In deze blog ga ik op onderzoek uit naar de duurzaamste manier van zon bescherming. Ik duik in de wondere wereld van SPF, de huid en natuurlijk plastics en verpakkingen. Ik heb een goede vriendin van mij en huidexpert Fleur Maxime gevraagd voor ‘skinproof’-zonnebrand tips en heb een lijst gemaakt met de verschillende duurzame zonnebrand producten die de test hebben doorstaan! Het is een lange blog geworden met heel veel informatie, lees hem op je gemak of scan de kopjes en lees wat voor jou belangrijk is. Handig om te weten: de tips van Fleur staan als een ‘quote’ aangegeven, dit zijn haar tips in haar woorden. Onderaan de blog kan je – zoals altijd – een lijstje met bronnen vinden zodat je jezelf, mocht je dat leuk vinden, nog verder kunt verdiepen in het onderwerp!
Waarom is het belangrijk om duurzame zonnebrand te kopen?
Zonnebrand is een product dat je beschermd tegen de zon, middels filters zorgt het ervoor dat je niet verbrand en dat je huid minder snel verouderd. Het is voor je eigen gezondheid van belang om je goed in te smeren en te beschermen tegen de zon. Later in deze blog zal Fleur met verschillende tips uitleggen hoe je dat zo goed mogelijk kunt doen. Daarnaast zal ik mijn zegje doen over de duurzaamheid van zonnebrand, Happy Times Magazine zou Happy Times Magazine niet zijn zonder iets over duurzaamheid te zeggen, toch?! Fleur haar tips gaan echt over het smeren van Sun Protecting Factor (SPF) en het verzorgen van de huid, mijn tips zullen aanvullend zijn over plastic, koraalvriendelijkheid en arbeidsomstandigheden van de verschillende zonnebrand producenten. Want tsja, net als met ongeveer alle producten is het zo dat je duurzamere varianten hebt en niet duurzamere varianten. Het verschil is niet zo groot als met wel of geen vlees eten, maar er zit wel degelijk verschil in welke zonnebrand je aanschaft en de impact op de aarde. Let’s dive in!
Deze ingrediënten zijn belangrijk
Als we het hebben over ingrediënten zijn er voor Fleur een paar dingen belangrijk; geen parfum, geen alcohol, geen methanol en wél aloe vera en antioxidanten. Methanol, alcohol en parfum drogen de huid uit, terwijl we deze juist willen hydrateren! Parfum ruikt misschien lekker, maar voor de huid kan het irriteren. Antioxidanten vangen vrije radicalen op waarmee ze de huid beschermen van buitenaf. Gebruik de zonnebrand met antioxidanten voor je gezicht!
Toen ik opzoek ging naar koraalvriendelijke zonnebrandcremes kwam ik al snel op de stof: oxybenzone. Het is een filter die beschermd tegen UVB en UVA, maar het kan ook zorgen voor huidirritaties en hormonale activiteit. Naast dat het niet zo fijn is voor onze huid, is het al helemaal niet goed als het in het water komt. Elk jaar spoelt er zo’n 14.000 ton zonnebrandcrème de zee in, dat is bizar veel! Oxybenzone belemmert de groei van koraal en tast de herstelcapaciteit aan. Het gevolg: koraal verbleekt en sterft. Reden genoeg om deze stof te vermeiden als je het mij vraagt!
Tip van Fleur en van mij; skip de parfums!
Tips voor ingrediënten in je WEL aftersun wilt hebben: Glycerin, Dipotassium Glycyrrhizate (zoethoutwortel), Tocopheryl Acetate (vitamine E), Panthenol (provitamine B5), niacinamide (vitamine B3), antioxidanten, groene thee en Aloe vera.
Fleur Maxime (huidexpert)
Plastic vrij smeren met duurzame zonnebrand
Een ander ingrediënt dat je vaak hoort is plastic. Hoewel ik absoluut niet een plastic-hater ben (in mijn boek leg ik uit waarom), vind ik nano-plastic in zonnebrand wel slecht! Wil je erachter komen of jouw zonnebrand (of andere verzorgingsproducten) microplastics bevat? Download dan ‘Beat The Microbead’ app van de Plastic Soup Foundation.
De meest voorkomende (mogelijke) microplastics in de internationale test van de consumentenbond zijn hieronder beschreven. Deze ingrediënten wil je dus vermeiden!
