Uitgelichte afbeelding

Floriade 2022: een duurzaam uitje (met korting!)

Afgelopen maandag was ik bij de Floriade 2022 in Almere. Ik wist eigenlijk helemaal niet van het bestaan af, maar toen iemand vertelde dat er een grote tuinexpositie was waarbij het thema van dit jaar klimaat en biodiversiteit was, moest ik het wel zien! Mijn motto is: de wereld vergroenen, dus laat die inspiratie maar komen! Omdat ik vorige week geopereerd ben aan mijn meniscus, heb ik een rolstoel gehuurd om zo het park te bewonderen. In deze blog neem ik je mee in wat Floriade nu precies is, wat ik ervan vond en geef ik antwoord op de meest gestelde vragen die ik kreeg via Instagram.

Wat is Floriade 2022 Almere – Amsterdam precies?

De Floriade 2022 is een expositie die eens in de 10 jaar plaats vindt. Dit jaar is die te vinden in Almere (een beetje in de buurt van Amsterdam). De Floriade vindt plaats van 14 april tot 9 oktober 2022. Het is een groot terrein die is opgedeeld in verschillende exposities. Op deze pagina kun je de plattegrond van de Floriade vinden. Er zijn verschillende ‘districten’ waar je je kunt verwonderen over verschillende onderwerpen. Zo is er een ‘eco-district’, ‘urban district’, ‘hortus avenue’, ‘green island’ en ‘utopia island’. Allemaal vertegenwoordigen ze een eigen stukje binnen dit grote thema.

“Op deze wereldtuinbouwtentoonstelling – die slechts eens in de 10 jaar plaatsvindt – ontdek je oplossingen die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Kom het zelf zien, ruiken en proeven op Floriade.”

floriade.com

Lokale ondernemers en duurzame innovaties krijgen een plekje binnen een passend district. Het is groot, maar toch overzichtelijk. Er rijdt een elektrisch treintje waar je zo het hele park mee door sjeest ;-)! Ook is er een kabelbaan die je van de ene kant, over het park, naar de andere kant brengt. Een kabelbaan kost weinig energie om te draaien en na de expositie krijgt deze een nieuwe bestemming. Vooraf is een samenwerking aangegaan met DoppelMayer (het grote bedrijf in kabelbanen in o.a. de alpen!).

Naast de exposities van de groene toekomst zijn er ook voorstellingen. Er zijn een stuk of 4 podia waar gedurende de dag verschillende optreden plaatsvinden. Op deze pagina vind je meer over de verschillende tentoonstellingen die te vinden zijn op de Floriade. Ook worden de verschillende feestdagen gevierd in het park. Zo stond Floriade op 8 juli in het teken van Italië, met lezingen en een tentoonstelling. En was het 3 dagen feest en plek voor herdenking tijdens Keti Koti met ritmische muziek en kleurrijke outfits.

“We zoomen in op de relatie van de mens tot de natuur, met een speelse, theatrale verpakking. Dat doen we met een prachtig kunstbos, een Kunstpaviljoen, een kidsexpeditie en we hebben een bomvol zomerprogramma met sfeervolle muziek- en dansoptredens, klassieke concerten van niveau, theatershows, zomerse concerten en zomers locatietheater. Kom vooral met het hele gezin voor een super leuk programma.”

Sandra van Beers, Hoofd Kunst- en Cultuurprogramma

Wat was mijn ervaring op de Floriade?

Laat ik beginnen met dat ik het concept GE-WEL-DIG vind! Zo’n groot landelijk evenement in het teken van groen, innovatie en duurzaamheid, hell yes!! Ik vond het best wel gek dat ik het niet kende, van zo iets bijzonders (eens in de 10 jaar!) zou iedereen toch af moeten weten? Ik had het nergens voorbij zien komen in de media of op social media. Daarom besteed ik er nu ook aandacht aan ;-). Dit is geen gesponsorde blog, deze blog staat helemaal los van Floriade en het bestuur. Ik denk dat ze niet eens van deze blog af weten, hah! Maar zoals ik in de eerste alinea van deze blog al vertelde was ik hooked toen ik hoorde wat het thema dit jaar zou zijn: Green City’s. Love it!

In deze Instagram Highligh neem ik je mee naar de Floriade

Ik werd echt enorm blij van deze tentoonstelling. Er werd namelijk gewerkt aan oplossingen, ondernemers met een groen hart kregen een grote plek en innovatie tot een groene stad stond centraal. Dit is, naar mijn mening, precies wat we nodig hebben. Alle techniek is er, het moet alleen nog worden toegepast. En wat nu, denk ik, het probleem is; we zien niet hoe het eruit gaat zien. Een groene stad klinkt eng, want we kennen dat niet. En wat de boer niet kent.. En ja, in deze zin zijn we allemaal boeren! De mens houdt van veiligheid en hetzelfde. Maar om de klimaatcrisis te kunnen bestrijden moeten er veranderingen komen. Grote drastische verandering. Enerzijds het tegengaan van verergering, anderzijds klimaatadaptatie (hoe kunnen we omgaan met stijgende temperaturen op aarde). Deze expositie vond ik een ‘blik in de toekomst’. Dat maakte het voor mij heel waardevol en inspirerend. Een groene stad, een duurzame toekomst, het IS mogelijk!

