Uitgelichte afbeelding

Geef tweedehands een tweede kans (challenge #16)

Deze week gaat de challenge over ‘geef tweedehands een tweede kans’. Denk jij bij het woord ‘tweedehands’ aan ouwe meuk van de rommelmarkt? Dan is het tijd om deze gedachte los te laten en tweedehands te zien als wat het is: een tweede kans! Door second-hand te kopen verlengen we de levensduur van onze spullen. Je koopt ze vaak voor een klein prijsje, doet de wereld een deugd én krijgt er nog een leuke speurtocht naar de beste items bovenop – win win win! 

Waarom is tweedehands kopen duurzaam? Op zich is het heel simpel: hoe vaker een kledingstuk, meubels, boek of ander artikel gebruikt wordt, hoe minder nieuwe spullen er geproduceerd hoeven worden. En minder productie staat gelijk aan minder grondstoffen, minder CO2 uitstoot én minder waterverbruik. Laat staan de pesticiden en andere schadelijke chemicaliën die tijdens het productieproces gebruikt worden. Tweedehands is dus een echte winnaar als het gaat om een duurzamer leven. 

Waarom tweedehands een tweede kans geven?

  • Met tweedehands boek je milieuwinst: hergebruik scheelt namelijk grondstoffen, energie, water én afval!
  • Het kost al snel zo’n 7.000 liter water om één spijkerbroek te maken – zoveel bespaar je dus als je een second-hand broek koopt.
  • Gemiddeld dragen we een kledingstuk nog maar 7 keer voordat we ‘m achter in de kast laten verstoffen en (vaak) uiteindelijk weggooien – terwijl je ‘m prima aan iemand anders kan geven die er plezier aan heeft. 
  • Alle Nederlandse kringloopwinkels bij elkaar besparen jaarlijks zo’n 157 miljoen kg CO2 door herbruikbare spullen te verkopen i.p.v. weg te gooien. 

Ook niet onbelangrijk: als we met z’n allen bewust vaker voor tweedehands kleding gaan, sturen we een belangrijk signaal naar de fast fashion industrie!

Maar als je gewend bent om vooral nieuwe producten te kopen, hoe en waar kun je het beste beginnen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tips voor Tweedehands kopen

  • Als je iets nodig hebt, vraag je dan altijd eventjes af of het per se nieuw moet zijn. (Zo scoorde ik laatst een volle gereedschapskist voor een tientje bij de Kringloopwinkel. In de bouwmarkt had ik er zeker 10x zo veel voor moeten betalen. 🤯) 
  • Als ‘regel’ kun je aanhouden: heb je iets maar tijdelijk nodig, of is het onverslijtbaar, dan kun je het prima tweedehands kopen en daarna weer doorverkopen. (Of huren / lenen, daar komt nog een aparte challenge over :-)) 
  • Er zijn wel ook spullen die je beter niet tweedehands kan kopen! In deze challenge over wasdrogers lees je bijv. hoezo je beter voor een nieuwe slimme droger kan gaan. 
  • Op Marktplaats en Facebook Marketplace kun je echt alles kopen (of zelf aanbieden) wat er in je opkomt. Zoek ook eens op lokale Facebook groepen waar mensen uit jouw buurt dingen aanbieden – scheelt weer reizen of verzendkosten. 
  • Second-hand kleding kun je kopen (en verkopen!) op Vinted. Liever rondneuzen in de winkel? Bij winkels zoals appel&ei koop je tweedehands spullen, maar voelt het als shoppen in een mooie boutique. 
  • Tweedehands meubels hebben vaak maar een beetje liefde en een likje verf nodig voordat ze weer gaan stralen. Pinterest staat vol met inspiratie over hoe je een second-hand item kunt omtoveren in iets nieuws. Heb je ook gelijk een mooi DIY-project voor in het weekend 😉 

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel mogelijkheden om tweedehands mooie dingen te kopen en ze op die manier een nieuw leven te geven. In mijn eigen kledingkast vind je veel pre-loved items die – juist omdat ze ‘een verhaal’ hebben – ook een speciaal plekje in mijn hart hebben. Het geeft me een goed gevoel dat ik op zo’n fijne manier kan bijdragen aan een betere wereld 🙂 

Ik ben benieuwd: Geef tweedehands een tweede kans? Of verkoop je je eigen spullen voor wat extra geld? Deel vooral je eigen verhaal en laat het weten als je meedoet met deze challenge!

Winkelwagen
Scroll naar boven