Uitgelichte afbeelding

Eco-rexia, de angst om niet duurzaam genoeg te leven

‘Eco-rexia, de angst om niet duurzaam genoeg te leven’ is de eerste blog van een blog serie gesponsord door gebana over bewustwording en impact maken. In deze serie wil ik je meer vertellen over de kracht van samenwerken, krachten bundelen de angst die kan ontstaan als we het over klimaatverandering hebben. Aan de ene kant merk ik namelijk dat ik soms (heerlijk) in mijn groene bubbel zit. Aan de andere kant word ik dagelijks geconfronteerd met het feit dat we er nog lang niet zijn en dat er gezegd wordt dat het wellicht nooit ‘opgelost’ gaat worden. Ik merk dat dat iets met mij doet en ik kan me voorstellen dat ik niet de enige bent.

In deze eerste blog wil ik het hebben over Eco-rexia, de angst om niet duurzaam genoeg te leven. Over hoe de keuze om duurzamer te gaan leven is en hoe zwart-wit dit eigenlijk is. Ik ben ook heel benieuwd hoe jij daarover denkt, dus laat me dat zeker ook even weten in de reacties of via instagram!

Duurzaam, een hype of echt belangrijk?

Het woord: ‘duurzaam’ heeft voor mij steeds meer een hele dubbele betekenis. Want, opeens kom ik het overal tegen en is iedereen en alles ‘duurzaam’. Maar als alles duurzaam is, waarom leven we dan nog steeds op een planeet die steeds warmer en extremer wordt? Er worden allerlei beloftes gedaan door verschillende partijen die (nog) niet worden nageleefd. Maar wat kan jij daaraan doen? En bestaat er wel zoiets als 100% duurzaam leven? En is dat iets dat we zouden moeten nastreven?

Ik denk dat er een heel groot grijs gebied is als we het hebben over duurzaamheid. Maar dat we nu alleen maar oog hebben voor de niet duurzame en de poging tot duurzame bedrijven. Dat we met een vingertje wijzen naar de poging tot duurzame bedrijven, op wat ze nog niet perfect doen en dat we de niet duurzame bedrijven accepteren omdat ‘ze het altijd al zo deden’ en ‘ach, zij kunnen niet opeens helemaal veranderen, toch?’

Eco-rexia of niks doen, beide geen oplossing

Laatst las ik ergens in een boek een anekdote van iemand die iets wilde kopen. Hij kocht altijd hetzelfde merk, hetzelfde product. Dus ook nu weer. Tot iemand tegen hem zei, waarom koop je dit product? Waarop hij antwoordde: ‘omdat ik deze altijd heb’. Toen hij het zei, begon hij na te denken: zijn er andere producten? Is dit het beste? Of de makkelijkste keuze? Is dit een gewoonte of een bewuste keuze?

Zo zijn er heel veel dingen in het leven, je doet ze gewoon omdat je ze altijd doet, omdat je het altijd zo hebt gedaan of omdat je je nooit hebt verdiept in welke andere mogelijkheden er eigenlijk nog zijn. Wat natuurlijk een hele slimme zet is. Hoe minder energie iets kost, hoe blijer je brein is. Die kiest namelijk altijd voor de meest efficiënte manier om iets te doen. Maar soms moet er iets veranderen, en dan kan deze efficiëntie weleens in de weg staan.

Duurzaam leven klinkt heel spannend, heel groot en heel ver weg. Want, ‘we hebben het druk’, en ‘alleen maak je toch geen verschil’. En daar kan ik niks tegenin brengen. Het enige wat ik wil zeggen is: het is heel makkelijk om een andere keuze te maken op dagelijkse basis.

Samengevat over Eco-rexia

Jij kan stemmen met je geld, stem voor een groene toekomst door bedrijven te steunen met diezelfde visie. Ook een duurzaam bedrijf heeft flaws en dat is oké, zo lang er maar transparantie zit in de keten en er aan de gebreken wordt gewerkt. Wees je bewust van alle keuzes die je hebt, er is namelijk vaak meer dan dat je denkt. Denk na bij elke aankoop die je doet of je deze doet op de automatische piloot of is het wel een bewuste keus? Wees niet te streng voor jezelf en de mensen om je heen, wees bewust en doe je best maar soms is het even niet anders en dat is oké. De grote impact zit hem op consistent kleine veranderingen door te voeren.

Dit artikel over ‘Eco-rexia’ is geschreven in samenwerking met Gebana. Ik heb Gebana zelf benaderd voor deze samenwerking omdat ik heel erg achter hun manier van werken sta. Ze zijn super transparant over wat ze doen en ze hebben een duidelijke missie: de wereldhandel veranderen in het voordeel van de boerenfamilies, lokale economieën en het milieu. En dat doen ze door het verkopen van heerlijke noten, fruit en andere heerlijke producten. Ze gaan verder dan alleen biologisch en eerlijk. En dat is precies wat ik zo tof vind aan dit bedrijf. Ik ben ongelofelijk blij met deze samenwerking en deze blogserie wordt echt heel tof als je het mij vraagt!

Heb je nog input voor blogs met betrekking bewustwording en impact maken, stuur mij dan vooral even een mailtje (info@lifeofmaart.nl) of een DM op instagram en dan ga ik kijken of het inderdaad iets is waar ik een volgende blog over kan schrijven!

Ps. De lekkerste producen van Gebana shop je hier

Winkelwagen
Scroll naar boven