- Dimethicone
- Triacontanyl pvp (mogelijk)
- Acrylates crosspolymer
- Acrylates copolymer
- VP/Hexadecene copolymer
- Acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer (mogelijk)
- Carbomer
- Styrene copolymer
Palau (eiland bij Indonesië en Papua New Guinea) verbiedt vanaf 2020 zonnebrand die ingrediënten bevat waarvan is vastgesteld dat ze koraal-leven bleken en schade toe brengen. Dat zijn onder meer oxybenzone (benzophenone-3), octocrylene en 4-methyl-benzylidene camphor. Hawaii verbiedt vanaf 2021 de filters oxybenzone (benzophenone-3) en octinoxate omdat ze koraal bleken.Thailand verbiedt vanaf 2021 zonnebrand met oxybenzone (benzophenone-3, BP-3), octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate), 4-methylbenzylid camphor (4MBC) en butylparaben. Ze bleken koraal en belemmeren het reproductieve systeem.
De consumentenbond
Duurzame verpakkingen van zonnebrand
Net als met alle producten heeft zonnebrand ook een verpakking nodig. Bij zonnebrand kan je vaak kiezen uit een pompje, een spray, een flesje en sinds kort ook uit een blok (zoals een shampoo bar maar dan zonnebrand!). Mijn tip voor de verpakking: kies iets wat recyclebaar is. Een pompje bestaat uit zoveel verschillende onderdelen en materialen dat recyclen moeilijk is. Een spray raad ik af omdat je daarmee heel veel zonnebrand verliest tijdens het sprayen (en minder aanbrengt dan wanneer je het smeert). Een flesje kan soms gerecycled worden, check de verpakking goed of vraag het bedrijf naar de recycle mogelijkheden. Een blok is verpakkingsloos en daarmee de duurzame zonnebrandverpakking natuurlijk! Wanneer je kiest voor een verpakte zonnebrand, kies dan altijd een zo groot mogelijke tube, motiveert gelijk om lekker veel te gaan smeren! Onderaan deze blog heb ik een lijstje met verschillende zonnebrand producten met verschillende verpakkingen, deze zijn allemaal duurzaam en skin-proof!
Let op UV-filters
Er zijn drie verschillende filters: UVA, UVB en UVC, UVC komt voornamelijk voor in Australië en kunnen we voor hier dus eventjes vergeten. Het verschil tussen UVA en UVB kan je onthouden met een ezelsbruggetje: B staat voor burning en de A voor aging.
“UVB zorgt ervoor dat je verbrand. Op de verschillende weer apps kun je zien hoe hoog deze UBV straling is. Hiervoor wil je jezelf dus zeker beschermen! UVA zorgt dus voor het verouderen van de huid en deze is niet alleen in de zomer aanwezig, maar ook als het sneeuwt, regent of bewolkt is! UVA komt heel diep in je huid en zorgt er eigenlijk voor dat je collageen wordt afgebroken. Collageen zorgt voor de versteviging van je huid. Bescherm je je collageen, dan ga je huidveroudering tegen. Daarnaast kan UVA door het raam heen! Dus ook als je op kantoor zit of in de auto moet je je insmeren met zonnebrand die voor zowel UVB als UVA beschermt!”
Fleur Maxime (huidexpert)
Er zijn verschillende soorten filters; mineraal (fysisch) en organisch (chemisch). Beide hebben net een andere werking, Fleur legt uit:
Een minerale SPF legt een laagje op de huid en reflecteert UV-straling*, hier krijg je zelden irritatie van. Echter kan dit een witte waas geven. Deze SPF bevat zinkoxide en titaniumoxide. Dan heb nog een organische SPF; deze trekt in de huid en absorbeert UV-straling. Sommige kunnen zelfs worden opgenomen in de bloedbaan. Deze SPF kan sneller irritatie geven, maar is wel beter bestand tegen water.
Fleur Maxime (huidexpert)
*er zijn nieuwe wetenschappelijke artikelen die zeggen dat minerale filters niet per se een laagje op de huid leggen en daarmee de UV straling reflecteren. Er is nog veel onderzoek nodig, maar dit is op dit moment accuraat.
Minerale (fysische) filters en milieu impact
Minerale filters beschermen door de zonnestralen (zowel UVA als UBV) te blokkeren of te reflecteren. Er zijn 2 fysische filters toegestaan: titaniumdioxide en zinkoxide. Deze mineralen reageren met de UV-straling van de zon. Onder invloed van deze straling wordt het omgezet in: waterstofperoxide. Dit is giftig voor fytoplankton en voor veel vissen. Deze filters worden gebruikt om de producten beter smeerbaar te maken.
Organische (chemische) filters en milieu impact
Deze filters nemen de zonnestralen op, ze absorberen het zoals Fleur het al zo mooi zei. Ze worden ook wel organische filters genoemd. Veelvoorkomend zijn: octylcrylene, octinoxate en oxybenzone (benzophenone-3). Wanneer deze filters in de oceaan komen tasten ze de bodem aan waarmee het koraal wordt gebleekt. Het ‘bleken’ van het koraal is letterlijk het verliezen van algen dat daar normaal nauw mee samenleeft.
