Heel Holland planedelt!
Heel Holland planedelt!

Heel Holland plandelt! Het begrip plandelen (wandelen + plastic rapen) werd door de Volkskrant al uitgeroepen tot Woord van de Week, behandeld in het Jeugdjournaal en omarmd door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Dit jaar krijgt het hopelijk ook een plaatsje in het woordenboek. Want het woord en de activiteit raken steeds meer ingeburgerd: iemand met de grijpstok en vuilniszak langs de kant van de weg is al lang geen raar gezicht meer.

Plandelen is een vriendelijke verbastering van ‘plogging’: de hardloophype die uit Scandinavië kwam overwaaien. Plandelen klinkt gezelliger en is aanzienlijk laagdrempeliger, want iedereen kan het, op zijn eigen tempo en op eigen gelegenheid. Sinds 2018 promoot Plandelman -het alterego van redacteur en binfluencer Anton Damen- het begrip via diverse acties en evenementen.

De Volkskrant riep het woord plandelen na De 2de Utrechtse Plandeldag uit tot Woord van de Week, waar Evelien van Veen over het zwerfavalrapersjargon concludeerde: ‘woordkunstenaars zijn het, die plandelaars’. Ook dagbladen als Telegraaf, AD en Nederlands Dagblad publiceerden erover maar ook tal van andere media. Dat is mooi nieuws, want hoe meer ingeburgerd het begrip, des te normaler de handeling. Het Instituut voor de Nederlandse Taal nam plandelen al op in haar Groene Woordenboekje en  hopelijk heeft de nieuwe editie van Van Dale ook nog ruimte vrij.

Heel Holland planedelt!

Heel Holland planedelt! Grote Plandel-events in Utrecht, Renkum, Eindhoven en Arnhem

Plandelen kun je natuurlijk altijd en vooral: overal. Dit jaar keert Plandelman voor de derde keer terug naar Utrecht, waar van 27 t/m 30 juni DE UTRECHTSE PLANDELDAGEN plaatsvinden. Op zaterdag 8 juni wordt DE 2e RENKUMSE PLANDELDAG georganiseerd. Vorig jaar leverde die dag op de Veluwezoom maar liefst 100 vuilniszakken vol aan zwerfafval uit de natuur op. In het najaar, op zaterdag 14 september, gaat Plandelman letterlijk terug naar zijn roots voor DE 1e EINDHOVENSE PLANDELDAG. Die wordt georganiseerd samen met stichting TroepTroopers Eindhoven, de lokale club die in alle hoeken van 040 vrijwilligers op de been brengt en die al 5860 kilo aan zwerfafval van straat plukte. Op zaterdag 21 september bundelt Plandelman de krachten met o.a. Heel Arnhem dat 400 vrijwilligers telt, voor DE 1STE ARNHEMSE PLANDELDAG.

>> Wil je meer weten over duurzaam leven? Lees dan het artikel 5x Zero waste boeken

De Utrechtse Plandeldagen van 27 t/m 30 juni

Nergens wordt zo fanatiek geplandeld als in Utrecht. Vorig jaar kleurden een waar leger van vrijwilligers meer dan 2000 straten, stoepen, schoolpleinen en steegjes schoon, met hulp van de gratis app WePlog. De gemeente Utrecht, die de Plandeldag een warm hart toedraagt, heeft als slogan #utrechtonsschonestadsie en deelde de afgelopen jaren al meer dan 10.000 afvalgrijpers uit onder bewoners. Op de afgelopen Utrechtse Plandeldag werd meer dan 19 procent van de stad opgeschoond. Een ander opvallend resultaat: het aantal blikjes in het zwerfafval bleek met maar liefst 86% te zijn afgenomen. Voor de aftermovie van het geslaagde evenement (met de Plandelman Rap van Purmerendse rapper Reezz) klik hier

Over Plandelman

Is het een vogel, een vliegtuig, een raket? Nee, het is Anton de Plandelman: de opruimheld optimistischer dan Superman, socialer dan Spider-man en groener dan de Hulk. Zijn missie: anderen te enthousiasmeren om samen de strijd tegen zwerfafval en plastic vervuiling aan te gaan. Als binfluencer is hij actief op social media als Instagram en organiseert hij piepkleine en megagrote acties en alles daartussen om zoveel mogelijk opruimhelden te activeren. Zijn grootste succes (tot nu) was De 2de Utrechtse Plandeldag met 2000 opgeschoonde straten en stoepen in 1 dag. Het bewijs dat we gezamenlijk de grootste uitdagingen de baas kunnen.

Heel Holland planedelt!

Belangrijke Plandeldata 2024

Zo 21 april: Opgeraumd: Mycelium Dag, Stadlab Raum, Berlijnplein 520 Leidsche Rijn

Za 8 juni: De 2de Renkumse Plandeldag – diverse activiteiten in Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze

Do 27 t/m zo 30 juni: De Utrechtse Plandeldagen

Za 6 juli: Landelijke Peukmeuk @ Utrecht – Plandelman gooit de peuk erin!

Za 14 september: De 1ste Eindhovense Plandeldag

Za 21 september: De 1ste Arnhemse Plandeldag

Winkelwagen
Scroll naar boven