Tickets kopen voor Floriade 2022

Wil jij ook naar de Floriade 2022? Je kan via de officiële website kaartjes kopen, maar ook via ANWB (korting voor leden), AH of Get Your Guide.

Met de code: FLO22 kost entree + parkeren maar €15 (i.p.v. €43!) via de officiele website van de Floriade – deze code is niet van mij maar van een krant die ik voor jullie heb opgezocht ;-). Hieronder zie je hoe je deze promo-code kan toevoegen: klik op promotiecode in de groene balk aan de rechterkant.

De Floriade is goed te bereiken met het OV, lees hier hoe je er precies komt.

Vragen over Floriade 2022

Is Floriade 2022 leuk voor kinderen van 11 jaar?

De Floriade is ook ingericht voor kinderen. Er zijn schooltuinen, klimtoestellen, kunstwerken in allerlei kleuren. Daarnaast zijn er dus allerlei tentoonstellingen, sommige gericht op kinderen, sommige gericht op de hele familie. Als je het mij vraagt is het juist voor kinderen ontzettend leuk en leerzaam, dit gaat de toekomst worden waarin zij gaan opgroeien! Het is, naast dat het inspirerend is, ook echt educatief en daarmee dus reuze interessant voor zowel volwassenen als kinderen! Lees hier meer over Floriade bezoeken met kinderen.

Hoe lang kun je je ongeveer vermaken op Floriade?

De hele dag! Maar ik moet zeggen dat er zoveel te zien is dat wij na een halve dag vol nieuwe indrukken weer naar huis gingen. Ik heb nog niet alles gezien (hoeft ook niet, kies eruit wat jij interessant en leuk vindt!), dus je kan je er echt de hele dag vermaken. Je mag je eigen eten meenemen of je kan wat halen in een van de vele restaurantjes over het hele park. Ik vond zelf het aanbod qua eten en drinken een beetje matig en best prijzig, dus als ik nog een keer zou gaan, zou ik zelf lekkere dingetjes meenemen denk ik!

Ik wil met mijn moeder naar de Floriade, zij loopt met een stok/rollator. Zijn daar rolstoelen te leen/huur?

Yes, je kan een rolstoel huren! Deze kun je niet reserveren, dus wellicht handig om dat een beetje bijtijds te gaan. Ook is er een treintje waar je het hele park mee door kan waardoor je minder hoeft te lopen. Het park is grotendeels rolstoelvriendelijk, maar als ze soms met de stok kan lopen kan je net wat meer zien. In mijn story-highlight op Instagram laat ik zien hoe ik met een rolstoel door het park ging!

Hoe duurzaam is Floriade 2022 nu echt gezien de vreselijke kosten en schulden?

100% duurzaam bestaat niet, laat ik daar mee beginnen. Dus ja, er zijn echt wel dingen die niet zo duurzaam zijn. Echter vind ik dat het grote doel wel duurzaam is: mensen inspireren te vergroenen. Ik kijk zelf altijd liever naar dingen die al wel goed gaan en dat zijn er op deze expositie enorm veel. Bezoekers worden aangemoedigd hun eigen tuin te vergroenen, worden geïnspireerd hoe een groene stad eruit kan zien en krijgen educatie over groen in de verschillende steden/landen waar ze met verschillende klimaatproblemen te maken hebben. Vreselijke kosten en schulden vinden overal plaats denk ik dan, ook bij een KLM of andere grote multinational. Dus dan maar liever dat zo’n expositie mee kan draaien met de grote jongens en hiermee duizenden bezoekers kan inspireren.

Wat vind jij ervan dat er zo extreem veel geld wordt uitgegeven aan een tijdelijke expositie zoals Floriade, dat lijkt alles behalve duurzaam.

De Floriade expositie is inderdaad tijdelijk, maar als het is afgelopen in Oktober krijgt alles een nieuwe functie. Dit wordt in het park ook visueel weergegeven (met LEGO!). De Floriade wordt een wijk in Almere met veel groen, duurzame en tiny houses en woonboten. Over alles is nagedacht, alles wat is neergezet krijgt een nieuwe functie en daarmee maken ze deze expositie circulair! Schijn bedriegt in dit geval, deze expositie is juist ontzettend duurzaam!

“De bruggen, het arboretum en aantal gebouwen maken straks onderdeel uit de van deze stadswijk. Meer informatie over wonen in Hortus vind je op Hortus.nl.”

De Floriade 2022
Winkelwagen
Scroll naar boven