mee te houden bij aanschaf van een nieuwe smartphone.

Wat is een duurzame telefoon?

Zoals ik in de inleiding al schreef, moet er bij een duurzame telefoon op veel dingen worden gelet. Daarom wil ik beginnen met: de duurzaamste telefoon, is de telefoon die je al hebt! Kan je hem laten repareren? Nieuwe batterijen in laten stoppen als die te langzaam wordt? Een nieuwe hoesje eromheen doen zodat hij weer nieuw lijkt? Probeer de levensduur van je telefoon optimaal te benutten. Dat is nog steeds echt de aller duurzaamste smartphone! Sorry, niet het leukste antwoord misschien ;-).

“75% van de uitstoot van een telefoon wordt veroorzaakt door de productie ervan, wat betekent dat een langer gebruik van een telefoon de CO2-uitstoot het meest verlaagt.”

Er zijn nog meer mogelijkheden als we het hebben over duurzame telefoons. Stel dat je echt een andere telefoon nodig hebt dan dat je nu hebt kun je kiezen voor een tweedehands telefoon via je vriendengroep of marktplaats bijvoorbeeld. Je kan ook op sociale media een oproepje doen, je zal je verbazen hoeveel goede telefoons mensen thuis ‘extra’ hebben liggen! Dan kan je ook nog kiezen voor een refurbished telefoon, dit zijn bijvoorbeeld opgeknapte tweedehands telefoons of showmodellen die niet meer verkocht kunnen worden. Er zijn verschillende websites waar je refurbished telefoons kan kopen, later in dit artikel zal ik ingaan op een van de websites die ik weleens gebruik: Swappie.

En dan kan je nog voor een nieuwe duurzame telefoon gaan. Je kent hem misschien wel: De Fairphone. Maar toen ik even ging googlen kwam ik nog drie telefoons tegen die ook wel onder de categorie duurzaam vallen: Shift6m, teracube 2e en Google Pixel 4a.

Duurzame telefoon: Fairphone

De Fairphone wil ik van deze vier even kort uitlichten. Dit Nederlandse bedrijf wilt de smartphone industrie van binnenuit aanpakken. Focus punten van Fairphone zijn voornamelijk: voorkomen van e-waste (electronisch afval), eerlijke lonen voor arbeiders (in de gehele keten!), veilige en gezonde omstandigheden voor arbeiders en het gebruiken van duurzamere materialen. Ze laten de hele reis van de telefoon zien en publiceren jaarlijks een impact rapport. Ze hebben tientallen prijzen gewonnen voor hun concept en daarmee hebben ze slagkracht ontwikkelt om écht impact te maken. Wat begon als een bewustwordingscampagne is nu een bedrijf dat echt verschil weet te maken en andere nog-niet-zo-duurzame-smartphone-bedrijven, laat zien dat dat anders en beter kan! Lees het hele verhaal van Fairphone.

“Fairphone begon als een bewustmakingscampagne en uitgegroeid tot een innovatieve sociale onderneming. Onze manier van werken is geworteld in positieve disruptie. Wij daag de status-quo uit en laat zien dat het mogelijk is om een ​​telefoon te maken die eerlijker en vriendelijker is voor de omgeving.”

Eva Gouwens, CEO at Fairphone,
Fairphone recyclebaar
‘Value Chain Photography’ door Fairphone

Wat is een refurbished telefoon precies en waarom is dat duurzaam?

Refurbished is een moeilijk woord voor: gerenoveerd. Het is dus letterlijk het opknappen van een ‘oud’ toestel waardoor hij weer zo goed als nieuw is. Omdat bij een telefoon de impact vooral in de productie zit, is het repareren van een telefoon een veel duurzamere optie dan het aanschaffen van een nieuw toestel. De binnenkant van een refurbished toestel is altijd helemaal opgeknapt, maar aan de buitenkant kan je vaak kiezen hoe je wilt dat die eruit ziet. De termen verschillen per website maar het komt er vaak op neer dat er 3-4 verschillende categorieën zijn van: ‘redelijk mooi’ tot ‘als nieuw’. Refurbished is dus wel net even anders dan tweedehands. Dan krijg je namelijk garantie dat het een goed toestel is en zijn de onderdelen die niet meer optimaal werken vervangen door nieuwe of gerepareerd. Ook kan je vaak kiezen om er een betere batterij in te laten zetten.

Swappie, buy smart not new – refurbished duurzame telefoon

Ik wil een refurbished merk graag even uitlichten, omdat ik hier zelf een goede ervaring mee heb gehad. Swappie is een Fins bedrijf maar heeft ondertussen ook een hoofdkantoor in Duitsland en Nederland zitten. Waar ze in Scandinavie al heel groot en bekend zijn, valt er in Nederland nog wat naambekendheid te winnen. Bij Swappie verkopen ze refurbished iPhones. Je kan op de website dus ook jouw iPhone verkopen (of inruilen als je er een nieuwere voor terug wilt!). Wanneer er een telefoon binnen komt wordt deze in 52 technische stappen gerenoveerd. Wanneer je in de shop kijkt zijn er drie verschillende staten van de buitenkant van de telefoon: als nieuw, heel goed of redelijk. Verder heb je 24 maanden garantie en 14 dagen retour rechts. Eigenlijk net alsof je een nieuwe haalt! En natuurlijk zijn deze iPhones een stuk goedkoper dan wanneer je een nieuwe haalt, soms tot wel 40%! Meer lezen over Swappie.

Wat is de duurzaamste telefoon? [take home message]

De duurzaamste telefoon is de telefoon die je al hebt. Flauw hé ;-). Maar daarnaast heb je een aantal hele toffe mogelijkheden om toch aan een duurzamer toestel te komen. Check eerst of het tweedehands mogelijk is. Kijk daarna eens bij een refurbished winkel of koop een innovatieve duurzame telefoon zoals de FairPhone. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een refurbished iPhone omdat ik (heel slecht i know) erg gehecht ben aan IOS. Dus ik ben heel blij met initiatieven zoals Swappie! Maar, ik ben zeker heel benieuwd naar de FairPhone en ik geloof echt dat dat de toekomst gaat zijn wat betreft telefoons! Dus wellicht als ik over een paar jaar toe ben aan een nieuwe telefoon, ga ik dat eens een keer proberen!

Bronnen

Happy Times Magazine’s meest duurzame tips

Winkelwagen
Scroll naar boven