Uitgelichte afbeelding

Een diervriendelijke tuin: Zo vergroot je de biodiversiteit

Het is weer voorjaar en de dieren vliegen letterlijk in het rond. Dè tijd om je tuin of balkon diervriendelijk te maken. En hoe leuk is het dan om rekening te houden met de dieren! Hoe zorg je ervoor dat je dieren zoals, bijen, vlinders, vogels en egels een warm welkom geeft in je tuin of balkon? Alle tips voor een diervriendelijke tuin vindt je hieronder!

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Een diervriendelijke tuin voor de bijen

Bijen worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Maar het zijn hele nuttige dieren! Zo zorgen bijen voor bestuiving van planten en bloemen. Zonder de bijen zouden er dus veeeeel minder mooie planten en bloemen zijn, maar ook minder groente en fruit! Laten we er dus samen voor zorgen dat we de bijen uitnodigen in onze eigen tuin of op ons balkon. Hoe doe je dat?

Bijen zijn bestuivers. Je wil dus zorgen dat er genoeg nectar en stuifmeel te vinden is. Dat trekt bijen aan. Zorg dus voor bloemen die dit bevatten. Klinkt simpel, toch? Dat is het ook! Om te zorgen voor een paradijs voor de bijen, heb ik nog een paar tips om rekening mee te houden:

 1. Plant inheemse planten. Daarmee wordt bedoeld dat je enkel planten en bloemen plant die van nature voorkomen in het gebied waar je in woont. Een olijfboom is bijvoorbeeld heel mooi in je tuin, maar daar komen geen bijen op af. Kies liever voor een appelboom. Extra voordeel hiervan is dat inheemse planten gewend zijn aan ons klimaat en dus ook minder verzorging nodig hebben.
 2. Ga voor kleur! Bijen zijn gek op allerlei kleuren. Voornamelijk paars, violet, geel en wit vinden bijen erg aantrekkelijk. Wissel deze kleuren dus lekker af in je tuin of op je balkon.
 3. Plant bloemen en planten in groepjes. Ook dit is aantrekkelijker voor de bij (en andere insecten) dan wanneer je individuele planten verspreidt over je tuin.
 4. Plant bloemen en planten van verschillende vormen en formaten. Verschillende soorten bijen hebben verschillende voorkeuren aan nectar en stuifmeel. Vandaar dat een diversiteit aan vormen, formaten (en dus ook geuren) verschillende soorten bijen aantrekt.
 5. Zet je bloemen in het zonnetje. Bijen komen het liefst af op bloemen en planten die in de zon staan. Ook houden ze van beschutting tegen de wind.
 6. Tegenwoordig zijn er hele mooie bijenhotels te koop. Deze trekt bijen aan. Hier lees je meer over het perfecte bijenhotel.
Photo by Aaron Burden on Unsplash

Zo cre√ęer je een vlinder-proof tuin

Vlinders zijn prachtig om naar te kijken. Lekker met een kopje koffie op je tuinstoel genieten van het rondfladderen van deze prachtige, kleurrijke dieren. Dat wil je toch? Om vlinders aan te trekken in je tuin of op je balkon, gelden voornamelijk dezelfde tips als voor bijen. Vlinders komen namelijk ook af op stuifmeel en nectar. Maar daarnaast heb ik nog een paar extra tips die zich speciaal richten op het welkom heten van vlinders:

 1. Ruim je tuin in de winter niet te netjes op. Vlinders leggen hun eitjes namelijk in de winter. En deze leggen ze graag op beschutte plekjes. Stel nou dat je flink gaat snoeien, terwijl een vlinder net haar eitjes daar gelegd heeft… Beter dus om de natuur op zijn beloop te laten.
 2. Vlinders en rupsen zijn heel kieskeurig in hun voedsel. Het is dan ook belangrijk om bewust bepaalde planten of bloemen te planten als je wil dat vlinders eitjes leggen in je tuin. Hier kun je lezen welke vlindersoort wat eet.
 3. Leg een voedertafel aan voor vlinders. Ze eten graag (rottend) fruit. Het is dus fijn als je een moestuin in je tuin aanlegt of dat je vruchten van de fruitboom op de grond laat liggen.
 4. Plaats een vlinderkastje. Hier lees je er meer over.

Hoe duurzaam zijn huisdieren eigenlijk?

Diervriendelijke tuin voor vogels

Wat is er fijner dan wakker worden door het prachtige gefluit van een vogel? Wat mij betreft niks. Daarom is het ook fijn om je tuin of balkon vogelproof te maken. Zo doe je dat:

 1. Vogels eten insecten, vruchten, bessen. Als eerste is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg voedsel voor de vogels aanwezig is. In het voorjaar en de zomer is dat niet zo moeilijk. Maar in de winter is dat een grotere uitdaging. Bijvoeren is dan fijn. Zorg bijvoorbeeld voor een voederplaats waar je voedsel op legt dat vogels lekker vinden. Dit voedsel kun je op veel plekken kopen.
 2. Zorg voor water in je tuin of op je balkon. Een simpel waterbakje is in principe voldoende. Maar je kunt ook denken aan een vogelbadje of een fontein.
 3. Gebruik vogelvriendelijke materialen. Vogels maken een nest. Daarvoor gebruiken ze allerlei materialen, zoals bladeren, takken, mos, of gras. Verzamel dit bijvoorbeeld in een hoek van de tuin. Heb je een hond of kat? Vogels gebruiken ook graag de haren van deze dieren om een nestje te bouwen.
Photo by Klara Kulikova on Unsplash

Zo zorg je ervoor dat egels veilig kunnen overwinteren

Egels hebben het steeds moeilijker. Doordat veel van hun natuurlijke omgeving verdwijnt voor bijvoorbeeld landbouwgrond of nieuwbouw. Het is dus fijn om met wat kleine aanpassingen de egel een groot plezier te doen in je tuin. Hier volgen wat tips:

 1. Maak toegangswegen in je tuin. Het is belangrijk dat de egel in je tuin kan komen. Dit doe je door een gleuf of opening te graven on de schutting op poort.
 2. Kijk uit met grasmaaien. Vaak worden egels tijdens het grasmaaien ernstig verwond of zelfs gedood. Kijk dus voordat je grag gaat maaien goed of er ergens een egel verstopt zit en breng hem in veiligheid.
 3. Zorg voor een veilige vijver. Egels zwemmen graag. Een vijver in je tuin is dus ideaal voor egels. Meer let op: egels raken snel vermoeid door zwemmen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat egels makkelijk de vijver weer uit kunnen. Maak de rand niet te steil en leg bijvoorbeeld stenen in de vijver.
 4. Egels zoeken graag een beschut plekje op. Zorg dus voor bladeren, takken en houtblokken in een hoek van je tuin. Win-win situatie: hier komen ook insecten op af, die egels graag eten.
 5. Zorg voor genoeg voedsel. Egels eten ook graag honden- of kattenbrokken of gekookt ei. Je mag dit dus best in je tuin leggen.
 6. Plaats een egelhuis. In een egelhuis overnachten egels niet alleen, maar soms overwinteren ze er of werpen ze er hun jongen. Hier lees je alles over egelhuisjes.

Hopelijk heb je genoeg tips gekregen om je tuin of balkon dierproof te maken. Geniet van deze levendige tuin!

Winkelwagen
Scroll naar boven