Uitgelichte afbeelding

Global Warming heeft een marketingprobleem

Ik was pas op een ontmoeting met Maartje en enkele andere geweldige creatieve mensen en toen ben ik tot een serieuze conclusie gekomen: global warming heeft een marketingprobleem!

Hoe krijgen we iedereen zo ver om zich druk te maken over duurzaamheid?

In dit artikel duiken we in een groot probleem dat ons al een tijdje bezighoudt: waarom is het zo moeilijk om mensen zich druk te laten maken over duurzaamheid en het milieu? Het is alsof je probeert je kat kunstjes te laten doen – frustrerend, maar niet onmogelijk!

Waarom kiezen we niet altijd voor groene producten?

Laten we beginnen met de basis: waarom kiezen mensen soms voor producten die niet bepaald milieuvriendelijk zijn? Hier zitten veel kanten aan. Soms weten we gewoon echt niet beter. Maar zelfs als we dat wel weten, kunnen we om redenen als gemak, prijs, persoonlijk voordeel of gewoon om bij te blijven met anderen, de minder duurzame optie kiezen. Vaak nemen we deze beslissingen ter plekke en misleiden we onszelf dan met de gedachte: “Dit keer kan geen kwaad.”

Mensen overtuigen om groen te gaan

Dus, hoe kunnen we mensen aanzetten tot groenere keuzes? Psychologie en marketing spelen hier een grote rol. Ik heb het al eerder gezegd en zal het nog eens zeggen: de opwarming van de aarde heeft een marketingprobleem. We moeten die mythes doorbreken dat milieuvriendelijke spullen inferieur zijn. Misschien zijn ze zelfs beter! Maar hier is het addertje onder het gras: mensen alleen maar voorlichten zal niet altijd volstaan. We moeten de groene optie niet alleen aantrekkelijk maken (wat overigens zeer belangrijk is) maar ook toegankelijk. Dat betekent dat bedrijven hun aanpak moeten veranderen en consumenten de kans moeten geven het juiste te doen.

Heroverwegen van zakelijke modellen

Ja, duurzaamheid omarmen betekent vaak het traditionele bedrijfsmodel op zijn kop zetten. Sommige bedrijven zijn hiermee aan het experimenteren. Stel je voor dat je kleding of auto’s huurt in plaats van ze te bezitten, wat minder middelen verbruikt. Of wat dacht je van het maken van hoogwaardige producten die langer meegaan, met reparatiediensten om ze in goede staat te houden? Ze zouden zelfs je oude spullen kunnen terugkopen en opknappen.

Geïnspireerd raken voor verandering

Inspiratie is de naam van het spel. We hebben die “wauw”-factor nodig om actie te ontketenen. Als we zien hoe onze lege waterfles iets nieuws kan worden, begrijpen we het. We zijn eerder geneigd die extra moeite te doen om te recyclen. Volg accounts op sociale media (zoals HappyTimes en LifeofMaart). Positieve vibes werken beter dan doem en somberheid.

Waarom positieve boodschappen winnen

Over positieve vibes gesproken, laten we het hebben over de boodschap. Negatieve dingen als “Je vermoordt de planeet!” werken niet. Het stoot juist mensen af. Schuldgevoel is niet wat we willen bereiken. Wat wel werkt, is laten zien hoe mensen een verschil kunnen maken en ze concrete stappen geven die ze kunnen volgen. We hebben hoop en motivatie nodig, geen schuldgevoelens. Ik herinner me dat ik aan het begin van mijn duurzame en minimal waste reis het gevoel had dat alle druk op mijn schouders lag om de wereld te veranderen. Enkele jaren later ben ik tot de conclusie gekomen dat één persoon wel degelijk een groot verschil kan maken en dat het ook echt belangrijk is om grote bedrijven verantwoordelijk te houden voor cultuur en mentaliteit.

De rechtvaardigheidsfactor

Laten we het hebben over rechtvaardigheid. De overgang naar een groene economie moet iedereen ten goede komen, niet alleen een selecte groep. Beleid moet milieuvriendelijke keuzes toegankelijk maken voor iedereen, niet alleen voor degenen die het zich kunnen veroorloven. Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu; het gaat ook over sociale en economische rechtvaardigheid.

Mensen laten geven om duurzaamheid is geen hogere wiskunde, maar het vereist wel wat slimme psychologie, uitstekende marketing en merkpositionering, en een verandering in perspectief. Het Happy Times Magazine wil duurzaamheid persoonlijk, praktisch en een win-win voor iedereen maken. Het is tijd om die eco-worriers om te zetten in eco-warrios! 🌍💚

Bronnen:

https://www.huffpost.com/entry/environment-nature-activism-cities-conservation_n_5e57f1aac5b60102210d9d31

Make It Personal: How to Get People to Care About Sustainability
Winkelwagen
Scroll naar boven