Daarnaast draagt de opwarming van de aarde ook bij aan de schade aan het koraal en zeeleven in het algemeen. De hogere temperatuur op aarde zorgt ook voor een hogere temperatuur van de oceanen waardoor deze verzuren. Het effect van de zonnebrand filters is dat het ‘zombie-riffen’ creeeërt zoals de consumentenbond dat zo mooi op de website heeft staan.
Zonnebrand mag voor 3-10% uit deze filters bestaan. Voor zink- en titaniumoxide geldt 25%. Meer weten over filters en schadelijkheid? Check dan dit artikel van de consumentenbond!
Wat is SPF precies en hoe vaak moet je nu echt smeren?
SPF (sun protection factor) = hoe lang kun je in de zon zitten met de factor, zonder te verbranden
“LET OP: SPF betekend dat het moet beschermen tegen UVB straling, als een zonnebrand ook tegen UVA beschermd moet dit dus op de verpakking erbij staan!”
Fleur Maxime (huidexpert)
Verschillende duurzame zonnebrand merken
Wanneer je zonnebrand gaat kopen is het hele belangrijk dat je een ‘breed spectrum’ zonnebrand koopt die dus beschermt tegen UVB en UVA. Dit kan je zien op de verpakking. En gebruik minimaal factor 30, maar in de zomer is 50 nog beter (zeker met die temperatuursverhoging, we noemen het klimaatverandering..). Fleurs uitleg over waarom ze altijd factor 30 adviseert: bijna niemand smeert genoeg. Dus mits je een fanatieke smeerder bent die bij houdt hoe lang geleden die heeft gesmeerd en hoe dik de laag was, kan je maar beter een extra hoge factor gebruiken!
In willekeurige volgorde;
- Food for skin – minerale filter, zonder microplastics, zonder parfum
- Naif – minerale filter, zonder microplastics, MET parfum
- Beplain – chemische filter, zonder microplastics, MET alcohol
- The Lekker Comany – minerale filter, duurzame verpakking, zonder microplastics, zonder parfum, MET alcohol
- Lavera – minerale filter, zonder microplastics, MET parfum
- SMPL – minerale filter, zonder microplastics, geen parfum
- We Love sunscreen – minerale filter, duurzame verpakking, zonder microplastics, MET parfum
- Suntribe – minerale filter, gemaakt voor (water)sport, duurzame verpakking, zonder microplastics, zonder parfum
- Skalaris – minerale filter, zonder microplastics, zonder parfum
- Rokai – minerale filter, zonder microplastics, duurzame verpakking, zonder parfum
- Dr. Jetske Ultee – chemische filter, bulkverpakking, zonder parfum, MET alcohol
- HappySoaps – minerale filter, duurzame verpakking, zonder microplastics, MET parfum
- Earth.Line – minerale filter, zonder microplastics, MET alcohol, MET parfum
- Standard Procedure – minerale filter, zonder parfum, zonder microplastics, MET alcohol
- Blok Zonnebrand – minerale filter, duurzame verpakking, zonder microplastics, zonder parfum
Extra tips om duurzaam de zomer door te komen
Wil je de SPF smeren zodat die beschermd zoals de factor op het potje zegt? Dan moet je echt een dikke laag smeren. Zoals Fleur het mij uit heeft gelegd: alsof je een boterham met een dikke laag pindakaas smeert, zo dik! Verder nog een paar tips om duurzaam en niet-verbrand de zomer door te komen: kies voor schaduwplekken (hier kan je nog steeds bruin worden!), draag een hoed of pet, smeer elke twee uur.
Je hebt twee soorten effecten van het niet beschermen tegen de zon; medische (verbranden en kans op huidkanker verhoogd) en cosmedisch (het jong houden van de huid). BELANGRIJK: de werkzame SPF neemt na een jaar af, gebruik zonnebrand dus maximaal een jaar. Maar met die dikke laag die je vanaf nu elke dag gaat smeren, ben je na een paar maanden wel door die pot heen ;-).
“Een acute zon verbranding verhoogt je risico op huidkanker met 1.2x. PER KEER! Dus smeer je in, bescherm je zelf met een extra hoed, parasol of shirt en geniet van de zomer!”
Fleur Maxime (huidexpert)
Wil je meer tips van Fleur over een gezonde huid, volg haar dan op Instagram @fleurmaxiime!
Bronnen
- https://www.mdpi.com/2079-4991/12/4/699
- https://www.instagram.com/tv/CZqpkg4FF5S/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
- https://www.instagram.com/reel/CfJa-a2FAYr/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
- https://www.dr-jetskeultee.nl/oxybenzone-benzophenone-3/
- https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g27193275/11x-zonnebrand-zonder-oxybenzone/