gerecycled plastic

Gerecycled plastic heeft in het bedrijf Elho een opvallende mijlpaal bereikt. Vanaf begin dit jaar produceert dit familiebedrijf met diepgeworteld groen DNA, álle producten van 100% gerecycled plastic. In 2008 begon de ambitieuze reis. Vijf grote uitdagingen werden overwonnen: van kennis en expertise vergaren tot optimaliseren van machine onderhoud en van pionieren in de ontwikkeling van gerecyclede kunststoffen tot innoveren in productontwerp. De avontuurlijke reis is volbracht tot de eindbestemming. De 5 stappen die werden gezet om deze uitdagingen aan te gaan worden beschreven.

Gerecycled plastic: duurzame missie

Elho is een Brabants familiebedrijf met meer dan 300 groene fans, die met enorm veel passie duurzame design bloempotten maken en alles dat daarbij komt kijken. Alles om ervoor te zorgen dat mensen zich omringen met zoveel mogelijk groen. En dat al sinds 1964. Vanuit de visie om de planeet groener en beter te maken, doet het bedrijf alles met de natuur in gedachten. Voor de volle 100%. Zo is ook het ultieme doel ontstaan om alleen producten te maken die geproduceerd worden van gerecycled materiaal. In 2006 startte deze reis, waarmee zowel het avontuur als de uitdagingen begonnen.  

Olaf Elderenbosch, familielid, mede-oprichter en CEO:

“Voor ons gaat het niet alleen om zakelijke beslissingen, maar ook om een verantwoordelijkheid ten opzichte van onze planeet en de komende generaties. Door al onze producten van 100% plastic te maken, creëren we een positieve impact die ons allemaal ten goede komt. En daar worden wij blij van.”

5 stappen naar duurzaam gerecycled plastic

1. Kennis is key 

Het werd duidelijk dat het gebruik van gerecyclede materialen in productie niet vanzelfsprekend was. Het bleek complex. Via onderzoek en ‘learning by doing’ tijdens de productie heeft Elho kennis vergaard om produceren met regran eigen te maken. Vanwege schaarste in regranulaat – kleine stukjes gerecycled materiaal – investeerde Elho ook in specialisten die regranulaat maakten van gebruikt plastic.  

Meer weten over hoe duurzaam gerecycled plastic eigenlijk is? Lees dan Gerecycled plastic, hoe duurzaam is dat eigenlijk?

2. gerecycled plastic productiemateriaal 

Met duurzaamheid in het DNA geworteld, is het gebruik van het meest duurzame productiemateriaal voor Elho van groot belang. Hiervoor is geïnvesteerd in nieuwe machines. Deze zijn in staat om gerecyclede materialen zo goed mogelijk te verwerken.  

gerecycled plastic

3. Uitdagend onderhoud 

Het werken met gerecycled materiaal bracht technische kennis en onderhoud aan de machines met zich mee. Zo vraagt elke partij plastic om specifieke instellingen, onderdelen en onderhoud. Speciale trainingen zijn ontwikkeld om de kennis over te brengen op de medewerkers. 

4. Non-stop innovatie 

Ook verbeteringen in productontwerp heeft Elho dichter bij het doel gebracht om de meest milieuvriendelijke – gemaakt van 100% gerecycled materiaal – bloempotten te maken. 

5. Gerecycled plastic pionier 

Elho heeft de nodige investeringen in onderzoek en ontwikkeling gedaan, die geleid hebben tot een baanbrekend resultaat. De mijlpaal van het gebruik van 100% gerecycled is bereikt, wat neerkomt op het recyclen van 12 miljoen kilogram afval per jaar.

Duurzaam vooruit

Deze reis heeft Elho wederom doen inzien: kleine stappen vandaag, zorgen voor grote veranderingen morgen. Hobbels zijn er om te overwinnen en grenzen zijn er om te verleggen. Zolang de eindbestemming maar helder is. Ze zijn vastbesloten om de rol als leider in duurzaamheid te blijven vervullen en hiermee anderen te inspireren om soortgelijke acties te ondernemen.

Meer weten over producten van duurzaam materiaal? Lees dan het artikel: Kledingmerk Kuyichi – “Make the switch!”

Winkelwagen
Scroll naar boven