Uitgelichte afbeelding

Meer groen in de tuin of op het balkon (challenge #15)

Deze week staat in het teken van meer groen in de tuin of op het balkon. Voor een groene en duurzame tuin zijn zij namelijk wel heel erg belangrijk! En zeg nou zelf, een groene tuin vol vogels, vlinders en andere insecten klinkt toch ontzettend idyllisch? Wil je weten hoe je dit voor elkaar krijgt en met je tuin of balkon een groene voetafdruk op deze planeet kan zetten? Lees dan vooral verder voor wat tips!

Tip #1: Tegels eruit, planten erin, zo creëer je groen in de tuin

Tegels zijn echt een no go als het gaat om het verduurzamen van je tuin. In tijden van extreme weersomstandigheden (die in de toekomst vast vaker voor zullen komen) helpen ze niet echt mee. Vergroening daarentegen zorgt ervoor dat het water in regenachtige periodes gemakkelijker kan weglopen en helpt dus tegen waterschade. Als het heel warm en droog is zorgen veel planten in je tuin voor verkoeling. Wil je toch iets van stenen in je tuin? Gebruik dan bijvoorbeeld grind, kiezels of houtsnippers. Deze laten ook water door.

Tip #2: Biologisch, inheems groen in de tuin

Zorg ervoor dat (het meeste van) de beplanting biologisch is, dus zonder gifstoffen en bestrijdingsmiddelen. Deze zijn namelijk erg slecht voor de aarde, planten en de dieren in je tuin. Gebruik zelf ook geen bestrijdingsmiddelen, maar natuurlijke middel tegen je ‘problemen’. Sommige planten houden bijvoorbeeld rupsen of slakken op afstand. Inheemse planten, die oorspronkelijk in Nederland voorkomen, zijn goed voor de dieren in je tuin. Je kan natuurlijk ook zelf je eigen eten verbouwen in de tuin!

Lees ook: Duurzaam transport in Europa; de toekomst is groen

Tip #3: Zorg goed voor de dieren

Bijen, vlinders en andere insecten zijn ontzettend belangrijk! Voor het bestuiven van bloemen en andere gewassen zijn wij bijvoorbeeld afhankelijk van deze insecten. Ook in onze voedselketen. Zorg er dus voor dat je het hele seizoen (van maart tot oktober) bloemen hebt bloeien waar zij zich mee kunnen voeden.
Ook kun je een insectenhotel ophangen. Insecten trekken weer vogels aan, dus vogelhuisjes zijn ook geen overbodige luxe! Om meer dieren naar je tuin te lokken moet je zorgen voor verschillende voedselbronnen, water en voldoende plek om te schuilen. Vogels mag je zelfs het hele jaar bijvoeren, aangezien ze steeds minder voedsel zelf kunnen vinden.  Allemaal voor een diervriendelijke, fijne tuin. Ieder diertje, hoe klein ook, speelt een rol in de kringloop. biodiversiteit is belangrijk, het houdt de natuur in balans.

Tip #4: Maak een composthoop

Hier kun je je eigen gft afval voor gebruiken en vervolgens weer je tuin mee bemesten. Zoek wel even goed uit hoe het precies werkt. Het is niet moeilijk, maar wel belangrijk goed doordacht te werk te gaan.

Tip #5: Plaats een regenton

Op sommige plekken op deze wereld is drinkwater zeer schaars. Bij ons is dat gelukkig niet zo, maar hier doordacht mee omgaan en proberen minder schoon drinkwater te gebruiken, is alsnog een goed streven. (Al is het maar om je eigen waterrekening te temperen) Een goede manier om minder drinkwater te verspillen is een regenton in je tuin te zetten. Deze vangt het regenwater op wat door de goot stroomt en dit kun je gebruiken om bijvoobeeld je planten water te geven. Je kan ze zelfs aansluiten op je waterleiding om je wc mee door te spoelen, maar dat is wel echt next level!

Tip #6: Een groen dak

Om nog meer te vergroenen zou je kunnen kijken naar het dak van bijvoorbeeld de schuur/het tuinhuisje. Een sedemdak biedt weer extra vergroening en isolatie. Je kunt er zelfs een subsidie voor krijgen.

Zoals je ziet; genoeg om mee aan de slag te gaan! En hier heb je natuurlijk niet perse een grote tuin voor nodig. Ook op je balkon kun je een hoop planten neerzetten die zorgen voor het vergroten van de biodiversiteit. Een composthoop kan ook heel klein en ook op een balkon kun je veel kleine plekjes creëren voor dieren om zich te verstoppen.

Waarom meer groen in de tuin?

  • Ondanks dat 83% van de Nederlanders het belang van een groene tuin kent, is minder dan de helft van plan zich de komende 5 jaar hiervoor in te zetten.
  • Steden kunnen in de toekomst tot wel 13 graden warmer worden door het gebrek aan groen.
  • De afgelopen 25 jaar is zo’n 75% van de insectensoorten verloren gegaan.
  • De gemiddelde Nederlandse tuin bestaat voor 44% uit tegels en 35% uit begroeiing. De voornaamste reden voor minder groen is het hebben van een terras.
  • 1/3 van de Nederlandsers heeft geen zin in ‘extra onderhoud’ wat een groene tuin geeft. Maar wist je dat dit niet zo hoeft te zijn? Laat het een beetje wild, ook beter voor de dieren. Met genoeg bodembedekkers heb je ook vrijwel geen last van onkruid.
  • 87502 tegels zijn er al gewipt in Nederland! Je kan meedoen met het NK tegelwippen, een wedstrijd tussen verschillende gemeenten in Nederland om ons land groener te maken. Check vooral https://nk-tegelwippen.nl

Je zal zien, als je tuin toch leven komt zul je daar echt van kunnen genieten! Dat je daarmee nog een steentje bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland maakt het nog een stukje beter!

Winkelwagen
Scroll naar boven