koffieketen duurzamer

Happy Times Radio afl.26 – Hoe kan de koffieketen duurzamer?


Vegetarische hamvraag: hoe kan de koffieketen duurzamer? Dit is het thema van alweer onze zesentwintigste, positive vibes, radioaflevering. Onze duurzame radio-DJ´s en hun gasten vermaken en informeren je elke dinsdag in de Happy Times radioshow van 15:00 tot 16:00 op Yoursafe met een positieve duurzame mindset. De Happy Times Radioshow maakt het voor iedereen (ook voor jou!) toegankelijk om op je eigen tempo en manier tot de groene bubbel toe te treden. Tijdens het sporten, wandelen, vogelspotten en reizen met de trein kun je je heerlijk afsluiten van de wereld om je heen met de nieuwste Happy Times Radioshow aflevering. Juist ook om beter te begrijpen wat er momenteel allemaal in die wereld (soms achter je rug om…) gebeurt.

Hoe kan de koffieketen duurzamer?

Het is voor een groot deel van de  wereldbevolking een vast onderdeel van het ochtendritueel en mensen kunnen bijna niet zonder. Sommige mensen hebben maar één kopje nodig en anderen wel tien. Het gaat hier natuurlijk over koffie. Is de koffie die jij drinkt duurzaam? Of brengt de koffie schade toe aan de wereld? Het wordt zo veel geconsumeerd dat er ook veel moet worden geproduceerd. Vandaag spreken we met drie duurzame ondernemers die hun best doen om de koffie-industrie te verduurzamen.

Deze drie fantastische gasten beantwoorden onze vegetarische hamvraag: ´hoe kan de koffieketen duurzamer?

Radioshow gast 1: – Jop Bröcker

Hij is de founder van Brute Bonen. In plaats van prachtige en gezonde hectare bos kappen, focust zijn bedrijf zich op het planten van koffieplanten in bossen. Op deze manier draag je bij aan een betere wereld met het drinken van een kopje koffie. De planten die Jop gebruikt, groeien van nature in de schaduw waardoor ze enorm geschikt zijn in het bos. Doordat de plant zo goed past bij de bodem raakt de bomen ook niet snel uitgeput en dragen zo bij aan de biodiversiteit. Dit is wel het geval bij de meeste koffieplantages die in plaats van in het bos planten juist hectare Amazonewoud kappen om een plantage aan te leggen. 

Meer een theedrinker?  Lees dan het artikel: 7x gezondheidsvoordelen van verse thee

Radioshow gast 2: – Jorge van Tribes Movement

Duurzaam zijn en inheemse stammen in Zuid-Amerika steunen, Tribes Movement doet het. Jorge en zijn vrouw zijn twee klimaatvriendelijke avonturiers die hun koffiebonen laten produceren door onder andere de Arhuaco stam in Colombia. Deze eeuwenoude cultuur laat niet de natuur ten koste gaan van massaproductie, maar passen zich juist aan de natuur aan. Dit doen ze door regelmatig van grond te wisselen in plaats van een stuk grond te verbouwen tot het is uitgeput. De koffiebonen zijn niet alleen duurzaam maar ondersteunen dus ook verschillende gemeenschappen, namelijk de Inga, Kamëntsá, Wayúu, Kogi, Arhuaco, Wiwa en Cancamo uit Colombia, evenals de Krenak en Pataxo uit Brazilië. Ze strijden voor hun rechten en om hun rijke culturele erfgoed te behouden.

Radioshow gast 3: – Mark Slegers

Met koffie kun je veel meer dan alleen drinken. Dat hoef je aan Mark niet uit te leggen. Met zijn bedrijf Rotterzwam heeft hij een bekroond circulair concept voor hoogwaardig hergebruik van koffiedik en productie van oesterzwammen en snacks ontwikkeld. Hij kweekt zijn zwammen in hoog tempo, namelijk maar drie weken. Een shockerend groot deel van een koffieboon blijft achter in een koffiemachine, wat eigenlijk gewoon bruikbaar materiaal is. Mark zag dit ook en haalt bij verschillende grote bedrijven hun koffiedik op. Zo draagt hij bij aan de circulaire economie door zo min mogelijk te verspillen.

Wil je er ook achterkomen…

  • Welke belangrijke prijs Tribes Movement heeft gewonnen?
  • Volgens wie koffie het nieuwe goud is?
  • Hoeveel procent van een koffieboon na het zetten van een kopje koffie achterblijft in een koffiemachine?

Daar kun je maar op één manier achter komen: Luister nu Aflevering #26 van de Happy Times Radioshow terug. Deze aflevering bestaat uit twee delen, vergeet ze niet allebei te luisteren!

Winkelwagen
Scroll naar boven