Hele dag online

Happy Times Radio afl.27 – De hele dag online zijn, hoe verlaag ik mijn impact?

Vegetarische hamvraag: De hele dag online zijn, hoe verlaag ik mijn impact? Dit is het thema van alweer onze te, positive vibes, radioaflevering. Onze duurzame radio-DJ´s en hun gasten vermaken en informeren je elke dinsdag in de Happy Times radioshow van 15:00 tot 16:00 op Yoursafe met een positieve duurzame mindset. De Happy Times Radioshow maakt het voor iedereen (ook voor jou!) toegankelijk om op je eigen tempo en manier tot de groene bubbel toe te treden. Tijdens het sporten, wandelen, vogelspotten en reizen met de trein kun je je heerlijk afsluiten van de wereld om je heen met de nieuwste Happy Times Radioshow aflevering. Juist ook om beter te begrijpen wat er momenteel allemaal in die wereld (soms achter je rug om…) gebeurt.

Hele dag online, hoe verlaag ik mijn impact?

Tegenwoordig gaat bijna alles via het internet. De hoeveelheid internetgebruik is ontzettend groot en de maatschappij is er afhankelijk van geworden. Maar wat kost dit internetgebruik ons eigenlijk? Het kost energie om op het internet actief te zijn en om apparaten te maken waarmee je online kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan alle datacenters enkel in Nederland en bedenk je eens hoeveel mobiele telefoons iemand wel in een leven koopt. Ook is de ene website de andere niet. Welke websites zijn duurzaam en hoe komt het dat deze duurzaam zijn en andere niet? Zijn er nog meer manieren om het internetgebruik klimaatvriendelijker te maken?

Drie fantastische gasten beantwoorden onze vegetarische hamvraag: De hele dag online zijn, hoe verlaag ik mijn impact?

Radioshow, Hele dag online, gast 1: – Josette de Vroeg

Een prachtige oorbel of een stijlvolle ketting wil iedereen wel. Josette heeft haar passie voor sieraden en duurzaamheid gecombineerd in haar bedrijf NoWa. NoWa staat voor No Waste, oftewel: geen verspilling. Wij mensen gooien enorme hoeveelheden bruikbare grondstoffen weg die goed gebruikt zouden kunnen worden. Dit doen we vaak onbewust door elektronische producten zomaar weg te gooien. In deze elektronische apparaten begeven zich materialen die hergebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld Josette haar sieraden. Ze kijken eerst of een mobieltje opnieuw gebruikt kan worden voordat ze het recyclen en ze organiseren ook gelegenheden waarbij ze samen met kinderen deze materialen uit mobieltjes halen, oftewel impact maken. “Onze missie is om te laten zien dat we helemaal geen goud uit de grond hoeven te halen. Het goud ligt letterlijk voor het oprapen!” – Josette. 

Geïnteresseerd in duurzaam telefoneren?  Lees dan het artikel: Wat is de duurzaamste telefoon? + tips om rekening mee te houden bij aanschaf van een nieuwe smartphone

Radioshow gast 2: – Maurits Riton Logtenberg

Macleasy is  een bedrijf dat op een duurzame manier zorgt dat Apple computers langer meegaan. Gezien de grote hoeveel Apple computers op de aardbol betekent dit dat er een hoop computers veel langer meekunnen, wat weer zorgt voor een duurzamere wereld. Ze dragen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en E-waste. Om deze producten te repareren heeft hij goed personeel nodig. Daarom heeft Maurits de Mac Academy Stichting | Sustainable Mac Repair Opleidingen opgericht. Bij deze stichting begeleidt hij jongvolwassenen met autisme tot reparateurs met verschillende vaardigheden. 

Radioshow gast 3: – Charlotte Bax

Charlotte vermindert met haar bedrijf Digihobbit het internetverbruik van bedrijven. Een website heeft een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot. Hoeveel een website uitstoot is afhankelijk van een hoop zaken zoals welke functies er worden gebruikt. Charlotte kan deze uitstoot meten, zodat het  duidelijk is hoeveel er wordt verbruikt. Als ze dit weet, kan ze de website aanpassen en zo de uitstoot verminderen. Als duurzame internet expert geeft ze  lezingen, workshops en advies om mensen te informeren hoe ze duurzaam gebruik kunnen maken van het internet.

Wil je er ook achterkomen…

  • Hoeveel miljoen ton elektronisch afval we per jaar verspillen?
  • Of een JPEG-foto of een WEBP-foto duurzamer is?
  • Waarom acht jonge inwoners van Alaska een rechtszaak voor het klimaat begonnen?

Daar kun je maar op één manier achter komen: Luister nu Aflevering #27 van de Happy Times Radioshow terug. Deze aflevering bestaat uit twee delen, vergeet ze niet allebei te luisteren!

Winkelwagen
Scroll naar boven