Uitgelichte afbeelding

11x Mijn favoriete podcasts over duurzaamheid (challenge #12)

In deze nieuwe challenge deel ik mijn favoriete podcasts over duurzaamheid! Wil je wat meer leren over duurzaamheid? Maar heb je naar jouw idee weinig tijd om er dingen over op te zoeken? Soms kan je even niet meer weten waar je de tijd hebt om informatie vandaan te halen over duurzaam leven. Een podcast kan een perfecte oplossing voor dat probleem zijn!

Een lange, rustige duurloop op je trainingsschema, de rit in het OV naar je werk of het doen van de (af)was… Het zijn voorbeelden van ideale momenten om een fijne podcast aan te zetten. Er zijn tegenwoordig genoeg podcasts over duurzaamheid te vinden. In deze challenge-blog zet ik er een aantal voor je op een rijtje. Zet er deze week eens een keer eentje aan! Kleine moeite, groot resultaat 🙂

Favoriete podcasts over duurzaamheid (NL)

Het Groene Hart

De podcast van Growthinkers over duurzaamheid en klimaatverandering. In de podcast gaat Jelle Derckx gaat op zoek naar het groene hart van zijn gasten. Gasten zoals Babette Porcelijn (de Verborgen Impact), Jelmer Mommers (Hoe gaan we dit uitleggen) en Jaap Korteweg (de Vegetarische Slager). (30 min)

De Duurzame Podcast

Een podcast voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid. Of je er actief mee bezig bent of niet. Ze hopen je te inspireren, van kennis te voorzien en te motiveren in actie te komen. In iedere aflevering komt er een expert aan bod over een specifiek onderwerp. (+/- 60 min)

Systeem op de schop

De podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop gaan in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Denk aan MyWheels, Seepje koffiebeleving Wakuli. (+/- 45 min)

De Energie Gasten

De Energie Gasten volgen de wereldwijde overgang naar duurzame energie op de voet. DIt doen ze samen met hun gasten. Onderwerpen als elektrisch vliegen, warmtepompen en Tiny Houses. Ze hebben al even geen podcasts meer gemaakt, maar je kunt de oude nog wel luisteren. (30 – 60 min)

Klimaattherapie

In de Klimaatpraat

Reinier van den Berg behandelt in deze podcast verschillende aspecten van de klimaatproblematiek. Het broeikaseffect, ontbossing en smeltend ijs komen in deze tien afleveringen aan bod. (+/- 15 min)

Tess to Sustainability

Tess gaat op onderzoek uit als het gaat om klimaat door middel van verschillende interviews. Ook probeert ze zelf van alles uit en dit loopt niet altijd op rolletjes. Leerzaam en ook goed om te lezen dat het niet perfect hoeft en kan. (tot 30 min)

Plan B

Nick Schilder gaat in deze podcast op een laagdrempelige manier op zoek naar wat duurzaamheid voor hem betekend en of hij niet meer kan doen voor de planeet. Kijkend naar zijn huis, afvalbak en zelfs zijn fruitschaal komen er allerlei onderwerpen aan bod. (+/- 30 min)

Favoriete podcasts over duurzaamheid (ENG)

The Climate Question

Vind jij het ook zo moeilijk om duurzamer te leven? Mensen schijnen het lastig te vinden het juiste te doen om de planeet te redden. Waarom en wat we daaraan kunnen doen? Dat komt in deze podcast van de BBC aan de orde. (30 min)

Mothers of Invention

Een podcast over kllimaatverandering, met daarin verkapte humor? Dat is mogelijk gemaakt door Mary Robinson en Maeve Higgins. ‘A man-made problem with a feminist solution!’ Klinkt als iets waar je zeker meer over wilt weten! (tot 45 min)

The Sustainable Jungle

In the Sustainable Jungle reizen Lyall en Joy rond om inspirerende mensen te inverviewen die een duurzame bijdrage aan deze wereld leveren. De gasten wonen overal ter wereld en houden zich bezig met onder andere activisme, natuur en voeding. Kortom; een veelzijdige, inspirerende podcast! (Tot 60 min)

Facts to impress:

  • Per dag besteden mannen zo’n 6 uur aan vrije tijd. Voor vrouwen is dit 5 uur en drie kwartier. Genoeg tijd om eens te beginnen aan een interessante podcast!
  • Een podcast kan je altijd en overal beluisteren! Via Spotify, Apple of Pocket Casts luister je in de auto, het OV of tijdens een wandeling. 
  • Volgens onderzoekers sla je de informatie uit podcasts beter op dan bijvoorbeeld het praatje van je professor tijdens je hoorcollege.
  • Een podcast luisteren doe je dan wel alleen, toch kan het goed zijn voor je sociale vaardigheden. Het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor sociale ontwikkeling wordt geprikkeld door het luisteren van podcasts.

Ik zou zeggen: Probeer er aankomende week eens een paar uit! Je vindt vast wel iets wat je pakt en interessant lijkt. Er is zoveel te ontdekken; GO FOR IT!
Laat ook even weten welke podcast je hebt geluisterd en wat je ervan vond. Wellicht heb je zelf nog goede suggesties? Deel het vooral met ons!

Winkelwagen
Scroll naar boven